У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Тема: Система сертифікації продукції УкрСЕПРО. Основні принципи та правила здійснення сертифікації продукції.

План.

1. Загальна характеристика i структурна схема системи сертифікації.

Основні принципи та правила здійснення сертифікації продукції.

2.

Порядок здійснення сертифікації продукції.

3.

Сертифікація продукції іноземного виробництва.

1. Система сертифікації УкрСЕПРО створена згідно з вимогами Декрету Кабінету Miністрів України від 10 травня 1993 року за №46-93 «Про стандартизацію та сертифікацію».

Сьогодні питання підтвердження відповідності продукції регулюють понад 500 законів, постанов Кабінету Mіністрів України, указів Президента i iншi.

В процесі сертифікації продукції перевіряють відповідність її вимогам чинних законодавчих актів України та обов'язкових вимог нормативних документів, міжнародних та національних стандартів інших держав, що чинні в Україні.

Найвищим національним органом з сертифікації в Україні є Державний комітет з стандартизації, метрології та сертифікації (ДКТРСП України). Основні поло-ження з сертифікації продукції встановлені ДСТУ 3410-94.

В системі сертифікації УкрСЕПРО здійснюють такі взаємопов'язані види діяльності:

-

сертифікацію продукції (npoцeciв, послуг);

-

сертифікацію систем якості;

-

атестацію виробництв;

-

акредитацію випробувальних лабораторій (центрів);

-

акредитацію органів з сертифікації систем якості;

-

атестацію аудиторів за переліченими вище видами діяльності.

Загальне керівництво в системі сертифікації УкрСЕПРО, організація та координація робіт з сертифікації продукції здійснюються найвищим органом з серти-фікації продукції - ДКТРСП України. Сертифікацію продукції поділяють на обов'язкову та добровільну.

Обов'язкову сертифікацію проводять на відповідність щодо вимог чинних зако-нодавчих актів України та обов'язкових вимог нормативних документів, міжнародних та національних стандартів інших держав, що чинні в Україні. Перелік продукції, яка підлягає обов'язковій сертифікації затверджується ДКТРСП Ук-раїни.

Добровільну сертифікацію проводять на відповідність вимогам, які не внесені до обов'язкових. Якщо для вказаної продукції встановлені обов'язкові вимоги, то їx завжди включають до вимог добровільної сертифікації. Добровільну сертифі кацію здійснюють на підставі ДСТУ EN 45014-98.

Системою сертифікації УкрСЕПРО передбачено також сертифікацію імпортованої продукції. 3 метою визнання отриманих в Україні сертифікатів системи сертифікації УкрСЕПРО за кордоном вона побудована з урахуванням вимог стандартів i рекомендацій міжнародних організацій i взаємодіє з ними на основі угод між ДКТРСП України та міжнародними, регіональними та національними організаціями інших держав, що здійснюють діяльність з сертифікації.

Система сертифікації УкрСЕПРО взаємодіє на основі угод з системами пере-вірки безпеки, охорони навколишнього середовища і інше, які функціонують в Україні під керівництвом повноважених органів. Національний орган з сертифі-кації у разі необхідності передає цим органам окремі функції з проведення сер-тифікації продукції та акредитації органів з сертифікації. Контроль за сертифіка-тами відповідності здійснюється в системі сертифікації УкрСЕПРО.

ДСТУ 3498-96 передбачено три форми сертифіката відповідності:

-

форма 1 - призначена для продукції (послуг), що пройшла обов'язкову серти-фікацію;

-

форма 2 - для добровільної сертифікації;

-

форма 3 - для продукції (послуг), що пройшли обов'язкову сертифікацію на відповідність окремим вимогам нормативних документів.

Сертифікація в системі сертифікації УкрСЕПРО передбачає підтвердження тре-тьою стороною показників, характеристик та властивостей продукції, процесів та послуг на підставі випробувань, атестації виробництва та сертифікації систем якості. Право на здійснення робіт з сертифікації продукції надається виключно лабораторіям (центрам) будь-якої форми власності та аудиторам, що акредито-вані в системі сертифікації УкрСЕПРО та віднесені до її Реєстру.

Система сертифікації УкрСЕПРО встановлює відповідальність виробника за невідповідність сертифікованої продукції вимогам нормативних документів і по-рушення правил системи сертифікації УкрСЕПРО:

-

продавця чи постачальника - за відсутність сертифікатів або знаків відповід-ності на продукцію, що реалізується;

-

випробувальну лабораторію (центр) - за достовірність та об'єктивність резуль-татів випробувань сертифікованої продукції.

Знак відповідності, технічні вимоги до нього, порядок та правила його застосу-вання встановлені ДСТУ 2296-95.

Основою інформаційного забезпечення системи сертифікації УкрСЕПРО є її Реєстр, який ведеться згідно з вимогами ДСТУ 3415-95 і публікується в інфор-маційних виданнях ДКТРСП України.

2. Порядок здійснення сертифікації згідно з ДСТУ ЕN 45011-98 містить такі про-цедури:

-

подання для розгляду клопотання та документації на сертифікацію продукції;

-

аналіз наданої документації;

-

прийняття рішення щодо сертифікації;

-

обстеження виробництва;

-

атестація виробництва або сертифікація системи якості;

-

добирання, ідентифікація зразків продукції та їх випробування;

-

аналіз отриманих результатів й прийняття рішення щодо можливості видання сертифіката відповідності та надання ліцензій;

-

оформлення та видання сертифіката відповідності, надання ліцензій та внесен-ня сертифікованої продукції до Реєстру системи сертифікації УкрСЕПРО;

-

визнання дійсним сертифіката відповідності, виданого за кордоном;

-

технічний нагляд за сертифікованою продукцією під час її виробництва;

-

інформація щодо результатів сертифікації продукції.

Схеми обов'язкової сертифікації продукції встановлює орган, який здійснює сертифікацію. Схему добровільної сертифікації визначає заявник за погоджен-ням з органом сертифікації.

Сертифікат на одиничний виріб видається на підставі позитивних результатів випробувань цього виробу, здійснених в акредитованій в системі сертифікації УкрСЕПРО випробувальній лабораторії (центрі).

Сертифікат на партію продукції (виробів) видається на підставі позитивних результатів випробувань цього виробу, здійснених в акредитованій в системі сертифікації УкрСЕПРО випробувальній лабораторії (центрі) зразків продукції (виробів), взятих з партії в порядку та кількості, що встановлені органом з сер-тифікації. Розмір партії вказується в заяві на сертифікацію.

3. Сертифікація продукції іноземного виробництва проводять комісії, призначені наказами ДКТРСП України. Порядок сертифікації продукції іноземного вироб-ництва практично аналогічний до порядку сертифікації продукції, виготовленої в Україні.

Клопотання на здійснення сертифікації продукції іноземного виробництва пода-ють іноземні замовники до ДКТРСП України. За їх дорученням заяви на сертифі-кацію продукції іноземного виробництва можуть передаватись до Держстандар-ту України органами з сертифікації продукції, до яких звернулись іноземні за-мовники. Разом з клопотанням, що подається за дорученням іноземного замовни-ка, орган з сертифікації надає обґрунтування дібраної схеми сертифікації.

ДКТРСП України в місячний термін з дня подання клопотання замовником приймає рішення щодо сертифікації на підставі розгляду поданих клопотання та обґрунтування добору схеми сертифікації. В цьому рішенні вказують:

-

орган, якому доручають здійснення робіт з сертифікації;

-

назву акредитованої випробувальної лабораторії, де будуть здійснені сертифі-каційні випробування зразків продукції;

-

назву організації, що буде здійснювати технічний нагляд
Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Облік та аналіз фінансових результатів (на прикладі ТзОВ "Ольга") - Дипломна робота - 67 Стр.
Організація обліку та аудит розрахунків з підзвітними особами (на прикладі ПП «Еліт-Меблі») - Дипломна робота - 77 Стр.
Організація обліку і аудит розрахунків з покупцями та іншими дебіторами (на прикладі ПП «Гойдалка») - Дипломна робота - 78 Стр.
Бухгалтерський облік, його суть і значення - Реферат - 5 Стр.
Організація фінансового обліку і аналізу господарської діяльності на підприємстві сфери послуг - Магістерська робота - 100 Стр.
Організація обліку, контролю і аудиту оподаткування підприємств за податками на додану вартість і прибуток на прикладі Івано-Франківський завод “Промприлад - Магістерська робота - 96 Стр.
Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності" - Реферат - 7 Стр.