У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Обл

Облік податкових платежів (в 1С:Бухгалтерія 7.7)

Зміст

1. Автоматизація обліку податку на прибуток та складання Декларації про прибуток підприємства

Сьогодні в Україні на підприємствах різних галузей, застосовуються такі бухгалтерські програми, як 1С-Бухгалтерія, Торгінфо, Бест тощо, за допомогою яких можна автоматизувати та вдосконалити процес бухгалтерського та податкового обліку.

На думку автора, найбільш повно задовольняє всі потреби, щодо автоматизації процесу автоматизації розрахунків за податками з бюджетом на українських підприємствах програма 1С-„Бухгалтерія”.

Розглянемо основні можливості цієї програми.

Усі конфігурації "1С", призначені для ведення бухобліку, включають, крім стандартних і спеціалізованих, також регламентовані звіти, призначені для регулярної підготовки звітності до контролюючих органів.

Рис. 1.1. Позабалансові рахунки ВД і ВР у вікні програми „1С”

Структура довідника ВД/ВР

Почати роботу з регламентованими звітами можна, вибравши пункт Регламентированные отчеты в меню Отчеты. Вікно, що відкрилося, містить списки форм звітів.

Однак щоб автоматично заповнити звіти, треба організувати нагромадження інформації з визначених правил. Тоді інформація, що міститься в базі, буде правильно інтерпретована вбудованими алгоритмами звітів.

Спеціально для ведення податкового обліку прибутку в план рахунків уведені позабалансові рахунки ВД і ВР (рис. 1.1). Аналітичний облік за ними ведеться, зокрема, з використанням субконто Валовые доходы/расходы, якому відповідає однойменний довідник. Розглянемо, як він побудований.

На рис. 1.2 показано фрагмент декларації і співвідношення її зі структурою довідника. Кожному її рядку відповідає рядок довідника.

Рис. 1.2. Фрагмент декларації і співвідношення її зі структурою довідника

Довідник має ієрархічну структуру; якщо якийсь рядок вимагає розшифрування даних у додатку (у новій формі декларації за номером рядка і показника відразу міститься код додатка, наприклад 01.4 К3) - елемент є групою. Далі інформація деталізується до показників додатка. Наприклад, інформація в додатку К3 розшифровується за доходами (витратами) від операцій з кожним видом цінних паперів (для цього досить відкрити каталог під кодом №3). І так для кожного рядка.

Після розгляду структури довідника стає зрозумілим процес накопичення інформації. Для кожної операції, за якою виникають валові доходи (витрати) у момент її проведення, подається також рядок декларації, до якого ці доходи (витрати) відносяться.

Згруповані в такий спосіб обороти за рахунками ВД і ВР потрапляють у відповідні рядки декларації. Побачити і перевірити результат своєї роботи ви можете, сформувавши оборотно-сальдову відомість за рахунками ВР/ВД, її фрагмент показаний на рис. 1.3.

Рис. 1.3. Оборотно-сальдова відомість за рахунками ВР/ВД

Після того як дані за період згруповані, проведені документи, а також регламентні документи, що закривають період у податковому обліку, можна розпочинати формування декларації.

Реформація довідника. Після змін, внесених Законом №349 до Закону про прибуток, Порядком №153 затверджена нова форма декларації. Як бачимо, показаний на рис. 1.1 довідник відповідає показникам оновленої декларації. Вони цілком змінилися, тому введено автоматичну обробку, що створює в довіднику нову групу й автоматично редагує документи. Вона викликається при першому формуванні декларації, якщо виявляється, що довідник ще не реформований. Інтерактивний доступ до неї можливий і через меню Помощь/Дополнение к описанию конфигурации. У доповненні до опису треба знайти відповідний пункт (вперше обробка з'явилася в релізі 7.70.211). Таблиця відповідностей, невеликий фрагмент якої наведений на рис. 1.4 не тільки допоможе при редагуванні, а й, оскільки до старої форми декларації за п'ять років багато хто встиг звикнути, виявляється корисною під час заповнення декларації.

Рис. 1.4 Таблиця відповідностей статей доходів/витрат

Декларація про оподаткування прибутку. Декларація складається з основної частини, семи квартальних додатків (позначених буквою К) і ще чотирьох за календарний рік, позначених буквою Р.

Декларація заповнюється в тисячах гривень з одним десятковим знаком. (При формуванні декларації є можливість сформувати її для самоперевірки ще й у гривнях з копійками, для чого в заголовній частині встановлюють прапорець с копейками). Формується наростаючим підсумком за чотири періоди.

Додатки, які залишаються порожніми через відсутність у платника податку відповідних операцій, подавати не треба. Таким чином, обсяг декларації значно скоротився. Якщо проаналізувати зміст додатків, можна дійти висновку, що основна маса торговельно-виробничих підприємств за квартал може обме-житися поданням самої декларації і додатків К1/1 і К6, які ми розглянемо докладно.

Автозаповнення додатка К1/1

Додаток К1/1 складається з чотирьох таблиць, які використовуються для уточнення відразу чотирьох рядків декларації. Перша таблиця присвячена розрахунку приросту/убутку балансової вартості запасів. Після змін у законі приріст балансової вартості включається до валових доходів (раніше виключався з валових витрат).

Рис. 1.5. Розрахунок приросту/убутку балансової вартості запасів

Як видно на рис. 1.5, ви повинні позначити, який з двох дозволених методів оцінки вартості запасів, що вибувають, ви використовували. У новому релізі конфігурації (7.70.251) з'явилася можливість повністю автоматичного списання партій запасів у бухгалтерському обліку методом ФІФО (і методом ЛІФО теж). Для автоматичного списання треба встановити в періодичній константі Метод партионного учета (меню Операции/Константы) значення FIFO. Для методу ідентифікованої собівартості встановлюється значення по партиям, сам метод передбачає вибирати партії вручну, однак застосування його в бухобліку обмежується вимогами П(С)БО.

Не секрет, що багато хто вибирав метод середньозваженої собівартості тільки тому, що такий вибір не вимагав жодного втручання при проведенні документів. Тепер так реалізовано і метод ФІФО.

Складається таблиця наростаючим підсумком за рік. Порядок складання Декларації про податок на прибуток (наказ ДПАУ від 29.03.2003 р. №143) залишився колишнім: від вартості за даними бухгалтерського обліку на початок


Сторінки: 1 2 3 4 5