У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Дипломна робота - Облік та економічний аналіз
115



Вступ

Зміст

Вступ

Необхідність реформування системи бухгалтерського обліку і звітності в Україні - назрівша проблема. Аналогічні заходи вже проведені в країнах Прибалтики, Росії, Молдови, Казахстані, Грузії. Заходи є складовими реформ, направлених на трансформацію економіки країни згідно з вимогами ринкового середовища.

З 1 січня 2000 року вступив в дію Закон України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні". Він вніс в наше життя нову філософію обліку, загальноприйняту в світовій практиці.

У більшості країн світу облік тлумачиться як "система даних, яка кількістю відображає і надає фінансову інформацію про ідентифікований об'єкт господарювання".

Таким чином сучасний бухгалтер займається не лише веденням рахунків, але й здійснює широку діяльність, що включає планування та прийняття рішень, оцінку, огляд діяльності та аудіювання.

Функціонування підприємства незалежно від видів його діяльності та форм власності, в умовах ринку визначається його здатністю приносити достатній доход та прибуток.

Все вище сказане підтверджує необхідність дослідження теми дипломної роботи, тому що в умовах ринкової економіки прибуток виступає найважливішим фактором стимулювання виробничої діяльності підприємства та створює фінансову основу для її розширення і задоволення потреб трудового колективу.

Метою дослідження є вивчення підсистем бухгалтерського обліку для вибору оптимального методу управління фінансовими результатами, використовуючи методи бухгалтерського обліку, економічного аналізу та аудиту.

Робота також має на меті обґрунтувати необхідність вдосконалення управління підприємством з використанням сучасних технічних засобів побудови інформаційної системи обліку, аналізу і аудиту фінансових результатів.

Для досягнення наміченої мети в роботі поставлені і вирішені наступні завдання:

вивчення організаційних особливостей у сфері послуг;

розгляд сутності фінансових результатів та порядок їх формування;

розгляд та порядок проведення аналізу та аудиту фінансових результатів;

розгляд системи обліково–аналітичних робіт в управлінні фінансовими результатами.

Дослідження проведене на базі даних Товариства з Обмеженою Відповідальністю "Браво ЛТД" за 2002 рік.

Об'єктом дослідження є ТОВ "Браво ЛТД", яке є підприємством громадського харчування – кафе-баром.

Предметом дослідження є прибуток як результат господарської діяльності підприємства.

Дипломна робота складається із вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаної літератури та додатків.

У вступі обґрунтовується актуальність вибраної теми, визначається предмет і методи дослідження.

Перший розділ роботи “Фінансові результати діяльності підприємства – об'єкт обліку та економічного аналізу” призначений для висвітлення поняття „фінансові результати”, розкрити їх сутності та порядку їх формування, а також для аналізу нормативної бази та спеціальної літератури, що стосується даної теми.

В даному розділі розкриваються основні характеристики базового підприємства: назва, види діяльності, організаційна структура, а також дається характеристика його основних економічних показників діяльності.

Другий розділ даної роботи “Методика бухгалтерського та управлінського обліку фінансових результатів” висвітлює питання організації і методики бухгалтерського, управлінського та податкового обліку фінансових результатів, а також передбачає послідовний розгляд складових елементів бухгалтерського обліку, а саме, обліку доходів, витрат, синтетичного та аналітичного обліку фінансових результатів.

У третьому розділі “Аналіз та аудит фінансових результатів, аналіз беззбитковості підприємства” розглядається питання методології та практичного здійснення аналізу та аудиту фінансових результатів. Тут розкриваються основні методи аналізу, за допомогою яких аналізується отримана інформація, паралельно представлено порядок і методологію аудиту фінансових результатів.

Четвертий розділ “Автоматизація обліково-аналітичних робіт в управлінні фінансовими результатами” присвячений питанням автоматизації бухгалтерського обліку, аналізу та аудиту. Визначається склад та інформаційне забезпечення задач, наводяться окремі вихідні документи та розглядаються можливості їх використання в управлінні.

У висновках наводяться результати досліджень і пропонуються шляхи вдосконалення обліково-економічної роботи на підприємстві.

Інформаційною базою роботи виступає фінансова та бухгалтерська звітність досліджуваного підприємства, навчально-методична та наукова література, засоби масової інформації, статистичні щорічники та ін.

В процесі дослідження вивчені праці відомих вчених-практиків: Бутинця Ф.Ф., Малюги Н.М., Білухи М.Т., Мазаракі А.А., Лігоненко Л.О., Ушакової Н.М., Грабової Н.Н., Кириленко В.Б., Ткаченко Н. М., Вербицької Л. В. та інших.

Результати досліджень можуть бути використані на ТОВ "Браво ЛТД", на аналогічних підприємствах даної галузі.

Розділ 1. Фінансові результати діяльності підприємства – об'єкт обліку та економічного аналізу

Прибуток – результат фінансово-господарської діяльності, його економічна сутність, система економічних показників

Прибуток є однією з основних категорій товарного виробництва. Це передусім виробнича категорія, що характеризує відносини, які складаються в процесі суспільного виробництва. Водночас прибуток є однією з важливих форм розподілу національного доходу. Прибуток характеризує відносини, які складаються в процесі первинного розподілу національного доходу, його перерозподілу і кінцевого використання.

Поява прибутку безпосередньо зв'язана з появою категорії "витрати виробництва". Звідси випливає, що заробіток - це та частина вартості продукту, що реалізується підприємством, яка залишається після покриття витрат виробництва. Відособлення частини вартості продукції у вигляді витрат виступає в грошовому виразі як собівартість продукції.

Прибуток - це частина заново створеної вартості, виробленої і реалізованої, готової до розподілу. Підприємство одержує прибуток після того, як втілена в створеному продукті вартість, пройде відповідну стадію обороту і набере грошової форми.

Таким чином, прибуток є об'єктивною економічною категорією. Тому на його формування впливають об'єктивні процеси, що відбуваються в суспільстві, у сфері виробництва й розподілу суспільного продукту, національного доходу.

Водночас прибуток - це підсумковий показник, результат фінансово-господарської діяльності підприємств як суб'єктів господарювання. Тому прибуток відбиває її результати і зазнає впливу багатьох чинників. Є особливості у формуванні прибутку підприємств залежно від сфери їхньої діяльності, галузі господарства, форми власності, розвитку ринкових відносин.

Прибуток займає одне з важливих місць в загальній системі вартісних інструментів ринкової економіки. Він забезпечує економічну стабільність фірми, гарантує повноту фінансової незалежності.

В умовах ринку прибуток дозволяє вирішити що і як, в яких розмірах виробляти. Тому кожного виробника товарів і послуг цікавить питання: при якій кількості виробленого товару і при


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23