У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ст

Дипломна робота

Облік, аналіз та аудит поточної дебіторської заборгованості

(на прикладі ТзОВ «Орсік - ЛТД»)

ЗМІСТ

Вступ...................................................................................................................6

Розділ 1 Теоретичні аспекти організації бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості………………………...................................................8

1.1 Нормативно-правове забезпечення обліку поточної дебіторської заборгованості………………………………………………………………………..8

1.2 Організація обліку довгострокової та поточної дебіторської заборгованості на ТзОВ «Орсік - ЛТД»……………………………………..……11

1.3 Види і форми розрахунків з дебіторами………………………...……..17

Розділ 2 Особливості бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості………………………………………………………………………30

2.1 Характеристика фінансово-господарської діяльності ТзОВ «Орсік - ЛТД»………………………………………………………………………………...30

2.2 Бухгалтерський облік та документальне відображення в обліку розрахунків з покупцями та замовниками……………………….……………….34

2.3 Облік розрахунків за виданими авансами та з підзвітними особами……………………………………………………………………………...42

2.3 Бухгалтерський облік резерву сумнівних боргів та розрахунків за претензіями................................................................................................................48

Розділ 3 Аудит та аналіз поточної дебіторської заборгованості…………58

3.1 Планування аудиту поточної дебіторської заборгованості…………...58

3.2 Оцінка системи внутрішнього контролю на досліджуваному підприємстві……………………………………………………………..………….66

3.3 Перевірка по суті………………………………………………………...76

3.4 Завершення аудиту……………............................................……………82

3.5 Аналіз та напрямки удосконалення системи управління дебіторською заборгованістю на ТзОВ «Орсік - ЛТД»………………………………………….85

Висновок………………………………………………………………….…..93

Список використаних джерел………………………………………………97

ВСТУП

Вирішити актуальні проблеми в галузі економіки не можна без удосконалення побудови бухгалтерського обліку. Чітко налагоджений бухгалтерський облік своєчасно забезпечує потреби управління необхідною та вірогідною інформацією для виконання всебічного аналізу господарської діяльності та обґрунтування відповідних управлінських рішень.

Головною метою ведення бухгалтерського обліку та фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної і правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства.

Актуальність теми „Облік, аналіз та аудит поточної дебіторської заборгованості ” полягає в тому, що ознайомлення із системою бухгалтерського обліку і проведення контролю на торгівельному підприємстві, тобто здійснюючи торгівельну діяльність, підприємства отримують дохід від реалізації товарів, робіт, послуг, а метою діяльності підприємства є отримання економічних вигод, а саме доходу від продажу товарів, робіт, послуг.

Об’єктом дипломної роботи є дебіторська заборгованість. У процесі своєї діяльності кожне підприємство вступає у господарські відносини із покупцями постачальниками, працівниками, та іншими юридичними і фізичними особами. Ці відносини забезпечують нормальне функціонування підприємства. Господарські відносини регламентуються договорами. При встановленні господарських відносин між сторонами виникають певні права і зобов'язання. З юридичної точки зору ці права і зобов'язання виникають в момент укладення договору. В бухгалтерському обліку виникнення зобов'язань однієї сторони перед іншою відображається після здійснення однією із сторін дій, передбачених у договорі. Виникнення заборгованості пояснюється тим, що майже ніколи не збігається момент виконання зустрічних зобов'язань. Як наслідок, в однієї сторони в складі господарських засобів виникає актив (тому, що існує ймовірність отримання майбутніх вигод) у вигляді дебіторської заборгованості, а в іншої — зобов'язання погасити цю заборгованість перед кредитором.

На початковому етапі написання дипломної роботи потрібно більше дізнатися про особливості галузі, в якій працює підприємство, про направленість фінансово-господарської діяльності ТзОВ «Орсік - ЛТД», про організаційну структуру, облікову політику і, якими нормативними документами керується підприємство у своїй діяльності, повинне відбутися ознайомлення з системою бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості в загальному з організацією і аналізом обліку, аналітичним та синтетичним обліком, документальним відображенням дебіторської заборгованості в обліку.

Згідно з П(С)БО 10 дебіторська заборгованість — це сума заборгованості дебіторів підприємства на певну дату. Дебітори — юридичні та фізичні особи, які внаслідок минулих подій заборгували підприємству певні суми грошових коштів їх еквівалентів або інших активів.

Метою дипломної роботи є встановлення достовірності ведення заборгованості за кожним дебітором, термінами її виникнення й погашення; повноти та своєчасності відображення даних в зведених та облікових регістрах.

Предметом роботи із дебіторською заборгованістю є господарські процеси та операції, пов’язані з виникненням та погашенням заборгованості.

Розділ І Теоретичні аспекти організації бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості

1.1 Нормативно-правове забезпечення обліку поточної дебіторської заборгованості

Законами України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" та "Про аудиторську діяльність" визначено, що і бухгалтерський облік, і аудит забезпечують надання користувачам фінансової звітності для прийняття відповідних рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан, власний капітал, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства.[3]

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 10 «Дебіторська заборгованість» регламентується на законодавчому рівні. [28]

Це Положення (стандарт) визначає методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про дебіторську заборгованість та її розкриття у фінансовій звітності.

Норми цього Положення (стандарту) застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами незалежно від форм власності (крім бюджетних установ).

Це Положення (стандарт) застосовується з урахуванням особливостей оцінки та розкриття інформації щодо дебіторської заборгованості, встановлених іншими положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

Основними етапами організації бухгалтерського обліку зобов’язань є:*

чітке документування розрахунків;*

своєчасна та повна реєстрація даних первинного обліку в регістрах;*

правдиве відображення інформації щодо зобов’язань в звітності та примітках до неї.

У ринкових умовах зростає необхідність у забезпеченні інформаційної потреби користувачів відносно оцінки пошуку рішень стосовно управління підприємством, а також участі підприємства в капіталі. В економічному відношенні власники відділені від своїх часток власності, що перебувають у різних господарюючих суб'єктах. Адже саме їм потрібна інформація про фінансовий стан підприємства, його потенціал і стабільність у майбутньому. З цією метою потрібно проводити аудиторську перевірку бухгалтерської фінансової звітності, первинних документів та іншої інформації про фінансово-господарську діяльність підприємства.

У процесі фінансово-господарської діяльності у підприємства постійно виникає потреба в проведенні розрахунків зі своїми контрагентами. Відвантажуючи виготовлену продукцію, підприємство, як правило, не отримує оплату одразу, тобто відбувається кредитування покупця. Таким чином, протягом періоду від моменту відвантаження продукції до моменту надходження платежу засоби підприємства знаходяться у вигляді дебіторської заборгованості.

Методологію обліку, основні поняття та порядок розкриття інформації про дебіторську заборгованість у фінансовій звітності визначає П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість».

Згідно П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість» визначається активом, якщо існує


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23