У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Облік, аналіз і аудит запасів на малих підприємствах

Курсова робота

ЗМІСТ

Вступ.

Розділ І. Теоретико-методологічні основи обліку, аналізу і аудиту запасів на малому підприємстві

1.1.

Визначення та класифікація запасів

1.2.

Оцінка запасів

1.3.

Аналіз господарської діяльності ТзОВ «БАМВ» та оцінка фінансового стану за звітний період

Розділ II. Бухгалтерський облік запасів на малому підприємстві та прийняття рішень

2.1.

Особливості облікової політики, щодо запасів.

2.2.

Документування господарських операцій із запасами

2.3.

Аналітичний та синтетичний облік запасів на малому підприємстві

2.4.

Узагальнення даних щодо руху запасів і відображення їх в облікових регістрах і звітності

Розділ ПІ. Аналіз і аудит запасів

3.1.

Аналіз запасів

3.2.

Аудит запасів на малому підприємстві

Висновки.

Література.

ВСТУП

Виникнення реальних власників, інвесторів, кредиторів, які бажають отримати свої доходи у вигляді дивідендів, процентів тощо, а також не втратити своїх коштів поряд з іншими причинами привело, з одного боку, до переходу на ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності на підставі Положень (стандартів) бухгалтерського обліку, а з іншого - до потреби суб'єктів господарювання в послугах аудиту, особливо аудиту виробничих запасів, частка яких у собівартості продукції досить значна.

Запаси є найбільш важливою і значною частиною активів підприємства, вони займають особливе місце у складі майна та домінуючі позиції у структурі витрат підприємств різних сфер діяльності, так як матеріальні затрати становлять 57-68% собівартості продукції. Від достовірності та об'єктивності відображення в бухгалтерському обліку й звітності операцій із виробничими запасами залежить правильність визначення основних показників, які характеризують результати господарської діяльності та реальний фінансовий стан підприємства (залишки оборотних коштів, темпи їх обігу, собівартість, прибуток, рентабельність, показники прибутковості акцій тощо). Тобто від достовірності, об'єктивності, правдивості та повноти відображення господарських фактів, пов'яза-них із рухом виробничих запасів, залежить правдивість і неупередженість усіх суттєвих для користувачів показників.

До запасів відносять: сировину і матеріали, купівельні напівфабрикати та комплектуючі, вироби, паливо, тару і тарні матеріали, будівельні матеріали, матеріали, передані на переробку, запасні частини, матеріали сільськогосподарсько-го призначення, інші матеріали, поточні біологічні активи, а також малоцінні і швидкозношувані предмети, незавершене виробництво, напівфабрикати, готову продукцію, продукцію сільськогосподарського виробництва, товари.

Актуальність теми дипломної роботи “Облік, аналіз і аудит запасів на малих підприємствах” полягає у тому, що контроль за поставкою, використанням, правильним оформленням у бухгалтерському обліку і списанням запасів є основою злагодженого, безперебійного процесу виробництва.

Мета дослідження полягає в тому, що на основі вивчення нормативних документів і літературних джерел по даній темі та діючій практиці організації обліку, аналізу і аудиту запасів в суб’єктів малого підприємництва, визначити основні напрямки вдосконалення організації обліку, аналізу і аудиту запасів, розробити конкретні пропозиції щодо їх впровадженню на ТзОВ “БАМВ”.

У відповідності з поставленою метою в дипломній роботі:

- розглядаються класифікація і завдання обліку запасів у суб’єктів малого підприємництва;

- вивчається нормативно-правова база при організації обліку запасів у малому бізнесі;

- проводиться аналіз господарської діяльності ТзОВ “БАМВ”;

- вивчається первинний, синтетичний і аналітичний облік запасів у суб’єктів малого підприємництва;

- проводиться аудит запасів;

- визначаються основні напрямки вдосконалення обліку, аналізу і аудиту запасів на досліджуваному підприємстві.

Предметом дослідження є процес використання запасів.

Достовірність висновків та результатів дослідження забезпечуються використанням таких методів дослідження:

- загальнонаукових - методичних прийомів:

- методів економічного аналізу: балансового, методу обробки показників у динаміці, здійснення вертикального і горизонтального аналізу.

Об’єктом дослідження вибрано ТзОВ “БАМВ”.

РОЗДІЛ І

ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ОБЛІКУ, АНАЛІЗУ І АУДИТУ ЗАПАСІВ НА МАЛОМУ ПІДПРИЄМСТВІ

1.1. Визначення та класифікація запасів

Методологічні основи формування в бухгалтерському обліку інформації про запаси, розкриття її у фінансовій звітності, саме поняття запасів містяться в Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 9 "Запаси".

Згідно з цим стандартом, запаси — це активи, які:

- утримуються для подальшого продажу за умов звичайної господарської діяльності;

- перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва;

- утримуються для споживання під час виробництва продукції, виконання робіт та надання послуг, а також управління підприємством.

Згідно з П(С)БО 9 "Запаси" для цілей бухгалтерського обліку запаси включають:

- сировину, основні й допоміжні матеріали, комплектуючі вироби та інші матеріальні цінності, що призначені для виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, обслуговування виробництва й адміністративних потреб;

- незавершене виробництво у вигляді деталей, вузлів, виробів, обробка і складання яких ще не закінчені та незакінчених технологічних процесів; незавершене виробництво на підприємствах, що виконують роботи та надають послуги, складається з витрат на виконання незакінчених робіт (послуг), щодо яких підприємством ще не визнано доходу;

- готову продукцію, що виготовлена на підприємстві, призначена для продажу і відповідає технічним та якісним характеристикам, що передбачені договором або іншим нормативно-правовим актом;

- товари у вигляді матеріальних цінностей, що придбані (отримані) та утримуються підприємством з метою подальшого продажу;

- малоцінні та швидкозношувані предмети, що використовуються не більше одного року або протягом нормального операційного циклу, якщо він триває більше одного року;

- поточні біологічні активи, продукцію сільського і лісового і господарства, якщо вони оцінюються за цим стандартом [11,43].

Виходячи з правил визначення запасів активами, необхідно звернути увагу, що відповідно до п.5 П(с)БО 9 - запаси, які, імовірно, в майбутньому не принесуть підприємству економічної вигоди , не можуть вважатися активами.

Щодо детальніших аспектів бухгалтерського обліку запасів, то вони розкриті в Методичних рекомендаціях з бухгалтерського обліку запасів, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 10 січня 2007 р. Ці Методичні рекомендації не поширюються на незавершені роботи підрядника за будівельними контрактами, включаючи контракти з надання послуг, що безпосередньо пов'язані з ними. Не поширюються вони і на фінансові активи, поточні біологічні активи, якщо вони оцінені за справедливою вартістю відповідно до П(С)БО 3О "Біологічні активи".

Важливим моментом


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28