У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Курсова робота

Облік основних засобів на ВАТ «Шляховик»

Зміст

Вступ.........................................................................................................................3

1. Роль і значення основних засобів у господарській діяльності

підприємства.......................................................................................................6

1.1. Завдання обліку основних засобів........................................................6

1.2. Класифікація основних засобів...........................................................13

1.3. Методи оцінки основних засобів, їх характеристика та значення..19

2. Облік руху основних засобів на прикладі підприємства

ВАТ «Шляховик»………...............................................................................21

2.1. Документальне оформлення руху основних засобів........................21

2.2. Характеристика рахунків 10 “Основні засоби” і

15 “Капітальні інвестиції”...................................................................26

2.3. Облік надходження основних засобів на підприємство

ВАТ “Шляховик”….............................................................................30

2.3.1. При придбанні основних засобів за грошові кошти………….35

2.3.2. При створенні основних засобів господарським і підрядним

способом на підприємстві ВАТ “Шляховик”..……………….36

2.4. Облік безоплатно одержаних основних засобів……………………41

2.5. Облік одержаних основних засобів як внесок до

статутного капіталу…………………………………………………..44

3. Облік операцій при реалізації основних засобів…………………………45

4. Облік операцій при вибутті основних засобів…………………………...47

Висновок.................................................................................................................50

Список використаної літератури..........................................................................51

Вступ

Одним із найважливіших факторів підвищення ефективності виробництва являється забезпеченість їх основними фондами в необхідній кількості та асортименті та більш повне їх використання. Формування ринкових відносин передбачає конкурентну боротьбу між різними товаровиробниками, перемогти в якій зможуть ті із них, хто найбільш ефективно використовує всі види наявних ресурсів.

Основні засоби (ОЗ) – це засоби праці, які приймають участь у виробничому процесі на протязі багатьох періодів, зберігаючи при цьому свою натуральну форму, а їх вартість переноситься на вартість виготовленої продукції поступово, шляхом амортизаційних відрахувань.

За участю у виробничому процесі ОЗ поділяються на основні виробничі і основні невиробничі фонди. Основні виробничі засоби – це ті, які приймають безпосередню участь у виробничому процесі. Вони поділяються на активні (безпосередньо беруть участь у виробничому процесі, завдяки чому забезпечується належний обсяг і якість продукції – машини, обладнання, транспортні засоби) і пасивні (створюють умови для здійснення процесу виробництва – будівлі, споруди). Проте віднесення об’єктів до активної чи пасивної частини залежить від специфіки галузі.

Оцінка основних засобів підприємства являє собою грошове вираження їх вартості. Вона необхідна для правильного визначення загального обсягу основних фондів, їх динаміки і структури, розрахунку економічних показників господарської діяльності підприємства за певний період часу.

У зв'язку з тривалим функціонуванням та поступовим спрацюванням засобів праці, постійною зміною умов їх відтворення існує декілька видів оцінки основних засобів. Основні засоби підприємства оцінюються: в залежності від моменту проведення оцінки — за первісною (початковою) чи відновною вартістю; з огляду на стан основних фондів — за повною або залишковою вартістю.

Становлення та формування ринкових відносин передбачає подальше удосконалення організації обліку основних засобів (ОЗ) на досліджуваному підприємстві. ОЗ являють собою сукупність засобів праці, які функціонують у виробничому процесі в натуральному вигляді на протязі довгого періоду, на протязі якого їх вартість по частинам передається на випущену продукцію.

Організація обліку ОЗ сприяє ефективному використанню машин, обладнання, виробничих площин та інших засобів праці.

Забезпечення певних темпів розвитку і підвищення ефективності виробництва можливе за умови інтенсифікації відтворення та кращого використання діючих основних засобів і виробничих потужностей підприємств.

Тому висвітлення питань, пов’язаних з місцем собівартості у підвищенні ефективності виробництва на сучасному ринковому рівні господарювання, заслуговує уваги.

Метою курсової роботи є вивчення класифікації та структури основних засобів підприємства ВАТ «Шляховик» та ведення бухгалтерського обліку ОЗ, висвітлення організації обліку надходження, реалізації і вибуття ОЗ та їх наявності.

Предметом дослідження є бухгалтерський облік основних засобів.

Об’єктом дослідження обрано ВАТ «Шляховик».

ВАТ „Шляховик” (надалі ВАТ „Шляховик”) було створене в 1971р. В 1991р. управління вийшло із складу тресту "Київшляхбуд". В 1994 році зареєстроване як ВАТ [18].

Філософія ведення бізнесу у ВАТ „Шляховик” полягає в чіткому визначенні його місії: “ВАТ „Шляховик” добровільно об'єднало свої ресурси для того, щоб будувати сучасні, якісні, високотехнологічні автомобільні дороги і дорожні комплекси, як на території України, так і за її межами; забезпечуючи зайнятість і гідну винагороду за роботу, постійно збільшуючи вартість акцій”.

ВАТ „Шляховик" має два асфальтобетонні заводи, 3 будівельні дільниці по влаштуванню земельного полотна та щебеневої основи, будівельну дільницю по вкладанню асфальтобетонної суміші, автотранспортну дільницю та ремонтно-механічну майстерню.

ВАТ „Шляховик” є генпідрядною організацією, що має великий досвід будівництва, реконструкції і капітального ремонту складних транспортних об'єктів.

ВАТ „Шляховик” здійснює будівництво, реконструкцію та ремонт автошляхів, благоустрій територій та житлових районів, виготовлення асфальтобетонної суміші. Всі види виробничої діяльності є перспективними, виробництво залежить від сезонних змін — в період з листопада по березень проводяться ремонтні роботи автотранспорту та дорожньо-будівельної техніки.

Методи дослідження: описовий, порівняльний, структурний.

Структура роботи. Дана робота складається зі вступу, трьох розділів, висновку, списку використаної літератури та додатків.

1. Роль і значення основних засобів у господарській діяльності підприємства

1.1 Завдання обліку основних засобів

При організації обліку основних засобів активів в Україні підприємствам, їх об'єднанням, госпрозрахунковим організаціям (крім банків), представництвам іноземних організацій, які здійснюють діяльність в Україні, а також підприємствам, діяльність яких фінансується за рахунок коштів бюджету, необхідно керуватися такими законодавчими та нормативними документами [1].

1. Указом Президента України "Про перехід України до загальноприйнятої у міжнародній практиці системи обліку й статистики" № 303 від 23.05.92 р.

2. Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 7 "Основні засоби". Затверджено наказом Міністерства фінансів України № 92 від 27.02.2000 р. (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 18 травня 2000 р-. за № 288/4509).

3. Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 8 "Нематеріальні активи". Затверджено наказом Міністерства фінансів України № 242 від 18.10.99 р. (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 2 листопада 1999 р. за № 750/4043).

4. Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств та організацій № 291 від 30.11.99 р.

5. Інструкцією із застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13