У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Задача

Бухгалтерський облік і аудит

План

Вступ

Раціональне господарювання неможливе без застосування системи економічних заходів щодо додержання законодавст-ва у галузі господарської політики, тобто без систематично-го і діяльного аудиту та контролю з боку власників за виробництвом, розподілом і споживанням суспільного продукту і викорис-танням суспільної праці, як живої, так і матеріалізованої.

Отже, аудит - це перевірка офіційної бухгалтерської звітності, обліку, первинних документів та іншої інформації про фінансово – господарську діяльність суб’єктів господарювання з метою визначення достовірності їх звітності, обліку, його повноти і відповідальності чинному законодавству, а також система спостереження і перевірки відповідності процесу функціонування об'єкта управління прийнятим управлінським рішенням, встановлення результа-тів управлінського впливу на керований об'єкт виявленням відхилень, допущених у ході виконання цих рішень

За допомогою аудиту встановлюють причини і винних у відхиленнях із метою усунення негативних явищ і недопу-щення їх у майбутньому. Аудит як функція управління є засобом зворотного зв'язку між об'єктом і системою управ-ління, інформує про дійсний стан керованого об'єкта, фак-тичне виконання управлінського рішення. Розвиток аудиту в економічних системах управління підпорядкований про-дуктивним силам і виробничим відносинам.

В умовах ринку підприємства, інші об'єкти, що хазяюють, вступають у договірні відносини по використанню майна, коштів, проведенню комерційних операцій і інвестицій.

Власники, і насамперед колективні власники - акціонери, пайовики, а також кредитори, позбавлені можливості самостійно переконатися в тім, що всі численні операції підприємства, найчастіше дуже складні, законні і правильно відбиті в звітності, тому що звичайно не мають доступу до облікових записів, ні відповідного досвіду, і тому мають потребу в послугах аудиторів.

1. Види аудиту та аудиторських послуг. Мета і завдання аудиту

Аудит поділяється на обов'язковій та ініціативний по виношенню де вимог законодавства. Під обов’язковим аудитом розуміється аудит, ще проводиться аудиторською фірмою (аудитором) у випадках, прямо передбачених чинним законодавством або за дорученням державних органів.

Ініціативний аудит - це аудиторська перевірка або аудиторська послуга що надасться аудиторською фірмою (аудитором на запрошення господарюючого суб’єкта згідно з укладеним договором та узгодженою програмою.

Критерієм, який чітко поділяє аудит на внутрішній та зовнішній, є відношення до господарюючого суб’єкта на якому здійснюється аудит. Під внутрішнім аудитом розуміють діяльність внутрішніх аудиторів, що здійснюється в інтересах господарюючого суб'єкта і включає перевірку і. оцінку стану роботи підприємства та його структурних підрозділів працівниками, що входять до штатного складу підприємства.

Внутрішній аудит проводитеся всередині підприємства на вимогу та за ініціативою його керівництва, та від його імені. Внутрішній аудитор є штатним працівником підприємства, який під час проведення перевірки керується внутрішніми установчими та розпорядчими документами. Призначаються внутрішні аудитори адміністрацією підприємства, тому у виконанні своїх функцій вони, на відміну від зовнішніх, є безпосередньо підпорядкованими керівництву господарюючого суб'єкта.

Внутрішній аудит може розглядатись як невід'ємна частина загальної системи управлінського контролю, причому роль внутрішнього аудиту постійно розширюється шляхом доповнення його новими завданнями з оцінки якості інформації, що надається управлінською інформаційною системою, оцінки корисності методики аналізу інформації, що застосовується управлінським апаратом підприємства.

Зовнішній аудит - це аудиторська перевірка, що виконується зовнішніми по відношенню до господарюючого суб'єкта аудиторами (аудиторськими фірмами) на підставі договору з підприємством-замовником.

Основна відмінність внутрішнього аудиту від зовнішнього полягає в тому, що внутрішній аудит спрямований на надання допомоги менеджерам у здійсненні ними контролюючих функцій, тоді як зовнішній аудит може бути використаний також в інтересах сторонніх відносно підприємства груп .

За порядком призначення аудит поділяється на первинний і повторний (доповнюючий). Первинний аудит здійснюється аудитором чи аудиторською фірмою на даному підприємстві і за даний період часу вперше. Повторний аудит проводиться після вже проведеного аудиту за той же період часу, якщо замовник не погоджується з висновком. У цьому разі власник може замовити перевірку в іншій аудиторській фірмі.

За способом проведення можна виділити суцільний, вибірковий і комбінований аудит. При суцільному аудиті перевіряються всі документи і регістри бухгалтерського обліку, в яких відображені факти господарювання, за весь період, що підлягає аудиту. Вибірковий аудит передбачає вивчення лише певної частини документів, що відбираються на підставі науково обгрунтованої схеми, за той чи інший період часу. Комбінованим називають аудит, в ході якого одна частина документів та інформації вивчається суцільно, а інша - вибірковим способом.

Залежно від часу проведення розрізняють попередній, поточний, наступний аудит. При попередньому аудиті аудиторами на договірних засадах може здійснюватись розробка, аналіз та оцінка проектів, кошторисів та іншої документації, пов'язаної зі створенням нових підприємств, видів виробництва тощо. Внутрішні аудитори прораховують ефективність операцій від їх задуму до здійснення. При поточному аудиті відбувається консультування суб'єкта підприємницької діяльності з питань організації бухгалтерського обліку та організації внутрішнього контролю, проведення контролю за період здійснення операцій. Внутрішні суб'єкти аудиту здійснюють оперативний контроль в момент здійснення операцій. Наступний аудит полягає у перевірці достовірності бухгалтерської звітності, законності і доцільності господарських операцій, стану бухгалтерського обліку. Перевірку здійснюють як суб'єкти зовнішнього, так і внутрішнього аудиту. Можна сказати, що функції цих двох видів контролю доповнюють одна одну і водночас використовуються з різними цілями.

За об'єктами аудит поділяється на бухгалтерський, управлінський (операційний), екологічний, фінансової звітності тощо.

Бухгалтерський аудит - це аудит стану організації та ведення обліку, правильності складання бухгалтерської звітності. Він здійснюється лише фахівцями з бухгалтерського обліку.

Під управлінським (операційним) аудитом розуміють вивчення


Сторінки: 1 2 3 4 5