У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

з предмету «Фінансовий облік ІІ»

на тему: «Облік розрахунків з покупцями та замовниками»

Зміст

Вступ--------------------------------------------------------------------------

 

Розділ 1.

 

1.1 Поняття про розрахунки з покупцями і замовниками-----------

1.2 Визначення величини резерву сумнівних боргів.----------------

1.3 Облік дебіторської та кредиторської заборгованості.-----------

Розділ 2. Практична частина.---------------------------------------------

Висновок.----------------------------------------------------------------------

Література.--------------------------------------------------------------------

Вступ

Становлення ринкової економіки в Україні, поява нових господарських структур різних форм власності, розвиток міжнародних економічних зв’язків зумовлюють необхідність удосконалення обліку і контролю як складових частин економічної інформації, необхідної для управління на всіх рівнях.

Управління буд – яким підприємством вимагає систематичної інформації про здійснювані господарські процеси, їх характер і обсяг, про наявність матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, їх використання, про фінансові результати діяльності. Основним джерелом такої інформації є дані поточного бухгалтерського обліку, які систематизуються у звітність. Така звітність має велике значення, оскільки використовується не тільки для економічного аналізу діяльності окремого підприємства з метою одержання інформації, необхідної для управління, а й для узагальнення результатів у масштабі галузей і народного господарства в цілому.

Розвиток економічних відносин значно розширив кількість користувачів обліковою та звітною інформацією. Ними є не тільки працівники підприємства, а й інші зацікавлені особи які мають прямій фінансові інтереси: банки – при вирішенні питань про надання кредитів; постачальники – при укладенні договорів на постачання різноманітних необхідних цінностей; інвестори, акціонери, засновники, яких цікавить рентабельність вкладених капіталів і можливість отримання доходів з підприємства. Значний інтерес ця інформація становить для контролюючих органів: податкових і фінансових служб, органів державної статистики та управління.

Перехід України до ринкової економіки, розвиток міжнародних економічних зв’язків зумовлюють необхідність вдосконалення обліку відповідно до вимог міжнародних стандартів. Створенню інформаційної бази для забезпечення переходу від діючої системи бухгалтерського обліку до системи, орієнтовані на ринкові умови господарювання та підвищенню ефективності облікової інформації, плану рахунків, капіталу, господарських операцій підприємств і організацій, удосконалення Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні», відповідних положень і стандартів бухгалтерського обліку.

У цій роботі ми дізнаємось про види та типи розрахунків з покупцями та замовниками види ведення бухгалтерського обліку відносно них. Побачимо можливості покращення та вдосконалення ведення бухгалтерського обліку у певному виді розрахунків та побачимо як впливають зовнішні відносини підприємства на його політику в окремих можливостях та загалом.

А також спробуємо провести облік підприємства за певний проміжок часу його існування та визначити результат його фінансової діяльності.

Розділ 1

1.1. Поняття про розрахунки з покупцями і замовниками.

Сучасне життя та діяльність практично всіх структур як виробничого так і торгівельного характеру пов’язане з продажем продукції або послуг, чи товарів.

При цьому виникають взаємовідносини наступного характеру:

1. дебіторська заборгованість,

2. кредиторська заборгованість,

3. термін замовлення,

4. умови та терміни оплати,

5. якість товарів,робіт та послуг,

6. умови доставки товарів.

Дебіторська заборгованість виникає у продавця в момент поставки продукції або послуги чи при отримані попередньої оплати продавцем товару /послуги/.

Кредиторська заборгованість виникає у сторони, що отримала товар або послугу, чи перерахувала відповідну суму коштів поставщику.

Важливою частиною у відносинах між продавцем та покупцем є оговорення терміну поставки або отримання послуги. За порушення терміну поставки виникають штрафні санкції

При продажі продукції, наданої послуги, виникають питання оплати за продану продукцію, надані послуги. Оплата може проводитись на розрахунковий рахунок продавця, або готівкою в касу. Підтверджуючим бухгалтерським документом вважаються банківське платіжне доручення або приходний касовий ордер.Коли продукція продається під реалізацію, оплата проводиться тільки після продажу його.

При продажі продукції або наданні послуги, важливою частиною взаємовідносин є якість наданого товару чи повнота наданої послуги.Продавці продукції або товарів зобов’язані надавати копії сертифікатів відповідності якості, чи іншу документацію, в якій вказано термін придатності товару, дата виготовлення та споживання.

Продану продукцію або товар необхідно доставити до споживача. При замовленні товару покупець повинен чітко обумовити даний момент. Вартість доставки враховують в ціні продажного товару або виставляють в рахунку до оплати окремо.

Всі ці відносини регулюються в Договорі, що укладається між покупцем та продавцем продукції, товару /послуги/. Договір містить в собі всі відомості як про продавця товару (послуги), так і про покупця. Обов’язковим є вказання повної назви, поштової та юридичної адреси, розрахункового рахунку, МФО баку,ідентифікаційного або податкового коду. Договір вважається дійсним, коли на ньому присутні підписи обох сторін взаємовідносин.

Договір містить в собі розділі, в яких обумовлюються всі стадії відносин між двома, або більше, сторонами.

Облік розрахунків з покупцями визначається Положенням/стандартом/ бухгалтерського обліку «Дебіторська заборгованість»

Це положення /стандарт/ визначає методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про дебіторську заборгованість та її розкриття у фінансовій звітності.

Норми цього Положення /стандарту/ застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами незалежно від форм власності. Це Положення /стандарт/ застосовується з урахуванням особливостей оцінки та розкриття інформації щодо дебіторської заборгованості ,встановлених іншими положеннями /стандартами/ бухгалтерського обліку.

Терміни, що використовуються у положеннях /стандартах/ бухгалтерського обліку, мають таке значення:

Безнадійна дебіторська заборгованість поточна дебіторська заборгованість , щодо якої існує впевненість про її неповернення боржником або за якої минув строк позовної давності.

Дебітори – юридичні та фізичні особи, які в наслідок минулих подій заборгували підприємству певні суми грошових коштів, їх еквівалентів або інших активів.

Дебіторська заборгованість – сума заборгованості дебіторів підприємству на певну дату.

Довгострокова дебіторська заборгованість – сума дебіторської заборгованості, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу.

Поточна дебіторська заборгованість – сума дебіторської заборгованості, яка виникає в ході нормального операційного циклу або буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу.

Сумнівний


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14