У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МАГІСТЕРСЬКА РОБОТА

Організація фінансового обліку і аналізу господарської діяльності на підприємстві сфери послуг

на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістр

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………..........4

РОЗДІЛ I. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ОРГАНІЗАЦІЇ ФІНАНСО-

ВОГО ОБЛІКУ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ПІДПРИЄМСТВІ СФЕРИ ПОСЛУГ…………………………………………………………………..8

1.1. Організація бухгалтерського обліку на підприємствах сфери послуг: поняття, предмет, метод, принципи та облікова політика……......8

1.2. Нормативно-правова база організації фінансового обліку

господарської діяльності на підприємстві сфери послуг………………....22

1.3. Результати діяльності підприємств сфери послуг як еконо-

мічна та обліково-аналітична категорія……………….…………………...30

Висновки до розділу I……………………………………………............38

РОЗДІЛ II. ОСОБЛИВОСТІ МЕТОДИКИ Й ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ ДОХОДІВ, ВИТРАТ І РЕЗУЛЬТАТІВ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ СФЕРИ ПОСЛУГ……………………………………………40

2.1.Облік доходів та витрат на підприємствах сфери послуг……..40

2.2. Оподаткування результатів діяльності підприємств сфери

послуг………………………………………………………………………...50

2.3. Розкриття інформації про господарську діяльність під-

приємств сфери послуг у фінансовій звітності…………………………....60

Висновки до розділу II…………………………………….……………..67

РОЗДІЛ III. АНАЛІЗ ТА ШЛЯХИ ОПТИМІЗАЦІЇ ГОСПОДАР-СЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ПІДПРИЄМСТВАХ СФЕРИ ПОСЛУГ...….…..69

3.1. Організація аналізу господарської діяльності підприємства

сфери послуг………………………………………………………………....69

3.2. Комплексний аналіз активів і пасивів підприємств сфери

послуг……………………………………………………………...................77

3.3. Оцінка доходів і витрат та оптимізація фінансових резуль-

татів підприємств сфери послуг………..…………………………..…..…..91

Висновки до розділу III………………………..…………………..…….99

ВИСНОВКИ……………………………………………………………….101

СПИСОК НАУКОВИХ ТА ІНФОРМАЦІЙНИХ ДЖЕРЕЛ…….......104

ДОДАТКИ………………………………………………………………….110

ВСТУП

Актуальність теми. В умовах ринкових відносин в економіці України змінилися завдання бухгалтерського обліку. Насамперед він має забезпечити інформаційні потреби власника та інвесторів. Питання бухгалтерського обліку, його організації, формування показників звітності залишаються надзвичайно актуальними для підприємств різних форм власності, розмірів і видів діяльності. Серед них на особливу увагу заслуговують підприємства сфери послуг тому що більшість даних підприємств входять до числа малих підприємств України, розвиток яких є складовою соціально-економічної політики держави.

В останні роки проводилась активна законодавчо-нормативна робота зі спрощення системи оподаткування, обліку та звітності малих підприємств. Проте, нормативні документи з обліку та фінансової звітності мають певні недоліки та вимагають доопрацювання. Так, облік на підприємствах сфери послуг визначається Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку (П(С)БО), які в однаковому обсязі застосовуються середніми та великими підприємствами. Підставою П(С)БО є Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку та фінансової звітності, призначені передусім для транснаціональних корпорацій, але не враховують особливості обліку на підприємствах сфери послуг.

Головна мета кожного підприємства – отримання високих фінансових результатів, у яких відображаються всі сторони діяльності: ефективність системи управління та контролю, рівень технології й організації діяльності. В умовах ринкової економіки зростає роль визначення фінансових результатів, їх значення для розвитку підприємств, оскільки змінюється порядок та обґрунтованість їх визначення. Тому дуже важливо правильно провести та організувати аналіз господарської діяльності та фінансових результатів відповідно до особливостей галузі в якій підприємство здійснює господарську діяльність.

Значний внесок у розвиток і вдосконалення обліку й аналізу фінансових

результатів в Україні зробили провідні вчені М.Т. Білуха, Ф.Ф. Бутинець, Б.І. Валуєв, С.Ф. Голов, А.М. Герасимович, З.В. Гуцайлюк, Г.М. Давидов, В.І. Єфіменко, В.П. Завгородній, С.Я. Зубілевич, М.В. Кужельний, А.М. Кузьмінський, М.М. Коцупатрий, В.Г. Линник, Є.В. Мних, В.М. Пархоменко, В.С. Рудницький, В.В. Сопко, М.Г Чумаченко. Питання методики й організації обліку на підприємствах сфери послуг розглядалися у працях В.В. Бабіча, В.О. Ластовецького, Є.І. Свідерського, Т.В Трофімової.

Однак, дослідження вітчизняних і зарубіжних економістів не повністю враховують особливості сучасного стану реформування бухгалтерського обліку на основі національних Положень (стандартів), оскільки паралельно функціонують дві методики визначення результатів діяльності підприємства (окремо для складання фінансової звітності й з метою оподаткування).

Особливої актуальності набуває дослідження закономірностей формування й обліку фінансових результатів на підприємствах сфери послуг за принципами, які не суперечать міжнародним і базуються на національних стандартах бухгалтерського обліку, а також відповідають вимогам їх аналізу.

У бухгалтерському обліку й аналізі фінансових результатів діяльності підприємств сфери послуг виникають ключові проблемні питання, а саме:

- складність застосування окремих П(С)БО та формування облікової політики малого підприємства;

- надмірна складність методик обліку витрат для підприємств сфери послуг;

- недосконалість спрощеного Плану рахунків, регістрів бухгалтерського обліку для малих підприємств;

- неадекватність форм фінансової звітності різних за розміром, обсягом і видами діяльності підприємств сфери малого бізнесу;

- відсутність єдиної комплексної методики проведення аналізу фінансових результатів діяльності підприємств сфери послуг.

Актуальність зазначених проблемних питань, їх недостатня теоретична розробка та практичне значення зумовили вибір теми дослідження.

Мета і завдання дослідження. Мета магістерської роботи полягає в розробці теоретичних положень і практичних рекомендацій щодо удосконалення організації, методики обліку і аналізу господарської діяльності на підприємстві сфери послуг.

Відповідно до мети дослідження в роботі поставлені такі завдання:

· визначити сутність економіко-правової діяльності підприємств сфери послуг;

· розглянути організацію та методику обліку і аналізу господарської діяльності на підприємствах сфери послуг України, зокрема, дати критичний аналіз існуючої організації та методики обліку і аналізу господарської діяльності та запропонувати нові принципи й підходи до їх здійснення;

· узагальнити особливості обліку на підприємстві сфери послуг;

· здійснити аналіз можливості та доцільності застосування методик обліку витрат і формування фінансових результатів діяльності, передбачених для малих підприємств;

· критично проаналізувати вітчизняні форми обліку на підприємствах сфери послуг;

· уточнити визначення сутності фінансових результатів діяльності як економічної категорії;

· провести аналіз діяльності досліджуваного підприємства сфери послуг з метою оцінки його теперішнього фінансового стану;

· розробити пропозиції щодо вдосконалення методики аналізу результатів діяльності підприємства;

· удосконалити методику розкриття інформації у фінансовій звітності про діяльність підприємства сфери послуг;

Об’єктом дослідження є фінансово-господарська діяльність П.Ф. “Монремо” де є можливість усестороннього висвітлення досліджуваних у роботі питань щодо організації фінансового обліку і аналізу господарської діяльності на підприємстві сфери послуг.

Предметом дослідження є організація бухгалтерського обліку й аналізу господарської діяльності на підприємстві сфери послуг.

Методи дослідження. Методичною основою дослідження є загальнонауковий діалектичний метод, методи індукції, дедукції. У вивченні теорії та


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30