У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

Облік касових операцій в бюджетних установах

Зміст

Вступ…………………………………………………………………………………3

Розділ 1. Загальнотеоретичні основи обліку касових операцій……………..5

1.1. Основні поняття з обліку касових операцій та інших коштів………..5

1.2. Облік операцій на поточних бюджетних рахунках у банках

та в органах Державного казначейства………………………………..10

1.3. Організація обліку касових операцій у бухгалтерії

бюджетних установ……………………………………………………13

Розділ 2. Здійснення та проведення обліку касових операцій на прикладі

автошколи………………………………………..……………………15

2.1. Загальна характеристика діяльності автошколи……………………..15

2.2. Аналіз діяльності автошколи…………………………………………..16

2.3. Документальне оформлення надходження грошових коштів……….18

2.4. Документальне оформлення використання грошових коштів………20

2.5. Порядок ведення касової книги……………………………………….22

2.6. Облік касових видатків………………………………………………...25

Розділ 3. Проведення інвентаризації каси та санкції за

порушення касової дисципліни………………………………..27

3.1. Інвентаризація каси……………………………………………………..27

3.2. Санкції за порушення касової дисципліни……………………………30

Висновок…………………………………………………………………………...31

Список використаної літератури……………………………………………….32

Вступ

Кожна бюджетна установа або організація для здійснення своєї діяльності має у своєму розпорядженні грошові кошти. Рух грошових коштів, який відбувається в процесі діяльності, може здійснюватись як у готівковій, так і у безготівковій формах.

Операції, під час яких грошові кошти переміщуються у вигляді готівки, називаються касовими операціями. Облік касових операцій здійснюється відповідно до Положення про ведення касових операцій у національній валюті України від 19.02.2001 р. № 72 (зі змінами і доповненнями).

Відповідно до цього Положення, кожна установа, підприємство та організація для здійснення розрахунків готівкою повинні мати касу.

Каса – це приміщення або місце, що призначене для приймання, видачі та зберігання готівкових коштів, інших цінностей та касових документів, де, як правило, ведеться касова книга. Відповідальність за обладнання каси, доставку та зберігання коштів несуть керівники підприємств та установ.

В касу надходить готівка для виплати зарплати, видачі премій, виплати пенсій та допомог за рахунок фонду соціального страхування, на відрядження, господарські та інші витрати, а також кошти, що надходять на відшкодування різного виду заборгованості.

Рахунки цього класу призначені для узагальнення інформації про наявність і рух грошових коштів (у національній та іноземній валюті у касах, на розрахункових (поточних), валютних та інших рахунках у банках), грошових документів, короткострокових векселів одержаних, фінансових інвестицій, дебіторської заборгованості, резерву сумнівних боргів та витрат майбутніх періодів.

Грошові кошти в іноземній валюті, операції з ними та розрахунки іноземною валютою на рахунках цього класу та класів 4 «Власний капітал та забезпечення зобов'язань», 5 «Довгострокові зобов'язання», 6 «Поточні зобов'язання» та на рахунках 14 «Довгострокові фінансові інвестиції» і 16 «Довгострокова дебіторська заборгованість» обліковуються у гривнях у сумі, що визначається шляхом перерахунку іноземної валюти за курсом Національного банку України на дату здійснення грошової операції, оформлення митих документів, підписання документів про виконання робіт (послуг), підписання установчих документів, затвердження авансового звіту про використання підзвітних грошових коштів. Од-ночасно грошові кошти, фінансові інвестиції та розрахунки відображаються в тій валюті, в якій здійснюються розрахунки й платежі. Курсові різниці за такими операціями відносяться на рахунки 71 «Інший операційний дохід», 74 «Інші доходи", 85 «Інші затрати", 94 "Інші витрати операційної діяльності», 97 «Інші витрати».

Мета даної курсової роботи полягає у поглибленні знань з питань обліку касових операцій бюджетними установами (на прикладі Івано-Франківського відділу житлових субсидій).

Предметом дослідження є облік касових операцій в бюджетних установах.

Об’єктом дослідження обрано облікову політику автошколи.

Методи дослідження: описовий, порівняльний, структурний, економіко-статистичний.

Структура роботи. Дана робота складається із вступу, трьох розділів, висновку, списку використаної літератури та додатків.

Теоретичною, методологічною та практичною основою роботи послужили періодичні публікації провідних вітчизняних та зарубіжних економістів, практиків комерційної справи, законодавчі та нормативні матеріали, контракти, специфікації, закони та декрети Уряду України, статистично-звітна документація автошколи.

Розділ 1. Загальнотеоретичні основи обліку касових операцій

1.1 Основні поняття з обліку касових операцій та інших коштів

Законодавче регулювання

В Україні готівковий обіг регулюється наступними нормативними документами:

1. Порядком ведення касових операцій у національній валюті України, затвердженим Постановою правління НБУ від 02.02.95 р. №21 зі змінами та доповненнями;

2. Інструкцією про організацію роботи з готівкового обігу установами банків України, затверджено постановою правління Національного банку України від 20.06.95 р. №149 зі змінами та доповнення;

3. Наказом Міністерства Статистики України від 15 лютого 1996р. №51 “Про затвердження типових форм первинного обліку касових операцій”;

4. Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 4 “Звіт про рух грошових коштів”, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. №87;

5. “Положенням про порядок реєстрації і застосування електронних контрольно-касових апаратів при готівкових розрахунках у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”, затвердженим наказом Державної податкової адміністрації України від 31.12.98 р. №660 і зареєстрованим в Міністерстві юстицій України 02.03.99 р. за №131/3424.

Основні поняття

Готівкові кошти є найбільш ліквідними активами. Вони присутні на початковому та кінцевому етапах облікового циклу, який включає придбання товарів, виробництво продукції, виконання робіт, надання послуг,а також їх продаж і отримання виручки [8, c.127].

Згідно з П(С)БО 4 під грошовими коштами розуміють готівку, кошти на рахунках у банках та депозити до запитання.

Під готівкою розуміють вальту України та іноземну валюту у вигляді грошових гоштів.

Валюта України – це грошові знаки у вигляді банкнот, казначейських білетів, монет та в інших формах, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території України, а також вилучені з обігу або такі, що вилучаються з нього, але підлягають обміну на грошові знаки, які перебувають в обігу; кошти, що знаходяться на рахунках, або вносяться у вигляді внесків до банківських та інших кредитно-фінансових установ на території України; платіжні документи та інші цінні папери, виражені у валюті України [3, c.64].

Іноземна валюта – це іноземні грошові знаки у вигляді банкнот, казначейських білетів, монет, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8