У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ТОВ «Барвінок»

Курсова робота

Облікова політика підприємства

(на прикладі Товариство з обмеженою відповідальністю “Фенікс” )

Вступ

Одним з важливих наслідків реформування адміністративно-командної системи економіки було виникнення і розвиток малого бізнесу як самостійної та інціативної форми господарювання, заснованої на недержавній формі власності. В Україні таке підприємництво офіційно визнано у кінці 80-х років і відтоді розвивається досить швидкими темпами.

Суб”єкти малого підприємництва мають важливе значення у формуванні конкурентного середовища у ринковій економіці, оскільки, по-перше, вони меншою мірою, ніж великі підприємства, піддаються монополізації, а по-друге, за умови вузької спеціалізації та використання новітніх технологій та техніки, вони виступають як дійовий конкурент, який запобігає монопольним позиціям великих корпорацій. Крім того, суб”єкти малого підприємництва також відіграють не останню роль у вирішенні проблеми зайнятості населення, адже вони спроможні створювати нові робочі місця та поглинати надлишкову робочу силу. За об”єкт свого дослідження я обрала саме таке підприємство – товариство з обмеженою відповідальністю “Фенікс”.

Товариство з обмеженою відповідальністю “Фенікс” створене у відповідності з досягнутою домовленістю між громадянами України шляхом об”єднання по пайовій участі їхнього майна і грошових засобів з метою здійснення господарської діяльності і отримання прибутку та досягнення соціального ефекту шляхом створення нових робочих місць.

Для досягнення поставлених завдань Товариство в установленому порядку як на Україні, так і поза її межами здійснює різні види діяльності.

Основним видом діяльності є гуртова торгівля – ініціативна, самостійна діяльність щодо здійснення купівлі та продажу товарів народного споживання з метою отримання прибутку.

Метою моєї курсової роботи є узагальнення, розширення й закріплення теоретичних основ бухгалтерського обліку.

В роботі я постараюсь:

- висвітлити загальні теоретичні питання;

- провести аналіз Положення(стандарту) бухгалтерського обліку 11 “Зобов”язання”;

- дати коротку характеристику підприємства, на базі якого виконується робота;

- висвітлити облікову політику даного підприємства;

- провести виклад з практичними прикладами обліку грошових коштів підприємства, власного капіталу, розрахунків з дебіторами та кредиторами, процесу реалізації;

- дослідити організацію бухгалтерського обліку і практику його здійснення в товаристві з обмеженою відповідальністю “Фенікс”, а саме , відтворити за допомогою бухгалтерського обліку процес створення підприємства, процес постачання, виробництва та реалізації.

В процесі роботи я наведу зміст господарських операцій, відкрию синтетичні та аналітичні рахунки, рознесу операції по відповідних рахунках, виведу обороти і залишки по рахунках, складу оборотні відомості по синтетичних та аналітичних рахунках, наведу приклади складання первинних документів, журналів-ордерів, фінансової звітності та проведу аналіз фінансового стану підприємства для цілей управління за допомогою розрахунку відповідних коефіцієнтів.

Структура бухгалтерського обліку

В загальному вигляді структуру б/о можна представити за допомогою наступної схеми (рис. 1).

Фінансовий облік – це сукупність правил та процедур, які забезпечують підготовку і оприлюднення інформації про результати діяльності підприємства (установи, організації) та фінансового стану відповідно до вимог законодавчих актів і страдартів б/о.

В Україні ведення фінансової бухгалтерії є обов’язковим для всіх підприємств.

Управлінський рблік, на відміну від фінансового, - облік не фактичної величини майна, витрат та доходів, стану розрахунків та зобов’язань, а облік факторів, обставин та умов, що впливають на виробничо-господарську і фінансову діяльність підприємства. Його ціль – надати інформацію для прийняття рішень по управлінню економікою підприємства та перевірити ефективність виконання прийнятих рішень.

В системі управліньського обліку відтворюється, передусім, інформація про витрати.

Управлінський обік – це процес виявлення, вимірювання, накопичення, аналізу, підготовки, інтерпретації та передачі інформації, що використовуються управлінською ланкою для Планування, оцінки та контролю всередині підприємства.

Стратегічний облік – це фінансовий аналіз проблем, що пов’язані з чотирьма факторами: зобов’язаннями, контролем, готівкою (витрати) та потенціалом (чотири „С” – commitment, control, cash (cost), capability).

Облік поділяється на такий, що ведеться в організаціях – мікрооблік (фіксуються господарські процеси окремого господарюючого суб’єкту), і облік в межах н/г – макрооблік (визначається сукупний суспільний продукт і національний дохід в межах країни).

На мікрорівні розрізняють дві системи обліку – патримоніальну та камеральну.

В патримоніальній – основний наголос робиться на облік стану та руху цінностей – майна (доходи та витрати є наслідком цього руху), в камеральній – на облік доходів та витрат, а стан і рух майна розглядається як наслідок виконання бюджету (кошторису).

Камеральний облік існував та існує паралельно з патримоніальними. Камеральна бухгалтерія є найпершою і найдавнішою.

Відомому професору з Кельна (початок ХХ ст.) Е.Шмалентайху ми зобов’язані фундаментальною ідеєю про два типи б/о:

- облік, який при складанні балансу враховує тільки стан цінностей на даний момент, тобто ніби на момент ліквідації права. Це статичний б/о. Основною метою статичного обліку є визначення того, чи дозволить реалізація (продаж) всіх активів підприємства на даний момент отримати суму, необхідну для оплати його кредиторської заборгованості.

- облік, який враховує рух цінностей незалежно від можливості ліквідації підприємства. Це динамічний б/о. Динамічний б/о – це система реєстрації фактів господарського життя, головною метою якого є безперервний вимір ефективності господарської діяльності підприємства.

Актуарний облік – це система, яка використовує метод подвійного запису і надає інформацію про зміну ринкової вартості підприємства.

У кращих своїх проявах креативний облік – це будь який науковий метод, який не відповідає загальноприйнятій практиці або встановленим стандартам та принципам.

Соціальний облік є розширенням меж традицією б/о.

До XV століття облік не вважався самостійною наукою, він був своєрідним додатком до торговельної діяльності.

Соціальне регулювання б/о є комплексам заходів, за допомогою яких суспільство, використовуючи свої внутрішні можливості, впливає на те чи інше явище, в даному випадку – на б/о. В залежності від застосування способів та цілей впливу соціальне регулювання б/о поділяється


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18