У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Організація і методика надання консультацій як виду аудиторських послуг

Організація і методика надання консультацій як виду аудиторських послуг

Зміст

Вступ

Актуальність теми дослідження. Формування ринкової економіки в Україні, вимагає кардинальних змін в управлінні і перебудові системи організації, методології і функціонування контролю. Зокрема, з`явилась потреба в розвитку внутрішнього і незалежного зовнішнього аудиту як одного із невід`ємних елементів інфраструктури ринкової економіки. Це питання набуло актуальності у зв’язку з необхідністю суспільної контрольованості ринкових процесів створення підприємницьких структур недержавної форми власності, започаткування орендних відносин, акціонування, корпоратизації, приватизації державного майна, інтеграції країни в світове господарство та забезпечення потреб нових користувачів фінансової інформації.

Підсумки більш як 10-річного розвитку аудиту показують, що в Україні вже в основному сформувалась національна система аудиту, аналогічна країнам з ринковою економікою. Прийнято Закон України "Про аудиторську діяльність" від 22 квітня 1993, ряд законодавчих і урядових документів щодо організації, регулювання і проведення аудиту в господарюючих суб`єктах. Стандарти аудиту та етики Міжнародної федерації бухгалтерів затверджені як національні стандарти аудиту. Пройшла апробацію система підготовки і атестації аудиторських кадрів, проходить процес їх переатестації.

Проблемам організації аудиторської діяльності присвятили дослідження такі вітчизняні вчені: В.В.Бабич, М.Т.Білуха, Ф.Ф.Бутинець, С.Ф.Голов, А.М.Герасимович, З.В.Гуцайлюк, В.М.Жук, С.Я.Зубілевич, В.Д.Кольга, М.В.Кужельний, В.О.Озеран, М.Д.Парпалига, О.А.Петрик, О.Ю.Редько, В.С.Рудницький, В.Я.Савченко, В.К.Савчук, Є.І.Свідерський, В.В.Сопко, Л.К.Сук, Б.Ф.Усач, М.Г.Чумаченко, В.О.Шевчук.

З метою розробки і поглиблення теоретичних і організаційно-методичних основ аудиту може бути корисним накопичений закордонний досвід, використання якого доцільне з урахуванням особливостей українського ринку аудиторських послуг. Дослідження принципів аудиту, його методології, теорії і практики знайшли відображення в працях: Р.Адамса, Х.Андерсона, Е.А.Аренса, Р.Доджа, Ф.Л.Дефліза, Г.Р.Дженіка, Д.Кармайкла, Дж.К.Лоббека, Р.Монтгомері, Ж.Рішара, В.М.О`Рейлі, Дж.К.Робертсона, М.Б.Хірш, Е.Хелферт та інших. Російські автори: В.Д.Андрєєв, Р.А.Алборов, І.В.Атаманюк, С.М.Бичкова, А.М.Богомолов, Н.А.Голощапов, Ю.А.Данілевський, Т.І.Кісілевич, Н.С.Макарова, О.М.Островський, В.І.Подольський, Г.Б.Поляк, Н.А.Ремізов, Я.В.Соколов, А.А.Савін, Л.В.Сотнікова, В.В.Скобара, О.В.Старовойтова, В.П.Суйц, А.А.Тєрєхов, А.Д.Шеремет, С.М.Шапігузов.

Віддаючи належне вже здійсненим дослідженням у галузі аудиту, слід зазначити, що ряд актуальних питань аудиторської діяльності поки що залишаються не розглянутими чи вивченими фрагментарно. Зокрема, в економічній літературі не вивчені і не розкриті з належною глибиною питання організації і методики надання консультацій як виду аудиторських послуг.

Із вищезазначеного випливає, що в умовах формування ринкової економіки, реформування бухгалтерського обліку відповідно до міжнародних стандартів і можливості вибору господарюючим суб`єктом облікової політики, дослідження організаційних і методологічних основ організації і методики надання консультацій як виду аудиторських послуг набуває особливої актуальності. Необхідність створення цілісної, науково-обґрунтованої концепції організації і методики надання консультацій як виду аудиторських послуг визначила вибір теми роботи, її цілі і завдання, об`єкти, методи, інформаційну базу і напрями використання результатів дослідження.

Мета роботи полягає у вирішенні наукової проблеми подальшого розвитку теорії, організації і методики надання консультацій як виду аудиторських послуг, в розробці і обґрунтуванні принципів і процедур їх проведення на сучасному етапі ринкової трансформації та становлення демократичних засад в Україні. Відповідно по поставленої мети визначено сукупність основних завдань, спрямованих на її досягнення, до яких належать:

обґрунтування об'єктивної необхідності виникнення, ролі та місця аудиту в системі важелів фінансового контролю в умовах переходу до ринку;

поглиблення теорії аудиту шляхом уточнення визначення, мети, завдань та методу, класифікації видів аудиторських робіт;

визначення ролі та поглиблення змісту надання консультацій як виду аудиторських послуг.

Об'єктом дослідження є аудиторська діяльність в Україні та її складові. Предметом дослідження є теорія, організація, методологія та методичний інструментарій надання консультацій як виду аудиторських послуг за умов становлення ринкових відносин в Україні.

Теоретичну та методологічну основу дослідження складають фундаментальні положення економічної теорії, наукові праці вітчизняних та зарубіжних економістів з теорії, методології та організації аудиту, економічного аналізу, бухгалтерського обліку, теорії управління, фінансового менеджменту; законодавчі та нормативні акти, які регулюють аудиторську діяльність в Україні; положення міжнародних стандартів аудиту; рекомендації, положення та стандарти обліку і звітності; науково-методична література; матеріали періодичних видань. Мета і завдання дослідження формувались відповідно до змісту основних напрямів роботи законодавчих і виконавчих органів, громадських аудиторських організацій з питань подальшого розвитку і вдосконалення теорії і практики аудиту.

Як інструментарій дослідження застосовувались загальнонаукові методи пізнання (діалектика, аналіз і синтез, індукція і дедукція, системність, комплексність, аналогія, оптимізація, історизм) та спеціальні методи дослідження (групування, порівняння, економіко-математичне моделювання, методи аналітичних та статистичних досліджень). Методика дослідження базується на спостереженні, характеристиці та вимірюванні об'єктивних економічних процесів і явищ, опрацюванні, аналізі та узагальненні одержаних результатів, на розробленні та практичній реалізації сформованих методик, теоретичному узагальненні виявлених закономірностей і тенденцій.

1. Теоретичні засади організації і надання консультацій як виду аудиторських послуг

1.1 Загальні положення щодо організації аудиторської діяльності в Україні

Аудит в Україні почав активно розвиватися після прийняття Закону України "Про аудиторську діяльність" від 22 квітня 1993 р. № 3125-12.

Правові засади здійснення незалежної аудиторської діяльної Україні базуються на Законі України "Про аудиторську діяльність”. Основне завдання цього закону — "створення системи незалежні фінансового контролю з метою захисту інтересів власника".

Організаційна структура незалежного фінансового контролю (аудиту) в Україні представлена на рис.1.1.

Рис. 1.1. Система незалежного аудиту в Україні

Основним базовим елементом системи незалежного фінансового контролю є сертифіковані аудитори, які на підставі ліцензії від свого імені чи від імені аудиторської фірми здійснюють аудиторську діяльність.

Організаційне і методологічне керівництво аудиторською діяль-ністю в Україні здійснює Аудиторська палата України (АПУ). АПУ є незалежним самостійним органом, головним завданням якого є:

сприяння розвитку аудиту в державі;

вирішення принципових питань аудиторської діяльності в Україні на єдиній методологічній основі;

сертифікація (визначення кваліфікаційної придатності)


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9