У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Вступ

Облік, аналіз та аудит формування статутного капіталу на підприємствах (на прикладі ВАТ «Етрекс-1»)

Зміст

Вступ

Тема даної дипломної роботи – „Облік, аналіз та аудит формування статутного капіталу на підприємствах (на прикладі ВАТ «Етрекс-1»)”.

Мета написання даної роботи полягає в дослідженні питань, пов’язаних з особливостями обліку, аналізу та аудиту формування статутного капіталу підприємства.

Основними завданнями при написанні роботи стали:

підбір та аналіз нормативних та наукових джерел, присвячених проблемам формування статутного капіталу;

узагальнення отриманих даних;

оформлення результатів дослідження у вигляді дійсної дипломної роботи.

Актуальність обраної теми полягає в тому, що статутний капітал - це первісне джерело інвестування і формування майна підприємства, це зафіксована в установчих документах загальна вартість активів, які є внеском власників (учасників) до капіталу підприємства. Статутний капі-тал забезпечує регулювання відносин власності та управління підприємством. На сьогодні питання обліку, аналізу та аудиту статутного капіталу в науковій літературі розкрите не достатньо, тому потребує ретельного аналізу.

Предметом дослідження є облік, аналіз та аудит формування статутного капіталу, а об’єктом дослідження в дипломній роботі виступає Відкрите акціонерне товариство (ВАТ) “Етрекс-1” та особливості обліку, аналізу та аудиту формування статутного капіталу на ньому.

ВАТ "Етрекс-1" створене шляхом реорганізації товариства з обмеженою відповідальністю "Етрекс-1" зареєстрованого Дарницькою районною адміністрацією м. Києва 29.08.1996 року, і є правонаступником всіх прав і обов'язків останнього. ВАТ "Етрекс-1" здійснює продаж автомобільного палива та мастильних матеріалів.

Структура дипломної роботи наступна:

зміст;

вступ;

основна частина, яка складається з трьох розділів;

висновки та пропозиції;

література;

додатки.

В роботі, на прикладі ВАТ „Етрекс-1”, розкриті наступні питання:

розробка і обгрунтування системи формування статутного капіталу підприємств;

економіко-правовий аналіз та огляд нормативної бази і спеціальної літератури;

методика фінансового обліку, аналізу та аудиту формування статутного капіталу підприємств різних форм власності;

формування статутного капіталу в зарубіжних країнах, використання міжнародних стандартів;

аналіз ефективності використання статутного капіталу;

тощо.

При написанні роботи автором використовувались Закони України та інші нормативні акти, зокрема, правила (стандарти) бухгалтерського обліку, підручники, монографії, періодичні видання, аналітичні статті з бухгалтерського обліку, аналізу та аудиту, внутрішні документи ВАТ „Етрекс-1” тощо.

В результаті проведеного дослідження були розкриті основні теоретичні та практичні питання організації обліку, аналізу та аудиту статутного капіталу на підприємстві.

Робота може бути використана фахівцями з бухгалтерського обліку, аналізу та аудиту в якості довідникового та аналітичного матеріалу.

Розділ 1. Система формування, ефективність використання статутного капіталу підприємств

1.1. Розробка і обґрунтування системи формування статутного капіталу підприємств

Фінансово-господарська діяльність підприємства будь-якої організаційно-правової форми і форми власності роз-починається з формування ста-тутного капіталу.

Статутний капітал — це виділені підприємству або залу-чені ним на засадах, визначених чинним законодавством, фі-нансові ресурси у вигляді гро-шових коштів або вкладень у майно, матеріальні цінності, нематеріальні активи, цінні па-пери, що закріплені за підпри-ємством на праві власності або повного господарчого відання. За рахунок статутного капіталу підприємство формує свої влас-ні (основні та оборотні) кошти.[16,c.44]

Розмір статутного капіталу підприємства в значній мірі визначає масштаби його вироб-ничо-господарської діяльності, хоч, природно, не існує прямого зв'язку між розмірами статутних капіталів підприємств різних галузей і обсягом виробництва товарів та послуг на них, бо останнє визначається ще й такими факторами, як попит, про-позиція і ціна на товари та послуги, розмір залучених банківських кредитів та інших позикових фінансових ресурсів. У певній мірі розмір статутного капіталу впливає на можливості зовнішнього фінансування, ділову репутацію підприємства. Величина статутного капіталу, яка визначає участь кожного з засновників, акціонерів у капіталі підприємства, є критерієм визначення суми прибутку, яку кожен із них одержує при його розподілі.

Початковий розмір статутного капіталу підприємства фіксується в статуті або установчому договорі, які в обов'язковому порядку подаються до органів влади під час державної реєстрації підприємства. Контролюючі дер-жавні органи (фінансові, податкові), а також банки у взаємовідносинах із підприємствами постійно слідкують за розміром статутного капіталу кожного підприємства і за тим, щоб він був відповідним чином оплачений: адже замало лише задекларувати в статуті певний розмір статутного капіталу, треба вжити заходи до того, щоб кошти (або майно, нематеріальні активи) надійшли в розпорядження підпри-ємства реально від усіх юридичних і фізичних осіб, що мають частки в статутному капіталі та є його власниками.

Як зазначалося вище, поряд із грошовими коштами, які надходять у розпорядження підприємств із державних джерел, від акціонерів, пайовиків і інших засновників (власників) у статутні капітали може надходити майно (будівлі, машини, устаткування, транспортні засоби, сировина, матеріали, інші товарно-матеріальні цінності), цінні папери, а також нематеріальні активи. До немате-ріальних активів належить вартість права користування:

результатами інтелектуальної праці у вигляді вина-ходів, відкриттів, промислових зразків, технологій, гуд-вілів, ноу-хау, раціоналізаторських пропозицій, звітів про науково-дослідницькі роботи і іншими об'єктами інтелек-туальної власності;

землею, водою або іншими природними ресурсами;

будівлями, обладнанням.

Вартість об'єктів інтелектуальної власності і інших нематеріальних активів визначається на договірних засадах між власниками підприємств і суб'єктами права власності на ці об'єкт (громадяни, юридичні особи, держава).

Оцінка об'єктів основних засобів, що надходять як внесок у статутний капітал підприємства, здійснюється через визначення їх первісної, відновної та залишкової вартості.

Первісна вартість будівель, машин, устаткування, транс-портних засобів визначається за даними бухгалтерського обліку, що характеризують витрати на їх придбання, будів-ництво, виготовлення, доставку, монтаж. Відновна вар-тість цих об'єктів розраховується на підставі їх первісної вартості з урахуванням рівня інфляції. Залишкова вартість кож-ного об'єкта основних засобів (а саме вона приймається на баланс підприємства як внесок до статутного капіталу) визначається як різниця між відновною вартістю і фактичним зносом даного об'єкта.

Вартість оборотних засобів (сировина, матеріали тощо) приймається на баланс як внесок у статутний капітал під-приємства, виходячи з


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24