У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

на тему: Облік фінансових результатів діяльності підприємства оптової торгівлі

Зміст

Вступ 3

1. Економічна сутність фінансових результатів діяльності

оптового підприємства та їх порядок і визначення. 5

2. Економіко – правовий аналіз нормативної бази та огляд

спеціальної літератури. 10

3. Стисла організаційно – економічна характеристика базового

підприємства. 13

4. Облік доходів торгівельного підприємства. 22

5. Облік витрат підприємства оптової торгівлі. 26

6. Облік фінансових результатів діяльності. 30

7. Звітність про фінансові результати. 34

Висновок 36

Список використаної літератури 39

Додатки 41

Вступ

Бухгалтерський облік – це система безперервного і взаємопов’язаного спостереження і контролю за господарською діяльністю підприємства, організації, установи з метою одержання про них точних і підсумкових даних.

На відміну від інших видів обліку, бухгалтерський облік забезпечує суцільну реєстрацію усіх господарських процесів на підставі документів первинного обліку. Облік є одним з найважливіших засобів отримання інформації і основою раціонального управління.

Метою ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства.

Бухгалтерський облік базується на документуванні усіх господарських процесів і проведення періодичних інвентаризацій. Забезпечує виявлення і мобілізацію резервів підприємства з метою зниження собівартості продукції (робіт, послуг).

Бухгалтерський облік у торгівлі є одним з найважливіших джерел економічної інформації, засобом контролю за роботою акціонерного товариства і знаряддям охорони власності. Дані поточного бухгалтерського обліку (облікові документи, записи) потрібні перш за все працівникам самих акціонерних товариств в їх повсякденній роботі, також вони є основою для складання звітності.

Одним з важливих наслідків реформування адміністративно-командної системи економіки було виникнення і розвиток малого бізнесу як самостійної та ініціативної форми господарювання, заснованої на недержавній формі власності. В Україні таке підприємництво офіційно визнано у кінці 80-х років і відтоді розвивається досить швидкими темпами.

Суб’єкти малого підприємництва мають важливе значення у формуванні конкурентного середовища у ринковій економіці, оскільки, по-перше, вони меншою мірою, ніж великі підприємства, піддаються монополізації, а по-друге, за умови вузької спеціалізації та використання новітніх технологій та техніки, вони виступають як дійовий конкурент, який запобігає монопольним позиціям великих корпорацій. Крім того, суб’єкти малого підприємництва також відіграють не останню роль у вирішенні проблеми зайнятості населення, адже вони спроможні створювати нові робочі місця та поглинати надлишкову робочу силу.

Метою даної курсової роботи є узагальнення, розширення й закріплення знань з теоретичних основ бухгалтерського обліку, дослідження фінансових результатів на прикладі конкретного підприємства.

Предметом дослідження є доходи, витрати та фінансові результати підприємства оптової торгівлі.

Об’єктом дослідження обрано товариство з обмеженою відповідальністю “Фенікс” (далі ТзОВ “Фенікс”).

Методи дослідження: описовий, порівняльний, структурний.

Структура роботи. Дана робота складається із вступу, семи розділів, висновку та списку використаної літератури.

1. Економічна сутність фінансових результатів діяльності оптового підприємства та їх порядок і визначення

В умовах ринкової економіки найважливішим фактором, що обумовлює масштаби та темпи розвитку підприємства, є обсяг та структура фінансових ресурсів, які знаходяться в розпорядженні підприємства.

Управління діяльністю підприємства вимагає врахування наявності фінансових ресурсів для реалізації планів розвитку, оцінки впливу управлінських рішень на результати його діяльності. Вирішення цих завдань досягається в процесі фінансового планування діяльності підприємства.

Фінансове планування являє собою процес прогнозування стану фінансів підприємства на перспективний період та розробки шляхів оптимізації фінансового становища відповідно до стратегічних цілей та завдань підприємства [3,754].

У процесі фінансового планування здійснюються:–

прогнозування фінансових результатів діяльності підприємства у періоді, що планується, як у цілому, так і за окремими напрямками його діяльності (комерційна, фінансова, інвестиційна, зовнішньоекономічна тощо) шляхом оцінки розмірів його доходів та витрат;–

оцінка вартості економічних ресурсів (активів), які необхідні підприємству для виконання планів господарської діяльності та обслуговування виробничого процесу;–

досягнення необхідного рівня платоспроможності та ліквідності підприємства впродовж усього прогнозованого періоду.

Фінансове планування дає можливість розглянути та порівняти можливі альтернативні варіанти фінансової стратегії підприємства та забезпечити на цій базі досягнення підприємством сталих ринкових позицій та фінансового становища.

Результати розробки фінансового плану необхідні керівництву підприємства для узагальнення інформації стосовно джерел та часу надходження грошових коштів, обсягів та напрямків їх використання, відповідності потреби в коштах та їх наявності, фінансового становища підприємства, яке можна очікувати впродовж та наприкінці планованого періоду.

До фінансової звітності підприємства відносяться Баланс, Звіт про фінансові результати, Звіт про рух грошових коштів, Звіт про власний капітал, Примітки і пояснення. Фінансова звітність повинна розкрити всю інформацію про фактичні та потенційні наслідки господарсько-фінансової діяльності підприємства. Квартальний бухгалтерський звіт обмежується балансом і звітом про фінансові результати. В такому ж обсязі складається скорочена за кількістю показників фінансова звітність суб’єктів малого підприємництва і представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності.

Метою складання фінансової звітності є надання користувачам звітності повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності та рух коштів підприємства для прийняття управлінських рішень.

За загальними положеннями Положення (стандарту) 3 "Звіт про фінансові результати" господарсько-фінансова діяльність підприємства складається із звичайної діяльності та надзвичайних подій.

Звичайна діяльність - це будь-яка основна діяльність підприємства, а також операції, що її забезпечують або виникають внаслідок її проведення.

Основна діяльність - це операції, пов’язані з виробництвом або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), що є головною метою створення підприємства і забезпечують основну частку його доходу

Основна діяльність підприємства та інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю, відносяться до операційної діяльності.

До інших видів звичайної діяльності відноситься інша операційна діяльність підприємства, крім виробництва або реалізації продукції (товарів,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13