У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Облік кредитів та позик
22



Курсова робота

з предмету «Фінансовий облік ІІ»

на тему: «Облік кредитів та позик»

Зміст

Вступ--------------------------------------------------------------------------------

Розділ 1. Облік кредитів та позик.---------------------------------------------

1.1 Поняття кредитів та позик банків.----------------------------------------

1.2 Облік довгострокових кредитів та позик.--------------------------------

1.3 Облік короткострокових кредитів та позик.-----------------------------

Розділ 2. Практична частина.---------------------------------------------------

Висновок.---------------------------------------------------------------------------

Література.--------------------------------------------------------------------------

Вступ

Становлення ринкової економіки в Україні, поява нових господарських структур різних форм власності, розвиток міжнародних економічних зв’язків зумовлюють необхідність удосконалення обліку і контролю як складових частин економічної інформації, необхідної для управління на всіх рівнях.

Управління буд – яким підприємством вимагає систематичної інформації про здійснювані господарські процеси, їх характер і обсяг, про наявність матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, їх використання, про фінансові результати діяльності. Основним джерелом такої інформації є дані поточного бухгалтерського обліку, які систематизуються у звітність. Така звітність має велике значення, оскільки використовується не тільки для економічного аналізу діяльності окремого підприємства з метою одержання інформації, необхідної для управління, а й для узагальнення результатів у масштабі галузей і народного господарства в цілому.

Розвиток економічних відносин значно розширив кількість користувачів обліковою та звітною інформацією. Ними є не тільки працівники підприємства, а й інші зацікавлені особи які мають прямій фінансові інтереси: банки – при вирішенні питань про надання кредитів; постачальники – при укладенні договорів на постачання різноманітних необхідних цінностей; інвестори, акціонери, засновники, яких цікавить рентабельність вкладених капіталів і можливість отримання доходів з підприємства. Значний інтерес ця інформація становить для контролюючих органів: податкових і фінансових служб, органів державної статистики та управління.

Перехід України до ринкової економіки, розвиток міжнародних економічних зв’язків зумовлюють необхідність вдосконалення обліку відповідно до вимог міжнародних стандартів. Створенню інформаційної бази для забезпечення переходу від діючої системи бухгалтерського обліку до системи, орієнтовані на ринкові умови господарювання та підвищенню ефективності облікової інформації, плану рахунків, капіталу, господарських операцій підприємств і організацій, удосконалення Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні», відповідних положень і стандартів бухгалтерського обліку.

У цій роботі ми дізнаємось про види кредитів та позик для підприємств на необхідні їм потреби, політику банківської системи щодо операцій з ними і ведення обліку довгострокових та короткострокових кредитів та позик на підприємствах, їхні переваги, недоліки та вплив на структуру діяльності господарської одиниці. А також спробуємо провести облік підприємства за певний проміжок часу його існування та визначити результат його фінансової діяльності.

Розділ 1

1.1. Поняття кредитів та позик банків

Кредит – це надання банком грошових коштів юридичним та фізичним особам у тимчасове користування на визначених умовах.

Банківський кредит надається суб’єктам кредитування всіх форм власності на комерційній договірній основі за умови дотримання принципів:

1. забезпеченості;

2. повернення;

3. строковості;

4. платності;

5. цільового використання.

Комерційні банки можуть надавати кредит всім суб’єктам господарської діяльності незалежно від їх галузевої залежності, статусу і форми власності за умови наявності у них реальних можливостей та правових форм забезпечення своєчасного повернення позики та сплати відсотків за користування кредитом.

Кредити видаються суб’єктам господарської діяльності у безготівковій формі шляхом:

1. сплати платіжних документів з позичкового рахунка як у національній, так і в іноземній валюті;

2. перерахування на поточний рахунок позичальника, а також у готівковій формі для розрахунків із здавачами сільськогосподарської продукції.

Забороняється надання кредитів на:

1. покриття збитків господарської діяльності позичальника;

2. формування та збільшення статутного капіталу комерційних банків та інших господарських товариств;

3. придбання цінних паперів будь-яких підприємств.

Комерційні банки самостійно визначають порядок залучення та використання коштів, проведених кредитних операцій, установлення рівня відсоткових ставок та комісійних винагород.

Форми та види кредитів визначені Положенням Національного банку України «Про кредитування», відповідно до якого кредити , що видаються банками, за строками користування поділяються на:

1. короткострокові – до 1 року;

2. середньострокові – до 3 років;

3. довгострокові – понад 3 роки.

Для отримання кредиту позичальник звертається до банку з листом, клопотанням чи заявою. У зазначених документах вказується необхідна сума кредиту, його мета, строк погашення та форми забезпечення. Якщо рахунки позичальника відкриті в іншому банку, то він надає в банк установчі документи із зазначенням юридичної адреси, картки із зразками підписів, завірену банком довідку про залишки коштів на рахунках і наявність заборгованості за позиками.

Позичальник, що отримує одноразовий кредит на придбання товарів чи на оплату товарно – матеріальних цінностей за контрактами чи угодами, надає в банк копії цих контрактів і угод та інші документи, що стосуються операцій, надходженнями від яких передбачається погашення кредиту.

Позичальник, що звертається в банк за отриманням кредиту на споруджен-

ня об’єктів для зберігання та переробки сільськогосподарської продукції, виробництва товарів народного споживання тощо, надає в банк проект будівництва чи реконструкції підприємства, що відповідає встановленим законодавством санітарно – гігієнічним, екологічним та іншим нормам, а також висновки експертів щодо проектно – кошторисної документації, які підтверджують дотримання встановлених норм, та інші документи, які необхідні для кредитування.

Позичальник, що отримує кредит на витрати, які не перекриваються надходженнями протягом календарного року, надають прогнозні розрахунки необхідності в короткостроковому кредиті на рік з поквартальною розбивкою.

Комерційний банк вивчає та аналізує діяльність потенційного позичальника, приймає рішення про надання або відмову про надання кредиту.

Фінансовий стан позичальника оцінюється за показниками ліквідності, фінансової сталості, складу і динаміки дебіторської та кредиторської заборгованості, рентабельності, грошових надходжень. На підставі визначених коефіцієнтів: терміну функціонування підприємства, його ділової активності, попиту на вироблену продукцію, наявності державних замовлень і кредитної історії розраховується загальна фінансова вага позичальника, з якою його відносять до певного класу для прийняття рішення про


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7