У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Задача

Бухгалтерський облік та аудит

Зміст

1. Невпевненість аудитора та її вплив на вид аудиторського висновку

Необхідні пояснення чи застереження наводять-ся в четвертому пояснювальному абзаці чи абзаці з застереженнями. Чет-вертий пояснювальний абзац додається в безумовно позитивний аудиторський висновок. Коли представляється висновок із застереженнями (чи негативний висновок), то між абзацом-сферою та абзацом-думкою встав-ляється абзац із застереженнями, в якому сповіщається про характер засте-режень, які вплинули на думку, висловлену аудитором. І тільки у виснов-ку, що містить відмову від видачі висновку, другий абзац стандартного вис-новку опускається і замінюється іншим формулюванням, а абзац-думка дає відмову від її висловлення.

Причинами виникнення застережень в аудиторському висновку є не-певність та незгода.

Непевність

1. Обмеження сфери аудиту — це ситуація, при якій аудитор з будь-яких причин не може одержати всю інформацію і пояснення, необхідні, на його думку, для даної аудиторської перевірки. Існує дві основні категорії обме-ження сфери аудиту: обмеження, які ставляться клієнтом, і обмеження за сферою впливу і клієнта, і аудитора. Рівень суттєвості зазначених обмежень впливає на вибір виду аудиторського висновку: висновок без застережень, висновок із застереженнями стосовно сфери думки та висновок з відмо-вою від висловлення думки.

Якщо існують обмеження, накладені клієнтом, то аудитору слід розгля-нути ймовірність спроб адміністрації підприємства приховати наявність неточностей у фінансовій інформації. В таких випадках, враховуючи рівень суттєвості, більш доцільно відмовитись від висловлення думки. Якщо ж обмеження є результатом обставин, які перебувають поза сферою впливу і клієнта, і аудитора, то адекватніше представити висновок із застереження-ми про сферу і думку. Як приклад обмеження сфери аудиту клієнтом мож-на навести неможливість здійснення необхідної аудиторської процедури, а саме: зустрічної перевірки дебіторської заборгованості, фактичного кон-тролю наявності товарно-матеріальних запасів. Найчастіше зазначені об-меження виникають з приводу відсутності необхідних бухгалтерських до-кументів, наприклад у разі навмисної ліквідації чи в результаті неналежно-го ведення бухгалтерського обліку. Причиною встановлення таких обме-жень може бути бажання клієнта зменшити плату за одержання аудитор-ських послуг та прагнення приховати фактичні результати господарської діяльності. Висновок із застереженнями чи висновок з відмовою від вис-ловлення думки у зв'язку з обмеженнями сфери аудиту, які висловлюють-ся аудитором, повинні містити абзац із застереженнями, в якому опису-ються обмеження. У висновку з відмовою від висловлення думки з форму-лювання висновку взагалі виключається абзац-сфера.

Найбільш поширеним випадком, при якому обмеження сфери аудиту виникає з умов, які не контролюються ні клієнтом, ні аудитором, є такий, коли договір на аудиторське обслуговування укладається після дати балан-су. За цих обставин буває неможливо підтвердити дебіторську заборго-ваність, а тим більше здійснити фактичний контроль товарно-матеріаль-них запасів та інші важливі процедури. Якщо аудитор, перебуваючи в такій ситуації, зможе за допомогою альтернативних процедур переконатись, що перевірена інформація об'єктивно відображає стан справ, то він вправі представити висновок без застережень. Якщо ж він не зможе застосувати альтернативні процедури, то він представляє висновок із застереженнями стосовно сфери аудиту чи (залежно від рівня суттєвості) висновок із засте-реженнями стосовно думки аудитора, а при необхідності висновок з відмо-вою від висловлення думки.

2. Внутрішні невизначеності: причиною виникнення внутрішніх невизначеностей є обставини, за яких аудитор не може зробити об'єктивний висновок через складний характер ситуації, що виникла на підприємстві. До таких обставин можна віднести майбутні результати судових розглядів і робіт за довгостроковими контрактами, а також здатність підприємства нормально продовжувати свою діяльність. До внутрішніх невизначеностей не належать ситуації, коли аудитори мають потенційну можливість одержати для підтвердження прогнозу адекватні свідчення, спираючись на які вони можуть сформулювати думку щодо реальності прогнозу.

В аудиторському висновку аудитор повинен розкрити конкретну при-чину невизначеності. Слід зазначити, що аудитор не повинен використо-вувати при цьому вирази типу "обмеження сфери" чи "внутрішня неви-значеність", оскільки їх зміст не зовсім зрозумілий користувачам (ці вирази є технічними термінами аудиту).

Приклади умовно позитивних висновків із застереженнями наведені в зразку 1.1 та 1.2.

Цей приклад вказує на те, що непевність, яка виникла внаслідок обме-ження сфери аудиту, належить до суттєвої, але не фундаментальної. Якби вплив непевності оцінювався настільки визначально, що фінансова звіт-ність у цілому вважалася б такою, що вводить в оману, то вимагався б висно-вок з відмовою від висловлення думки.

Зразок 1.1. Аудиторський висновок із застереженнями (обмеження сфери)

Висновок незалежного аудитора

Акціонерам_________________________

назва підприємства

(Стандартний вступний розділ)

За винятком описаного в наступному абзаці, ми провели аудит... (наступ-на частина відповідає стандартному основному розділу).

Оборот з реалізації в обліку і-звітності в сумі . ум. од., включаючи

реалізацію за готівку. Системи контролю за реалізацією в роздріб, на яку ми могли б покластись для виконання завдань нашого аудиту, не існувало, і ми не могли провести задовільних аудиторських процедур для незалежного підтвердження того, що вся реалізація за готівку знайшла адекватне відображення в обліку. Виключно з цієї причини ми не можемо вважати задовільною повноту і достовірність облікових записів.

За винятком виправлень, які ми могли б вважати необхідними, якби були впевнені в сумі реалізації, на нашу думку фінансова звітність достовірно, в усіх суттєвих аспектах, згідно з національними бухгалтерськими стандартами

(відображає) фінансовий стан ____________________

назва підприємства

на 31 грудня 200_ року, а також результати діяльності і рух грошових коштів за звітний рік.

Аудитори

Дата

Зразок 1.2. Аудиторський висновок із застереженнями (недотримання облікових стандартів)

Висновок незалежного аудитора

Акціонерам ___________________

назва підприємства

(Стандартний вступний розділ) (Стандартний основний


Сторінки: 1 2 3