У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Організація автоматизованого обліку адміністративних витрат на підприємстві ЗАТ “Конрен”

План роботи

ВСТУП.

Облік є невід’ємною складовою частиною господарської діяльності. Поява обліку це наслідок економічного прогресу, адже чим складнішою та різноманітнішою ставала господарська діяльність, тим складнішою ставав облік, розширювалися його функції та ускладнювалися завдання. Розвитку обліку в різних країнах притаманні певні особливості, але його основні напрямки зберігають схожі тенденції. Це підтверджує правильність висновку про закономірність виникнення обліку та пояснює існування елементів бухгалтерського обліку, які залишаються незмінними протягом багатьох століть і властиві обліковим системам усіх країн світу.

Бухгалтерський облік є поєднуючою ланкою між господарською діяльністю і особами, які приймають рішення. Всі учасники ринку, займаючись бізнесом, бажають знати, скільки вкладають в діло, скільки витрачають, скільки віддають державі у вигляді податків, а скільки коштів залишається у їх особистому розпорядженні. Для досягнення цієї мети необхідна правильна організація бухгалтерського обліку на підприємстві.

Під організацією бухгалтерського обліку розуміють систему умов та елементів побудови облікового процесу з метою отримання достовірної та своєчасної інформації про господарську діяльність підприємства і здійснення контролю за раціональним використанням виробничих ресурсів і готової продукції. ЇЇ призначення – удосконалення та раціоналізація обробки інформації, розподіл робіт між персоналом бухгалтерії, наукова організація праці.

Основні завдання організації обліку це:

1).своєчасне, повне, достовірне, безперервне відображення всіх фактів господарської діяльності, які були здійснені на підприємстві;

2).обробка даних за допомогою відповідних процедур, прийомів та способів у відповідності до вихідної інформації;

3).складання на основі отриманого масиву обробленої інформації зафіксованої у первинних документах і регістрах балансу і фінансової звітності та подачі їх зацікавленим користувачам.

1.Теоретичні дослідження організації обліку адміністративних витрат.

1.1. Економічне обґрунтування теми дослідження.

У процесі операційної діяльності підприємства виникають витрати, які не включаються до собівартості продукції (робіт, послуг), і їх не можна віднести до певного доходу звітного періоду. Такі витрати підлягають відображенню у складі того звітного періоду, у якому вони відбулися . До таких операційних витрат належать:

- адміністративні витрати;

- витрати на збут; .

- інші витрати операційної діяльності.

Основними завданнями організації обліку адміністративних витрат є забезпечення:

1).Правильного визначення та достовірної оцінки витрат діяльності;

2).Правильного і повного документального оформлення та своєчасного відображення в регістрах обліку адміністративних витрат;

3).надання повної достовірної та неупередженої інформації про адміністративні витрати для потреб управління.

Групування витрат має забезпечити потреби формування вартісних параметрів підприємства, задовольнити не лише економічні, ай технічні аспекти управління ( нормування, калькулювання, кошторисна справка, облік, контроль, аналіз) як фінансового, так і внутрішньогосподарського обліку.

По елементний розріз адміністративних витрат потрібен для визначення їх структури, питомої ваги окремих витрат. По елементне групування адміністративних витрат використовують для складання кошторисів, утворення нормативної бази виробництва, аналізу тощо. Такий план групування адміністративних витрат є вихідним у формувані практично всіх вартісних параметрів, визначені результатів виробництва та фінансових результатів.

1.2. Економіко – правовий аналіз та критичний огляд нормативної бази.

Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 3 "Звіт про фінансові результати" визначаються зміст і форма Звіту про фінансові результати, а також загальні вимоги до розкриття його статей.

Так, згідно пункту 8 за умови, що оцінка витрат може бути достовірно визначена, витрати відображаються у Звіті про фінансові результати в момент вибуття активу або збільшення зобов’язання, які призводять до зменшення власного капіталу підприємства ( крім зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками).

У статті “Адміністративні витрати” відображаються загальногосподарські витрати, пов’язані з управлінням та обслуговуванням підприємства.

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 “Запаси” визначає методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про запаси і розкриття її у фінансовій звітності.

При визнанні та первісній оцінці запасів на включаються до первісної вартості запасів, а належать до витрат того періоду, у якому вони були здійснені (установлені):

понаднормові втрати і нестачі запасів;

проценти за користування позиками;

витрати на збут;

загальногосподарські (адміністративні) витрати та інші подібні витрати, які безпосередньо не пов’язані з придбанням і доставкою запасів та приведенням їх до стану у якому вони придатні для використання у запланованих цілях.

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 “Витрати” визначає склад витрат які відносяться до собівартості продукції, а також витрат, які не відносяться до собівартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг).

Вони поділяються на адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати. До адміністративних витрат відносяться загальногосподарські витрати, спрямовані на обслуговування та управління підприємством. Склад адміністративних витрат ми розглянемо нижче.

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 25 “Фінансовий звіт суб’єтка малого підприємництва” установлює зміст і форму Фінансового звіту суб’єтка малого підприємництва.

Так, у статті “Інші операційні витрати” відображаються: адміністративні витрати, витрати на збут, і т.п.

1.3. Огляд літературних джерел.

В своєму навчальному посібнику “Організація бухгалтерського обліку”. Ф.Ф. Бутинець розглядає різноманітні аспекти організації бухгалтерського обліку на всіх ділянках роботи бухгалтерії. Велика увага приділяється організації обліку по всіх статтях бухгалтерського обліку. Розглядається також організація обліку витрат діяльності, зокрема організація обліку адміністративних витрат.

Навчальний посібник Бутинеця Ф.Ф., Малюги Н.М. “Бухгалтерський облік: облікова політика і план рахунків, стандарти і кореспонденція рахунків, звітність” присвячений розгляду питань організації та фінансового обліку, складанню наказу про облікову політику, розробка робочого плану рахунків, приведена кореспонденція рахунків.

В книзі “Організація бухгалтерського обліку з використанням ЕОМ”. Ивашкевича В. В. розглядаються питання організації бухгалтерського обліку з використанням бухгалтерських програм. З цієї книжці можна почерпнути інформацію як правильно організувати облік витрат використовуючи персональні обчислювальні машини.

Кузьминский М. Н. в книзі “Організація бухгалтерського обліку і аналізу господарської діяльності” розглядає організацію бухгалтерського обліку господарської


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9