У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

з предмету «Фінансовий облік ІІ»

на тему: «Особливості обліку паливо – мастильних матеріалів»

Зміст

Вступ

 

Розділ 1.

 

1.1. Загальні положення щодо ведення обліку паливно-мастильних матеріалів.

1.2 Стандарти ведення обліку паливо – мастильних матеріалів.

Розділ 2. Практична частина.

Висновок.

Література.

Вступ

Становлення ринкової економіки в Україні, поява нових господарських структур різних форм власності, розвиток міжнародних економічних зв’язків зумовлюють необхідність удосконалення обліку і контролю як складових частин економічної інформації, необхідної для управління на всіх рівнях.

Управління будь – яким підприємством вимагає систематичної інформації про здійснювані господарські процеси, їх характер і обсяг, про наявність матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, їх використання, про фінансові результати діяльності. Основним джерелом такої інформації є дані поточного бухгалтерського обліку, які систематизуються у звітність. Така звітність має велике значення, оскільки використовується не тільки для економічного аналізу діяльності окремого підприємства з метою одержання інформації, необхідної для управління, а й для узагальнення результатів у масштабі галузей і народного господарства в цілому.

Розвиток економічних відносин значно розширив кількість користувачів обліковою та звітною інформацією. Ними є не тільки працівники підприємства, а й інші зацікавлені особи які мають прямій фінансові інтереси: банки – при вирішенні питань про надання кредитів; постачальники – при укладенні договорів на постачання різноманітних необхідних цінностей; інвестори, акціонери, засновники, яких цікавить рентабельність вкладених капіталів і можливість отримання доходів з підприємства. Значний інтерес ця інформація становить для контролюючих органів: податкових і фінансових служб, органів державної статистики та управління.

Перехід України до ринкової економіки, розвиток міжнародних економічних зв’язків зумовлюють необхідність вдосконалення обліку відповідно до вимог міжнародних стандартів. Створенню інформаційної бази для забезпечення переходу від діючої системи бухгалтерського обліку до системи, орієнтовані на ринкові умови господарювання та підвищенню ефективності облікової інформації, плану рахунків, капіталу, господарських операцій підприємств і організацій, удосконалення Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні», відповідних положень і стандартів бухгалтерського обліку.

У цій роботі ми дізнаємось про види та типи розрахунків з покупцями та замовниками види ведення бухгалтерського обліку відносно них. Побачимо можливості покращення та вдосконалення ведення бухгалтерського обліку у певному виді розрахунків та побачимо як впливають зовнішні відносини підприємства на його політику в окремих можливостях та загалом.

А також спробуємо провести облік підприємства за певний проміжок часу його існування та визначити результат його фінансової діяльності.

Розділ 1. Облік паливно-мастильних матеріалів.

1.1. Загальні положення щодо ведення обліку паливно-мастильних матеріалів.

Облік паливно-мастильних матеріалів ведеться у 2 Класі «Запаси».

Рахунки цього класу призначені для узагальнення інформації про наявність і рух належних підприємству предметів праці, що призначені для обробки, переробки, використання у виробництві і для господарських потреб, а також засобів праці, які підприємство включає до складу малоцінних та швидкозношуваних предметів.

Матеріальні цінності, що прийняті підприємством на відповідальне зберігання , переробку (давальницька сировина), комісію, обліковуються на рахунках класу 0 «Позабалансові рахунки»,

Рахунок 20 «Виробничі запаси» призначено для узагальнення інформації про наявність і рух належних підприємству запасів сировини і матеріалів (у тому числі сировина й матеріали, які є в дорозі та переробці), будівельних матеріалів, запасних частин, матеріалів сільськогосподарського призначення, палива, тари й тарних матеріалів, відходів основного виробництва.

За дебетом рахунку 20 «Виробничі запаси» відображаються надходження запасів на підприємство, їх дооцінка, за кредитом – витрачання на виробництво (експлуатацію, будівництво), переробку, відпуск (передачу) на сторону, уцінка, тощо.

Рахунок 20 має такі субрахунки:

201 «Сировина і матеріали»

202 «Купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби»

203 «Паливо»

204 «Тара й тарні матеріали»

205 «Будівельні матеріали»

206 «Матеріали, передані в переробку»

207 «Запасні частини»

208 «Матеріали сільськогосподарського призначення»

209 «Інші матеріали».

На субрахунку 203 «Паливо» (нафтопродукти,тверде паливо, мастильні матеріали) обліковуються наявність та рух палива, що придбавається чи заготовляється для технологічних потреб виробництва,експлуатації транспортних засобів

А також для вироблення енергії та опалення будівель. Тут також обліковуються оплачені талони на нафтопродукти і газ.

Якщо деякі види палива використовуються одночасно і як матеріали, і як паливо, то їх можна обліковувати на рахунку 201 «Матеріали» і на субрахунку 203 «Паливо» - за ознакою переважності використання на цьому підприємстві.

Якщо на підприємстві для технологічних та експлуатаційних потреб , для вироблення енергії та опалення будівель створюються запаси газу ( у газосховищах) , то їх облік ведеться на субрахунку 203. Розглянемо деякі варіанти використання паливно-мастильних матеріалів (ПММ).

Придбані ПММ обліковуються на субрахунку 203 «Паливо». На даному підприємстві воно використовується для змащення станочного парку підприємства.Наприклад, а даному місяці придбали ПММ на суму 500,00 грн. Списано для змащення деталей ПММ на суму 50,00 грн. Тоді рух за субрахунком 203 буде наступний: за кредитом з дебетом рахунку 91 «Загально виробничі витрати».

Д-т 91 К-т 203

50,00 50,00

Залишок на рахунку 203 становить (500-50)=450,00 грн.

На підприємстві використовується автомобільний засіб для доставки продукції споживачам (покупця). Пальне, використане для роботи двигуна автотранспортного засобу списується з рахунку 203 наступним чином: за кредитом з дебетом рахунку 93 «Витрати на збут». Наприклад, для доставки продукції покупцям було використано ПММ на суму 120,00грн. Тоді рух обліку буде наступним:

Д-т 93 К-т 203

120,00 120, 00

Залишок на рахунку 203 становить (450-120)=330,00грн.

При обчисленні використаного пального автомобільним засобом користуються даними дорожно-транспортної накладної. В дорожно-транспортній накладній фіксують показник спідометра до початку рейса і після нього. По показниках визначають кількість прокатаних кілометрів. Наказом Міністерства транспорту України « Про затвердження Норм витрачання палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті» від 20.02.1998р. № 43 для кожного виду автомобіля


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15