У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота на тему:

Бухгалтерський облік в бюджетних установах в умовах ринкової економіки

План

Вступ

1.Загальна характеристика бухгалтерського обліку в бюджетних установах.

2. Роль і завдання обліку в управлінні бюджетними установами та особливості його організації.

3. Бюджетна система України та організація обліку виконання бюджету.

Висновок

Список використаної літератури

Додаток

Вступ

Облік — це процес, який складається з операцій спостереження, сприйняття, вимірювання та реєстрації фактів, явищ природи чи суспільного життя. Якщо процес обліку здійснюється над господарськими об'єктами, то такий облік називається господарським.

Господарський облік — це облік господарської діяльності підприємства, функціональної діяльності бюджетної установи, суспільства загалом, тобто це спостереження, сприйняття, вимірювання та реєстрація фактів, явищ та господарських процесів. Залежно від призначення облікової інформації господарський облік поділяють на:

· оперативний;

· статистичний;

· бухгалтерський.

Оперативний облік провадиться безпосередньо на місцях здійснення господарських операцій (чисельність працівників, хід виконання плану тощо), у тому числі тих, які не можуть бути відображені іншими видами обліку.

Статистичний облік вивчає і контролює масові соціально-економічні та суспільні процеси, явища природи (перепис населення, використання робочого часу, працівників тощо).

Бухгалтерський облік – це система безперервного і взаємопов’язаного спостереження і контролю за господарською діяльністю підприємства, організації, установи з метою одержання про них точних і підсумкових даних.

На відміну від інших видів обліку, бухгалтерський облік забезпечує суцільну реєстрацію усіх господарських процесів на підставі документів первинного обліку. Облік є одним з найважливіших засобів отримання інформації і основою раціонального управління.

Метою ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства.

Бухгалтерський облік базується на документуванні усіх господарських процесів і проведення періодичних інвентаризацій. Забезпечує виявлення і мобілізацію резервів підприємства з метою зниження собівартості продукції (робіт, послуг).

Бухгалтерський облік в бюджетних установах покликаний забезпечувати систематичний контроль за виконанням кошторисів доходів та видатків установ, станом розрахунків з підприємствами, організаціями і працівниками цих установ, використанням матеріальних і грошових ресурсів та їх збереженням, має сприяти поліпшенню фінансово-господарської діяльності та розвитку соціальної сфери установ.

Метою даної курсової роботи є узагальнення, розширення й закріплення теоретичних основ бухгалтерського обліку, та зокрема обліку в бюджетних установах.

Об’єктом дослідження є бухгалтерський облік в бюджетних установах.

Методи дослідження: описовий, порівняльний, структурний.

Структура роботи. Дана робота складається із вступу, трьох розділів, висновку, списку використаної літератури та додатку.

1. Загальна характеристика бухгалтерського обліку в бюджетних установах.

Поняття обліку бюджетних установ

Бухгалтерський облік — це процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність бюджетної установи зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.[4,23]

Бухгалтерський облік в бюджетних установах повинен забезпечити систематичний контроль за виконанням кошторисів доходів та видатків установ, станом розрахунків з підприємствами, організаціями і працівниками цих установ, використанням матеріальних і грошових ресурсів та їх збереженням, має сприяти поліпшенню фінансово-господарської діяльності та розвитку соціальної сфери установ.

Бюджетні установи використовують виділені з бюджетів усіх рівнів державні кошти за цільовим призначенням у процесі виконання покладених на них функцій та здійснення заходів, передбачених кошторисами.

Метою ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності загалом і в бюджетних установах зокрема — є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух коштів установи.

Основними завданнями бухгалтерського обліку в бюджетних установах є:

- збір, обробка та відображення первинних даних про стан діяльності установ;

- систематизація, групування та зведення даних з метою одержання підсумкової інформації про фінансові і господарські операції бюджетних установ;

- забезпечення достовірною і своєчасною інформацією внутрішніх і зовнішніх користувачів облікової інформації про функціонування установ;

- формування інформаційної бази для планування, стимулювання, організації, регулювання, аналізу і контролю за діяльністю бюджетних установ;

- цільове використання бюджетних коштів;

- ефективне використання бюджетних коштів;

- контроль за дотриманням фінансової дисципліни;

- ведення обліку за встановленими правилами та нормами.

Користувачі облікової інформації

Одним із завдань бухгалтерського обліку бюджетних установ с забезпечення користувачів достовірною і своєчасною інформацією про активи бюджетної установи та джерела їх утворення, стан фінансової та господарської діяльності та фінансові результати цієї діяльності.[2,6]

Користувачі облікової інформації умовно поділяються на внутрішніх і зовнішніх.

Внутрішніми користувачами облікової інформації є:

· керівники установи;

· працівники установи.

Зовнішніми користувачами облікової інформації є:

· партнери установи по ринку (спонсори, постачальники, замовники, покупці, клієнти; банківські і небанківські кредитні установи, інші кредитори);

· органи державного регулювання та контролю (органи Державного казначейства, контрольно-ревізійної служби; органи державної статистики; органи державних цільових фондів);

· фінансові аналітики та радники;

· громадськість (громадські організації, профспілки).

Принципи обліку в бюджетних установах

Принципи (від лат. prinsipium— начало, основа) бухгалтерського обліку в бюджетних установах — це основні нормативні вимоги, з дотриманням яких здійснюються функції бюджетних установ.

У різних країнах принципи бухгалтерського обліку мають певні відмінності, бо сформувалися вони залежно від національних особливостей їх економічного і суспільного розвитку, форм власності капіталу, способів господарювання і політичного ладу. Тому ці принципи для кожної держави історично обумовлені. Водночас інтеграція національних економік у світовому господарстві, інтернаціоналізація економіки сприяють формуванню міжнародних стандартів бухгалтерського обліку діяльності, в тому числі і бюджетних установ.

В Україні ведення бухгалтерського обліку в бюджетних установах та складання звітності грунтуються на використанні наступних принципів:

· законність — звітність повинна відповідати правилам та процедурам, передбаченим законодавчими та нормативними актами;

· достовірність — правдиве відображення у бухгалтерській звітності фінансових операцій держави з дотриманням вимог відповідних нормативних актів;

· повнота бухгалтерського обліку — всі операції бухгалтерського обліку в бюджетних установах підлягають реєстрації на рахунках бухгалтерського обліку без будь-яких винятків. Фінансова


Сторінки: 1 2 3 4 5 6