У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КУРСОВА РОБОТА

з предмету

«Фінансовий аналіз»

на тему:

«Комплексний аналіз фінансово-господарського стану відкритого акціонерного товариства»

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………….……3

РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВ………………………………...5

1.1 Акціонерні товариства як форма підприємницької діяльності………..5

1.2 Особливості організації і функціонування фінансів акціонерних товариств……………………………………………………………………………12

1.3 Економічна характеристика ВАТ "Мукачівська лижна фабрика "ТИСА"……………………………………………………………………………..16

РОЗДІЛ 2 ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ПРОВЕДЕННЯ ФІНАНСОВОГО АНАЛІЗУ НА ПІДПРИЄМСТВІ…………………………………………………………….21

2.1 Інформаційна та законодавча база проведення фінансового аналізу підприємства………………………………………………………………………..21

2.2 Оцінка фінансової діяльності та фінансового стану підприємства…..31

РОЗДІЛ 3 КОМПЛЕКСНИЙ АНАЛІЗ ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ВАТ «МУКАЧІВСЬКА ЛИЖНА ФАБРИКА «ТИСА»…….38

3.1 Оцінка та аналіз майнового потенціалу………………………………..38

3.2 Оцінка ліквідності та платоспроможності ВАТ "Мукачівська лижна фабрика "ТИСА"……………………………………………………………………43

3.3 Оцінка фінансової стійкості підприємства…………………………….47

3.4 Аналіз формування та використання прибутку, визначення рентабельності……………………………………………………………………...49

3.5 Перспективний аналіз діяльності ВАТ "Мукачівська лижна фабрика "ТИСА"………………………………………………………………………….…..53

ВИСНОВОК…………………………………………………………………….…59

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ………………………………….62

ДОДАТКИ..………………………………………………………………………..64

ВСТУП

Актуальність теми дослідження. Неодмінною складовою переходу України до ринкових відносин є створення нових підприємницьких структур та приватизація підприємств. Цей перехід зумовив еволюцію відносин власності і типів суб’єктів господарювання в напрямку забезпечення їх розмаїття. Процеси ринкових перетворень привернули суттєву увагу до дослідження теоретичних та практичних проблем подальшого розвитку та підвищення ефективності функціонування підприємств як державного, так і приватного сектора економіки України.

Важливу роль у забезпеченні ефективних форм господарювання на вітчизняних підприємствах відіграє аналіз фінансового стану підприємств, який відповідає за відбір, оцінку та інтерпретацію фінансових, економічних та інших даних, що впливають на процес прийняття інвестиційних та фінансових рішень.

Методи аналізу фінансового стану підприємства постійно вдосконалюються по мірі настання змін в економічному середовищі нашої держави. Нові ідеї та принципи в цій сфері в першу чергу доходять до користувачів періодичних економічних видань, які також використовувались під час підготовки курсової роботи.

Економічний аналіз фінансового стану підприємства використовує весь комплекс доступної інформації, носить оперативний характер і цілком підпорядкований волі керівництва підприємством. Тільки такий аналіз дає можливість реально оцінити стан справ на підприємстві, досліджувати структуру собівартості не тільки усієї випущеної і реалізованої продукції, але й собівартості окремих її видів, склад комерційних і управлінських витрат, дозволяє з особливою точністю вивчити характер відповідальності посадових осіб за дотриманням розділів бізнес-плану.

Метою даної роботи є вивчення теоретичних основ і економічної сутності аналізу фінансово господарського стану підприємства.

Завдання курсової роботи:

1) охарактеризувати акціонерні товариства як форму підприємницької діяльності;

2) розглянути особливості організації і функціонування фінансів акціонерних товариств;

3) провести комплексний аналіз фінансово-господарської діяльності акціонерного товариства;

4) провести аналіз фінансового стану підприємства та зробити вертикальний аналіз балансу.

Предметом дослідження є фінансово-гсподарська діяльність, її суть, роль та порядок планування на підприємстві.

Об’єктом дослідження є фінансові відносини на ВАТ "Мукачівська лижна фабрика "ТИСА".

Структура роботи. Дана робота складається із вступу, трьох розділів, висновку, списку використаної літератури та додатків.

В першому розділі досліджуються теоретичні аспекти фінансів відкритих акціонерних товариств, а також розглядаються акціонерні товариства як форма підприємницької структури України, подається коротка характеристика досліджуваного підприємства. Другий розділ роботи присвячено розгляду питання оргаізації фінансового аналізу на підприємстві, а також розглядаються теоретичні аспекти проведення фінансового аналізу та прийомів, які будуть застосовуватися в процесі проведення аналізу, що дозволить відповісти на запитання: наскільки правильно підприємство здійснює управління фінансовими та господарськими ресурсами протягом досліджуваного періоду. У третьому розділі на основі теоретичних викладок проводиться комплексний аналіз фінансово-господарської діяльності досліджуваного підприємства, проводиться вертикальний та горизонтальний аналіз балансу, оцінка фінансового стану, аналіз прибутковості та рентабельності підприємства.

РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВ

1.1 Акціонерні товариства як форма підприємницької діяльності

Процес ринкової трансформації економіки України об'єктивно супроводжується виникненням і поширенням підприємництва як головного структуроутворюючого елементу ринкового середовища. Підприємницький сектор створює сприятливі умови для становлення реальних ринкових економічних відносин, реалізації прав власності, розвитку особистої ініціативи, активізації економічних інтересів [9, c.110].

Досвід розвинених країн із ринковою економікою переконує, що вибір стратегії на становлення у суспільстві власника в особі великого й дрібного акціонерів є найвдалішим. Акціонерне товариство як структура господарювання найбільшою мірою відповідає економічній природі людини та інтересам держави. Це пов'язано з тим, що акціонерна форма господарю-вання найспроможніша до швидкої регенерації в періоди зростання після економічного спаду. Вона володіє можливістю прискореного нарощування по-тенціалу, а також інтеграції і взаємодії з іншими ринковими суб'єктами гос-подарювання.

Сьогодні акціонерні товариства відіграють важливу роль в економічному роз-витку будь-якої держави. В Україні останніми роками не лише зростає загальна кількість акціонерних товариств — 34761 станом на грудень 2008 року, — а й їхня питома вага у загальному обсязі виробництва продукції, надання послуг і виконання робіт. Так, за питомої ваги акціонерних товариств серед промисло-вих підприємств у розмірі 14,6% вони забезпечують 63% усього промислового виробництва [11, с. 105].

Згідно із Законом України ,,Про господарські товариства” від 19.09.1991 р. [1] акціонерним визнається товариство, яке має статутний фонд, поділений на визначену кількість акцій рівної номінальної вартості і несе відповідальність по зобов'язаннях тільки майном товариства.

Акціонери відповідають за зобов'язаннями товариства тільки в межах належних їм акцій.

У випадках, передбачених статутом, акціонери, які не повністю оплатили акції, несуть відповідальність по зобов'язаннях товариства також у межах несплаченої суми.

Загальна номінальна вартість випущених акцій становить статутний фонд акціонерного товариства.

Акціонерні товариства бувають відкритого та закритого типу. Це схематично зображено на рисунку 1.1.

Рисунок 1.1 – Класифікація акціонерних товариств

Закрите акціонерне товариство може бути реорганізовано у відкрите шляхом реєстрації його акцій у порядку, передбаченому в Законі України ,,Про господарські товариства” від 19.09.1991 року [1] і внесенням змін до статуту товариства.

Засновниками акціонерного товариства можуть бути юридичні особи та громадяни.

Засновники акціонерного товариства укладають між собою договір, що


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Облік і аудит основних засобів на вагонній дільниці станції - Дипломна робота - 77 Стр.
Фінансове планування - основний елемент управління фінансами підприємства на базі Херсонського обласного управління по будівництву, ремонту й утриманню автомобільних доріг - Дипломна робота - 74 Стр.
Фінансове планування - основний елемент управління фінансами підприємства на базі Херсонського обласного управління по будівництву, ремонту й утриманню автомобільних доріг - Дипломна робота - 74 Стр.
"Фінансове планування на підприємстві" (на прикладі ВАТ "Херсонський бавовняний комбінат" - Дипломна робота - 63 Стр.
“Облік, аналіз і контроль в системі управління витратами підприємства” (на матеріалах приватного малого наукового виробничо-впроваджувального підприємства “Контингент”, м. Вінниця) - Дипломна робота - 92 Стр.
Методології обліку та аудиту нематеріальних активів - Дипломна робота - 75 Стр.
Особливостей бюджетного обліку на прикладі Отинійської районної лікарні - Реферат - 38 Стр.