У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Вступ

Облік, аналіз та аудит доходів підприємства

Зміст

Вступ

Реалізація стратегічного курсу України на інтеграцію зі світовим економічним простором передбачає адаптацію законодавства України до законодавств розвинутих країн і спрямована на розвиток ринкових відносин, впровадження різноманітних форм власності, охоплення приватизацією різних галузей народного господарства.

В умовах планової економіки система бухгалтерського обліку була обумовлена суспільним характером власності та потребами державного управління економікою і відповідала вимогам, які пред’являла планово – адміністративна система. Методологія раніше діючої системи бухгалтерського обліку в Україні мала значні розходження з практикою розвинутих країн Західної Європи і США і була одним із гальмуючих факторів надходження в Україну іноземних інвестицій; не забезпечувала інформацією для прийняття ділових рішень.

Тому ці та багато інших факторів сприяли реформуванню системи бухгалтерського обліку й фінансової звітності, що зумовило перехід підприємств України на національні стандарти бухгалтерського обліку, на новий План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств та організацій.

В даний час особливо гостро постають питання ведення обліку і аналізу фінансових результатів діяльності, що обумовлює необхідність додаткового наукового вивчення цих проблем як у цілому по відношенню до промисловості.

Значимість вказаних проблем, їх недостатня теоретична розробленість і визначили вибір даної теми дипломної роботи.

Метою цієї роботи є розробка науково – методичних і практичних основ організації обліку, аналізу та аудиту доходів, витрат та фінансових результатів підприємства.

Для досягнення наміченої мети в роботі поставлені і вирішені наступні завдання:

вивчені організаційні особливості у сфері послуг;

розглянуто сутність фінансових результатів та порядок їх формування;

розглянуто порядок проведення аналізу та аудиту фінансових результатів;

розглянуто систему обліково – аналітичних робіт в управлінні фінансовими результатами.

Об’єктом дослідження дипломної роботи являється ДП АТ “Київхліб Хлібокомбінат №12”.

Дана дипломна робота складається з чотирьох розділів, в кожному з яких розкриваються конкретні задачі.

Так, перший розділ призначений для висвітлення поняття „фінансові результати”, розкрити їх сутність та порядок їх формування, а також для аналізу нормативної бази та спеціальної літератури, що стосується даної теми.

В даному розділі розкриваються основні характеристики базового підприємства: назва, види діяльності, організаційна структура та інше. Також дається характеристика його основних економічних показників діяльності.

Другий розділ даної роботи висвітлює питання організації і методики бухгалтерського, управлінського та податкового обліку фінансових результатів. Також передбачає послідовний розгляд складових елементів бухгалтерського обліку, а саме, обліку доходів, витрат, синтетичного та аналітичного обліку.

У третьому розділі розглядається питання методології та практичного здійснення аналізу фінансових результатів. Тут розкриваються основні методи аналізу, за допомогою яких аналізується отримана інформація.

Четвертий розділ присвячений питанням аудиту фінансових результатів, в якому представлено порядок і методологію аудиту фінансових результатів.

Розділ 1. Система управління формуванням та ефективністю використання фінансових результатів підприємства

Економічна сутність фінансових результатів та порядок їх формування

Фінансовим результатом діяльності будь – якого підприємства є прибуток чи збиток. Прибуток в основному утворюється в результаті продажу (реалізації) товарів, робіт, послуг. Крім того, підприємство може реалізувати інші матеріальні цінності і послуги, а також мати доходи і збитки, що збільшують або зменшують розмір прибутку від інвестиційної та фінансової діяльності.

Фінансовий результат – це різниця між усіма доходами підприємства та витратами, здійсненими для їх отримання. Тому в умовах встановлення і розвитку ринкових відносин проблема збільшення прибутків і зменшення витрат являється головною в діяльності кожного підприємства.

Розглядаючи суть прибутку необхідно знати, що він є джерелом формування усіх видів ресурсів підприємства, а саме, від нього залежить розвиток матеріальної бази, соціальний розвиток колективу. Що стосується держави, то від прибутку відраховується податок. Тому кожне підприємство ставить собі за мету підвищення прибутку.

Суть прибутку розкривається в його функціях (рис.1.1.1.)

Рис. 1.1.1. Функції прибутку підприємства.

Оціночна функція. Від рівня прибутку залежить ступінь ефективної роботи підприємства.

Економічна функція. Полягає в тому, що прибуток впливає як на економіку підприємства, так і на економіку держави.

Розподільча функція. Показує, що прибуток розподіляється у певних пропорціях між підприємством та державою.

Соціальна функція. Показує, що від прибутку залежить рівень соціального розвитку колективу та соціального забезпечення громадян держави (премії, пенсії, стипендії).

Стимулююча функція. Показує, що чим вищий рівень прибутку, тим вищий рівень матеріального та соціального розвитку підприємства.

Прибуток підприємства має наступну класифікацію (рис. 1.1.2.) :

 

Рис. 1.1.2. Види прибутку підприємства.

Залежно від виду діяльності, завдяки якій отримано прибуток, виділяють:

- прибуток від реалізації товарів, робіт, послуг;

- прибуток від реалізації інших оборотних активів;

- прибуток від фінансової діяльності;

- прибуток від інвестиційної діяльності.

Залежно від порядку визначення розрізняють :

прибуток звичайної діяльності, який характеризує кінцевий результат

проведення всіх видів діяльності та є сумою отриманих прибутків (збитків);

- оподатковуваний прибуток, обсяг якого визначається як різниця між валовими доходами та валовими витратами підприємства платника податку на прибуток, зменшений на суму амортизаційних відрахувань.

Розміри валових витрат та валових доходів з метою їх оподаткування визначаються шляхом організації спеціального податкового обліку на основі первинних облікових документів;

чистий прибуток, який характеризує обсяг прибутку, що залишається у розпорядженні підприємства після сплати усіх податків та інших обов’язкових платежів.

Залежно від методики оцінки визначають номінальний та реальний прибутки. Номінальний прибуток характеризує фактично одержану величину прибутку. Реальний прибуток – це номінальний прибуток, перерахований з огляду на інфляцію. Він характеризує реальну купівельну спроможність чистого доходу , отриманого підприємством.

Залежно від мети визначення розрізняють бухгалтерський та економічний прибуток.

Бухгалтерський прибуток відповідає обсягу прибутку від звичайної діяльності до оподаткування. Економічний прибуток являє собою різницю між виручкою від реалізації та всіма витратами підприємства.

Залежно від розмірів прибуток підприємства характеризується як мінімальний, цільовий або максимальний.

Під


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26