У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Забезпечення фірми оборотними коштами

Дипломна робота

Забезпечення фірми оборотними коштами

(на прикладі фірми - компанії ТОВ «Крузарус»)

Введення

Дана дипломна робота присвячена розгляду оборотних коштів підприємства і викладанню теми «Забезпечення фірми оборотними коштами» в шкільному курсі економіки. Таким чином, робота є синтезом двох наук - економіки і педагогіки - що особливо актуально для сучасної освіти, оскільки дозволяє орієнтувати передавані школярам знання на практичне застосування в майбутній професійній діяльності.

Скажемо декілька ввідних слів про економічну і педагогічну частини роботи.

З 70-х років ХХ століття під впливом системного підходу до змісту педагогічних технологій увага дослідників і педагогів-практиків почала концентруватися на системній організації учбового процесу з точно заданими цілями, досягнення яких може піддаватися точному опису і визначенню. Педагогічна технологія - прийоми оптимізації освітнього процесу шляхом аналізу чинників, що підвищують освітню ефективність на основі конструювання і застосування спеціальних прийомів і засобів, а також оцінки вживаних методів.

В даний час склався наочний підхід до навчання, мета якого - вивчення наук, передача знань в науковій області, з орієнтацією навчаних на засвоєння змісту окремих дисциплін без особливої ув'язки їх між собою, у тому числі і з майбутньою діяльністю. Всі спроби оптимізувати учбові плани дисципліни за наочним принципом закінчилися невдачею.

Тому сучасна технологія навчання передбачає впровадження в учбову практику системно-діяльного підходу з виділенням замкнутих учбових одиниць, супідрядних і взаємозв'язаних між собою, націлених на рішення завдань і формування певних видів діяльності.

Методологія системно-діяльного підходу дозволяє представити процес навчання як чітко сплановану систему засвоєння що вчаться учбово-професійній діяльності. Системно-діяльний підхід до формування учбових планів і програм націлений на міждисциплінарний синтез, основою якого виступає професійна діяльність фахівця. її окремі види, формуванню якої в тому або іншому ступені підпорядковані всі дисципліни спеціальності.

Програма умінь - це перелік всіх умінь виявлених в процесі аналізу дисципліни на основі діяльного підходу, який передбачає як провідну мету перехід від вузьконаправлених умінь до формування базових умінь. Програма умінь стає основою формування знань, що відображає логіку целепологанія від кінцевих результатів навчання.

Теоретичним базисом для формування всіх видів діяльності в рамках учбової дисципліни виступає програма знань. Це перелік основних теоретичних положень, що розкривають основні поняття про об'єкти, процеси і методи в конкретній науковій області, основою формування учбово-професійної діяльності, що є.

Ясно сформульовані цілі в рамках ієрархії моделі учбового процесу не дозволяють викладачеві відхилитися від їх реалізації до отримання кінцевого результату, але дають можливість визначити спосіб контролю цього результату.

Оскільки учбова програма є ескізною інформаційною моделлю певної педагогічної системи, то в ній, в принципі, мають бути відображені такі елементи системи, як цілі навчання і виховання, що реалізовуються вивченням даного учбового предмету, розкрито зміст предмету, який направлений на виконання, вказані що рекомендується дидактичні процеси і переважні організаційні форми навчання даному предмету. У кожній учбовій програмі завжди мають бути відбиті названі елементи, оскільки вони складають її суть і сенс.

Тепер що стосується питання про оборотні кошти підприємства.

Для здійснення господарської діяльності кожному господарюючому суб'єктові необхідна наявність оборотних коштів, або інакше - оборотного капіталу, які забезпечують безперебійний процес виробництва і реалізації продукції, робіт, послуг. Оборотні кошти окремо узятих господарюючих суб'єктів, беручи участь в кругообігу засобів ринкової економіки, є єдиним комплексом.

Оборотні кошти самі по собі, тобто не вкладені в справу, не можуть принести доходу, отримання якого як можна у великих розмірах є основною метою діяльності будь-якого господарюючого суб'єкта, що здійснює комерційну діяльність. В той же час при здійсненні господарської діяльності завжди необхідно мати певну величину вільних оборотних коштів. Через цю суперечність для здійснення успішної фінансово-господарської діяльності стає вельми актуальним ефективне управління оборотними коштами, для чого необхідно володіти знаннями про природу оборотних коштів, методами управління ними.

Мета даної роботи є на прикладі конкретної фірми - компанії ТОВ «Крузарус» - розглянути рішення питання по забезпеченню фірми оборотними коштами, тобто визначити джерела поповнення оборотних коштів господарюючого суб'єкта, а також розглянути проблему передачі цих знань школярам на уроках економіки.

Для досягнення поставленої мети в роботі будуть вирішені наступні проміжні завдання:

1) розглянути основні характеристики оборотних коштів;

2) описати способи поповнення оборотних коштів;

3) дати методику розрахунку ефективності використання оборотних коштів;

4) виконати методичну розробку по темі «Забезпечення фірми оборотними коштами» для курсу «Економіка» в 11 класі середньої школи; методична розробка повинна включати опис учбових і виховних цілей викладання теми, поурочне планування і систему контролю.

1. Оборотні кошти і способи їх придбання

1.1 Поняття основних засобів фірми, їх відмінність від основних засобів

Оборотні кошти - це грошові кошти, авансовані до оборотних виробничих фондів і фонди звернення. Суть оборотних коштів визначається їх економічною роллю, необхідністю відтворювального процесу, що включає як процес виробництва, так і процес звернення.

Оборотні кошти підприємства, беручи участь в процесі виробництва і реалізації продукції, здійснюють безперервний кругообіг. При цьому вони переходять з сфери звернення в сферу виробництва і назад, набуваючи послідовно форми фондів звернення і оборотних виробничих фондів. Таким чином, проходячи послідовно три фази, оборотні кошти міняють свою натурально-речову форму.

У першій фазі (Д - Т) оборотні кошти, що мають спочатку форму грошових коштів, перетворюються на виробничі запаси, тобто переходять з сфери звернення в сферу виробництва.

У другій фазі (Т . П . Т1) оборотні кошти беруть участь безпосередньо в процесі виробництва і набувають форми незавершеного виробництва, напівфабрикатів і готових виробів.

Третя фаза кругообігу оборотних коштів (Т1 -


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10