У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Курсова робота

на тему : “Шляхи прискорення оборотності обігових коштів”

З М І С Т

Вступ................................................................................................…...

1. Характеристика Долинського ГПЗ...........................................…...

1.1 Характеристика умов функціонування підприємства................................................….............................

1.2 Забезпеченість підприємства ресурсами: матеріально-технічними,трудовими, природними.......................................

1.3 Аналіз основних техніко-економічних показників діяльності підприємства..........................................................……………

2. Теоретичні та методичні питання аналізу оборотності обігових коштів.........................................................................………………

2.1 Визначення, склад та структура обігових коштів................…..

2.2 Характеристика показників використання обігових коштів………………………..........................................................

3. Аналіз використання обігових коштів:

3.1 Аналіз складу та структури обігових коштів…...................…..

3.2 Аналіз використання обігових коштів........…............................

3.3 Аналіз забезпеченості матеріальними ресурсами................…..

4. Оцінка резервів прискорення оборотності оборотних коштів.....................................................................................................

Висновки ……………....................................................................…...

Список використаної літератури......................................................... |

Ст.

Вступ

В умовах реалізації напряму ринкових перетворень одна з головних задач полягає в інтенсифікації використання створеного виробничого потенціалу, насамперед основних виробничих фондів.

Особливо актуальною ця задача є для нафтогазової промисловості, яка відрізняється високою капіталомісткістю. Мова йде про стабілізацію і забезпечення в подальшому росту одного з головних показників використання основних фондів. Поряд з основними фондами для роботи підприємства має велике значення наявність оптимальної кількості оборотних засобів. Оборотні засоби є найважливішим ресурсом в забезпеченні поточного функціонування підприємства , тобто виробництва і реалізації. Оборотні засоби – це грошові засоби , що єавансами в оборотні виробничі фонди і фонди обертання .

Оборотні виробничі фонди забезпечують безперервність виробничого процесу , а фонди обігу – реалізацію виробничої продукції на ринку і отримання грошових засобів , що гарантують благополуччя підприємства .

Отже, важливим етапом є оцінка рівня ефективності оборотних засобів, тобто оцінка закладеного в основні фонди технологічного потенціалу. Дане твердження актуальне як з точки зору оцінки зусиль підприємства з підвищенням рівня використання оборотних засобів, так і з точки зору оцінки політики технічного розвитку підприємства.

Все перераховане вимагає глибокого і послідовного вивчення всіх можливостей раціонального використання оборотних засобів, напрямків і джерел підвищення ефективності використання оборотних засобів.

Метою даної курсової роботи є знаходження шляхів підвищення використання оборотних коштів на Долинському ГПЗ, виявлення резервів покращення показників, що характеризують їх використання.

1. Характеристика Долинського ГПЗ:

1.1 Характеристика умов функціонування підприємства.

Долинський газопереробний завод був збудований в 1961 році і призначався для відбензинювання сирого газу, який попутньо видобувався з нафтою на Долинському нафтовому родовищі з видачею відбензиненого, осушеного і одорованого газу в магістральні газопроводи, а також для переробки суміші вуглеводнів і одержання стабільного бензину, н-бутану, ізобутану і пропану. Після приєднання в 70-х роках до складу заводу Пасічнянського і Бориславського газопереробних виробництв проектна потужність по переробці газу складала 1424 млн.м3 в рік.

В зв’язку з зменшенням видобутку газу в Прикарпатському регіоні в 1992 році була зупинена друга компресорна станція в м. Долина і в даний час продуктивність заводу по сирому газу складає 944 млн.м3 / рік, а фактично компримується 300 - 400 млн. м3 газу в рік.

В 80-х роках освоєна схема переробки привізної сировини: газоконденсату з Полтави і широкої фракції легких вуглеводнів (ШФЛВ) з Західного Сибіру. Однак через брак коштів в останній час завод переробляє останню тільки на давальницьких умовах.

Основною продукцією заводу є: відбензинений газ, зріджені гази і стабільний газовий бензин. Основна частина відбензиненого газу по трубопроводах холдингової компанії “Укргаз” та акціонерного товариства “Укргазпром” поставляється облгазам “Івано-Франківськгаз” і “Львівгаз” за ціною, встановленою урядом і незначна частина, в основному понадпланова, реалізовується підприємствам АТ ”Укрнафта” та іншим промисловим підприємствам за договірними цінами.

Зріджені гази (гази вуглеводневі, скраплені паливні для комунального споживання) реалізовуються в газовози, побутові та автомобільні балони в основному “ Івано-Франківськгазу” і “Львівгазу”, а також населенню і підприємствам через заводські газонаповнюючі станції. Через високу ціну на сировину, а також враховуючи невеликі об’єми випуску рідкої продукції, ціни на зріджений газ заводу є одними з найвищих в Україні і при мінімальній рентабельності вже зрівнялись з європейськими.

Стабільний газовий бензин реалізується заводом іншим підприємствам і організаціям за прямими договорами.

Вся продукція заводу споживається тільки на території України. В минулі роки, коли кількість і асортимент рідкої продукції був значно більшим, заводськими споживачами були підприємства Австрії, Німеччини, Югославії і інші, майже 20 країн.

Попутній нафтовий газ містить в собі етан, пропан, бутан, пентан і більш важкі вуглеводні, вилучення яких є одним з основних завдань газопереробних підприємств.

Крім згаданої раніше основної продукції заводу - відбензиненого газу, стабільного газового бензину і скрапленого газу (пропан - бутанової фракції), підприємство має можливість реалізовувати технічний пропан, бутан, ізобутан, пропілени, моторне паливо газове (МПГ), дизельне паливо, важкий вуглеводневий залишок (пічне паливо).

На газопереробному підприємстві здійснюється декілька технологічних процесів: компримування (стиснення), очищення і осушення газу, відбензинювання газу, одоризація відбензиненого газу, розділення рідкої фракції на окремі вуглеводні.

Все технологічне обладнання працює під високим тиском, що вимагає постійного контролю за станом всіх посудин, газопроводів, насосів і компресорів. Насоси, яких є понад 20 типорозмірів, перекачують агресивну суміш, до того ж при високих температурах. Привід всього обладнання здійснюється від електродвигунів, які повинні бути в вибухонебезпечному виконанні. Так як виробництво є безперервне, на випадок виходу з ладу будь-якого обладнання, схемами обв’язки передбачено миттєве переключення на аналогічне резервне устаткування.

Готова продукція поступає на склад готової продукції. Звідти вона відкачується насосами на зливно-наливну естакаду, де проводиться завантаження залізничних і автомобільних цистерн; зріджені гази марки ПБА подаються на заводські автогазонаповнюючі станції (АГНС) для заправки побутових і автомобільних балонів.

На складі готової продукції розташовані 4 шарових резервуари по 600 м3 для стабільного газового бензину, 18 ємностей для пропан-бутанової фракції, 9 ємностей для


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8