У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





1

Дипломна робота

Облік витрат в умовах ринкових відносин

Зміст

Вступ ……………………………………………………………….………………3

Розділ 1. Теоретичні основоположення обліку витрат…………….……….6

1.1 Роль і значення обліку витрат в системі управління підприємством…………………………………………………………....………...6

1.2. Класифікація витрат і її практичне значення…………………….……….…24

1.3. Інформаційне забезпечення процесу управління витратами………….…....36

Розділ 2. Облік та контроль підприємств торгівлі……………………......41

2.1. Облік витрат основної діяльності торговельних підприємств……..……....41

2.2 Зміст, завдання і значення аналізу та контролю витрат…………...……......55

2.3 Роль, значення та інформаційне забезпечення аналізу і аудиту витрат…...67

Розділ 3. Прогнозування економічного аналізу витрат в торгівлі……………………………………………………………………..……….77

3.1. Система аналітичних показників та основні методи економічного аналізу витрат..........................................................................................................................77

3.2 Методика факторного аналізу витрат...............................................................83

3.3 Розробка та апробація методики аналізу витрат за загальними показниками………………………………………………………………..........….87

Висновки та пропозиції…………………………………………………………..99

Список використаних джерел…………………………………………….........102

ВСТУП

Актуальність теми. Вирішення проблем економічного росту в економіці будь-якої країни не можливе без удосконалення управління нею. Перш за все, це пов'язано з зменшенням витрат.

Мета і завдання дослідження полягає у розробці практично значимих пропозицій щодо вдосконалення методики обліку, аналізу і аудиту витрат з врахуванням вимог національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

У зв'язку з цим у дипломній роботі поставлені і вирішені такі завдання:

·

вивчити і критично проаналізувати наукові публікації за обраною темою дослідження, узагальнити їх за підходом авторів щодо цієї проблеми;

·

сформулювати конкретні висновки предметом дослідження;

·

обгрунтувати практично значимі пропозиції, впровадження яких в забезпечило б дотримання методики визначення витрат у відповідності з вимогами національних П (С) БО;

·

-дослідити методику аналізу витрат та, а також організаційні особливості аудиту витрат.

Предметом дослідження визначено методичні аспекти обліку витрат в умовах ринкових відносин з урахуванням галузевої специфіки.

Об'єктом дослідження торгівельне підприємство, в якому наявні можливості висвітлення досліджених- у роботі питань щодо визначення витрат з використанням практичних матеріалів.

Методи дослідження. У дипломній роботі використовувались такі методи як системний аналіз для деталізації і розчленування об'єкта дослідження на окремі важливі складові елементи; синтез - для узагальнення розрізнених аспектів методики визначення витрат; статистичні та аналітичні розрахунки - для дослідження фактографічної облікової інформації; порівняння - для зіставлення даних підприємства у динаміці; групування -для визначення залежностей одних показників від інших.

Розділ 1. Теоретичні основоположення обліку витрат

1.1 Роль і значення обліку витрат в системі управління підприємством

Управління - це безперервний процес забезпечення функціонування системи для досягнення нею запрограмованої (планової) мети відповідно до прийнятої програми. Наведене характеризує управління як динамічний процес руху до мети свого об'єкта під керівництвом його суб'єкта. Система правління функціонує через загальні функції - планування, облік, аналіз, контроль, стимулювання, регулювання. Кожний з елементів його об'єкта (а це функція, параметр, підрозділ тощо) так само системно управляється відповідно до загальної мети крізь відокремлені цілі та локальну мету конкретного об'єкта.

З огляду на важливість витрат діяльності для досягнення загальної мети підприємствами витрати діяльності виділяються в окремий об'єкт управління, а в системі управління необхідно визначити спеціальну підсистему управління витратами з їх плануванням, обліком, контролем, аналізом, стимулюванням та регулюванням. Система управління витратами діяльності в переробному підприємстві - складна комплексна система. Вона передбачає обґрунтоване планування, чітку організацію обліку витрат, дієвий контроль за їх загальним рівнем, окремими статтями, індексами витратомісткості, індексами собівартості продукції, індексами витрат на одиницю продукції, витратами матеріальних, трудових, соціальних, імортизаційних та фінансових ресурсів та всебічний їх аналіз.[47;c.94].

Складність управління витратами на підприємствах полягає в тому, що їх величина піддається прямому чи непрямому впливу численних факторів, на які, в сою чергу, впливають ще й інші фактори.

На наш погляд, цільова функція (або мета) управління витратами дальності за напрямками виробництва, збуту та організації (адміністрації) на підприємствах являє собою цілеспрямовану діяльність щодо забезпечення

оптимального в конкретних внутрішніх і зовнішніх умовах рівня витрат для здійснення безперебійного ефективного виготовлення відповідної продукції, різних інших виробів та їх продажу (реалізації).

Окрім того, управління витратами діяльності за напрямком збуту та організації (адміністрації) на підприємствах означає цілеспрямовану регульовану зміну фінансового стану керованого об'єкта по відношенню до системи господарських зв'язків, основаних на економіко-правових та фінансово-кредитних відносинах.

Необхідно також враховувати специфічну особливість управління умовно-постійними та умовно-змінними витратами, оскільки перші можуть контролюватися на довгостроковому відрізку часу, а відтак є невід'ємною частиною процесу прийняття як довгострокових, так і поточних управлінських рішень. Умовно-змінні витрати більшою мірою є об'єктом для поточного та оперативного управління.

Особливої уваги вимагає управління так званими граничними чи маржинальними (що являють собою приріст витрат у результаті виробництва однієї додаткової одиниці продукції), а також середніми витратами. Граничні витрати дають уявлення керівництву підприємства, скільки коштуватиме збільшення обсягу випуску продукції на одну одиницю. Оскільки постійні витрати не змінюються зі змінами обсягу випуску продукції підприємства, то об'єктом управління стосовно граничних (маржинальних) витрат є лише змінні витрати. [52;c.67].

Рівень управління витратами на підприємствах багато в чому зумовлюється рівнем планово-аналітичної роботи в ньому, використанням сучасних економіко-математичних та статистичних методів, проведенням необхідних спеціальних обстежень.

Особливість витрат діяльності на підприємствах як об'єкта управління зумовлюється специфікою відповідної конкретної галузі.

Аналіз сучасного стану управління витратами діяльності на вітчизняних підприємствах дозволив виявити ряд суттєвих недоліків, притаманних цьому процесу. По-перше, відсутня чітка координація дій у сфері управління між окремими підрозділами. По-друге, управлінські рішення, зазвичай, приймаються без належного попереднього аналітичного опрацювання. По-третє, майже не проводяться дослідження та розробка альтернативних варіантів, немає вибору оптимального. По-четверте, бракує чіткості в доведенні прийнятих управлінських рішень по витратах діяльності за напрямком виробництва, збуту та організації (адміністрації) до конкретних виконавців. По-п'яте, невідпрацьований механізм оперативного


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Механізми фінансової санації підприємства в умовах ринкової економіки.(на прикладі ТОВ «Корпорація ВІТАЛ».) - Дипломна робота - 25 Стр.
Прибутковість та рентабельність підприємства(на прикладі ВАТ АПФ “Таврія” ) - Дипломна робота - 43 Стр.
Аналіз фінансово-економічного стану ВАТ «Івано-Франківський птахокомбінат» та розробка стратегії його оздоровлення - Дипломна робота - 97 Стр.
Аналіз рентабельності виробничо-комерційної фірми "Консалекс" - Дипломна робота - 59 Стр.
Реконструкція електропостачання та електрообладнання заводу ТОВзІІ «Спілловер» - Дипломна робота - 63 Стр.
Аналіз прибутковості та рентабельності ВАТ АПФ “Таврія” - Дипломна робота - 43 Стр.
Аналіз фінансово-економічного стану ВАТ «Івано-Франківський птахокомбінат» та розробка стратегії його оздоровлення - Курсова робота - 97 Стр.