У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Курсова робота

з дисципліни «Фінансвоий облік І»

на тему:

«Побудова синтетичного і аналітичного обліку запасів на підприємстві»

Зміст

Вступ……………………………………………………………………………….…4

Розділ 1. Теоретичні основи синтетичного і аналітичного обліку на підприємстві……………………………………………………………………….....6

1.1 Поняття синтетичного та аналітичного обліку на підприємстві…………..…..6

1.2 Критичний аналіз літературних джерел…………………………………..…....10

1.3 Фінансово-економічна характеристика підприємства…………………………12

Розділ 2. Синтетичний та аналітичний облік запасів………………………....17

2.1 Синтетичний та аналітичний облік запасів…………………………………....17

2.2 Порядок відображення інформації про запаси у облікових регістрах і звітності……………………………………………………………………………....28

Розділ 3. Інвентаризація запасів на підприємстві………………………….…..34

3.1 Порядок проведення інвентаризації……………………………………….…...34

3.2 Порядок відображення інвентаризації запасів в обліку………………….……40

Висновок…………………………………………………………………………..….44

Список використаної літератури……………………………………………..….48

Додатки……………………………………………………………………………....50

План

Вступ

Розділ 1. Теоретичні основи синтетичного і аналітичного обліку на підприємстві

1.1 Поняття синтетичного та аналітичного обліку на підприємстві

1.2 Критичний аналіз літературних джерел

1.3 Фінансово-економічна характеристика підприємства

Розділ 2. Синтетичний та аналітичний облік запасів

2.1 Синтетичний та аналітичний облік запасів

2.2 Порядок відображення інформації про запаси у облікових регістрах і звітності

Розділ 3. Інвентаризація запасів на підприємстві

3.1 Порядок проведення інвентаризації

3.2 Порядок відображення інвентаризації запасів в обліку

Висновок

Список використаної літератури

Додатки

Вступ

Нові економічні відносини проникають у всі сфери господарської діяльності підприємств України. Відбувається інтенсивний перехід діяльності економічних суб’єктів на ринкові відносини, в цих умовах у підприємств виникає необхідність активніше використовувати бухгалтерський облік, контроль та аудит, щоб контролювати та удосконалювати свою роботу. Ринкові відносини, які склалися, об’єктивно вимагають зміни бухгалтерського обліку, контролю та аудиту, наблизивши його максимально до міжнародних стандартів. На даний момент, так як більшість підприємств не змогли вижити в умовах сучасної ринкової економіки, роздрібна торгівля для багатьох регіонів України стала займати “лев’ячу долю” в поповненні бюджету.

Дбаючи про поточну господарську діяльність, керівник підприємства, його власники, головні спеціалісти зобов’язані постійно думати про перспективу підприємства. Тільки така система управління може бути основою успішного розвитку підприємства.

Товарно-матеріальні ресурси складають значну частину активів підприємства і відображаються в балансі серед оборотних (поточних) активів. Водночас вони мають суттєвий вплив на фінансові результати підприємства, займаючи здебільшого домінуючі позиції у структурі витрат торгівельних підприємств. Товарні операції на підприємствах роздрібної торгівлі виконуються щодня, тому дуже важливо вивчити, систематизувати і аналізувати рух товарних запасів для своєчасного упередження помилок обліку, які призведуть до недостовірного відображення фінансових результатів та показників фінансової звітності.

Тому питанню організації обліку товарних запасів завжди приділяється велика увага.

Так, як товарні ресурси для роздрібного торговельного підприємства є основною статтею оборотних коштів, за рахунок яких в процесі торговельної діяльності (обороту) підприємство отримує прибутки, які є ціллю та основою життєдіяльності любого підприємства, то оперативний та достовірний облік їх на підприємстві є також невід’ємною частиною управління підприємством, без якого не можливе досягнення цілей підприємства. Тому, тема синтетичний та аналітичний облік товарних запасів є найактуальнішою темою для вирішення задач управління торговельним підприємством.

Метою дослідження є розкриття методики синтетичного та аналітичного обліку та аналізу обліку запасів на підприємстві.

Завданням роботи є: розкрити економічну сутність аналітичного та синтетичного обліку; провести критичний аналіз літературних джерел; розглянути фінансово-економічну характеристику підприємства; розглянути синтетичний та аналітичний облік запасів; дослідити порядок відображення інформації про запаси у облікових регістрах і звітності; дослідити порядок проведення інвентаризації запасів на підприємстві.

Предметом роботи є синтетичнй та аналітичний облік та аналіз запасів підприємства в сучасних умовах господарювання.

Об'єкт дослідження: запаси в системі управління оборотними активами підприємства.

Методи дослідження: діалектичний метод пізнання, метод наукової абстракції, методи конкретного і абстрактного, логічного дослідження, системного та порівняльного аналізу.

Розділ 1. Теоретичні основи напрямку синтетичного і аналітичного обліку на підприємстві

1.1 Поняття синтетичного та аналітичного обліку на підприємстві

Залежно від обсягів інформації і рівня узагальнення рахунки бухгалтерського обліку поділяють на синтетичні і аналітичні.

Рахунки бухгалтерського обліку, які відкриваються на підставі статей балансу для обліку господарських засобів та їх джерел, містять загальні (синтетичні) показники у грошовій оцінці.

Так, рахунок "Основні засоби" відображає наявність і рух основних засобів підприємства (земельні ділянки, будинки і споруди, машини та обладнання, транспортні засоби тощо); рахунок "Виробничі запаси" – наявність і рух матеріальних цінностей даної групи (сировина і матеріали, паливо, будівельні матеріали, запасні частини тощо); рахунок "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" – загальну суму кредиторської заборгованості всім постачальникам і підрядникам за одержані від них матеріальні ресурси, виконані роботи та надані послуги й зміни цієї заборгованості в результаті сплати боргів та ін. Такі рахунки прийнято називати синтетичними [7, c.91].

Термін "синтетичний" походить від лат. syntesis, що означає зведений, узагальнений, об'єднання в одне ціле окремих елементів.

Щодо рахунків бухгалтерського обліку то синтетичними називають рахунки призначені для обліку економічно однорідних груп засобів, їх джерел та господарських процесів у грошовому вимірнику.

Облік, який здійснюють на підставі таких рахунків, називається синтетичним обліком. Дані синтетичного обліку використовують при складанні бухгалтерського балансу та інших форм фінансової звітності.

Однак для оперативного управління підприємством, здійснення контролю за збереженням і використанням ресурсів проведення узагальненої інформації недостатньо, потрібна детальна інформація про конкретні види засобів, їх джерел, а також господарських процесів. Таку інформацію одержують за допомогою аналітичних рахунків.

Термін "аналітичний" походить від лат. analysis – розкладання, розчленування цілого на складові (елементи).

Облік, здійснюваний на підставі аналітичних рахунків, називається аналітичним. Це облік, в якому, крім грошового, застосовують натуральні й трудові вимірники.

Наприклад, до синтетичного рахунка "Розрахунки з оплати праці" відкривають аналітичні рахунки за прізвищами працівників, "Адміністративні витрати" – за видами витрат, "Готова продукція" – за видами готової продукції тощо. Кількість аналітичних рахунків за відповідним синтетичним рахунком визначається залежно від наявності об'єктів обліку і поставлених завдань з деталізації.

Синтетичні рахунки конкретизуються в аналітичних рахунках. Між синтетичними й


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16