У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Задача

Бухгалтерський облік

1.Розглянути основні нормативні документи, що регулюють формування витрат виробництва та валових витрат з метою оподаткування.

Методологічні принципи формування в бухгалтерському обліку інформації про витрати підприємства та її розкриття у фінансовій звіт-ності визначаються Положенням (стандартом) бухгалтер-ського обліку (П(С)БО) 16 “Витрати”.

Витрати — зменшення економічних вигод у вигляді вибуття акти-вів або збільшення зобов'язань, яке призводить до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками).

Якщо хоча б одна з умов визнання активів не викону-ється, актив не визнається, а витрати з придбання цього активу списують у поточному періоді на «Інші операцій-ні витрати». Списані активи обліковують на позабалансо-вому рахунку 07 “Списані активи”.

Із зменшенням активів виникають такі витрати:—

списання матеріалів на виробництво продукції, для ремонту основних засобів, на адміністративні цілі;—

нарахування амортизації;—

списання основних засобів, нематеріальних акти-вів, МШП, що стали непридатними;—

втрати від знецінення запасів;—

нестачі запасів (сировини, комплектуючих виробів, готової продукції, товарів);—

нарахування резерву сумнівних боргів або списання дебіторської заборгованості, яка не може бути сплачена;—

благодійні внески;—

належні до сплати або сплачені штрафи, пені, не-устойки.

Зобов'язанням, як уже зазначалося, є заборгованість підприємства, що виникла внаслідок минулих подій, по-гашення якої, як очікується, призведе до зменшення ре-сурсів підприємства, які втілюють економічні вигоди.

До витрат, що збільшують зобов'язання, належать на-рахування:—

заробітної плати працівникам підприємства, які перебувають із ним у трудових відносинах;—

податків, зборів, обов'язкових платежів;—

відрахувань на обов'язкове і добровільне страху-вання;— орендної плати, комунальних послуг, витрат зв яз-ку, послуг з реклами;—

послуг сторонніх організацій (юридичних, ауди-торських, консультаційних, медичних).

До витрат, згідно з П(С)БО 1 та П(С)БО 3, належать також нестача запасів, списання запасів або необоротних активів, які визнано активами, сплата штрафних санк-цій, витрати на заохочування, соціальний і виробничий розвиток, нарахування податків, у тому числі податку на прибуток.

Елемент витрат — сукупність економічно однорід-них витрат.

Непрямі витрати — витрати, які не можна віднести безпосередньо до конкретного об'єкта витрат економічно доцільним способом.

Нормальна потужність — очікуваний середній обсяг діяльності, якого можна досягти за умови звичайної ді-яльності підприємства протягом кількох років або опера-ційних циклів з урахуванням запланованого обслугову-вання виробництва.

Об'єкт витрат — продукція, роботи, послуги або вид діяльності підприємства, які потребують визначення витрат, пов'язаних з їхнім виробництвом (виконанням).

Критерії визнання витрат передбачають, що:—

витрати відображають у бухгалтерському обліку одночасно зі зменшенням активів або збільшенням зо-бов'язань;—

витратами звітного періоду визнаються або змен-шення активів, або збільшення зобов'язань, яке призво-дить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками) за умови, що ці витрати мо-жуть бути достовірно оцінені;—

витрати визнаються витратами певного періоду од-ночасно з визнанням доходу, для одержання якого їх здійснено;—

витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображають у витратах того звітного періоду, в якому їх було здійснено;—

якщо актив забезпечує одержання економічних ви-год протягом кількох звітних періодів, витрати визна-ються шляхом систематичного розподілу його вартості (наприклад, у вигляді амортизації) між відповідними звітними періодами.

Не визнаються витратами і не включаються до Звіту про фінансові результати:—

платежі згідно з договорами комісії, агентськими угодами та іншими подібними договорами на користь ко-мітента, принципала та ін.;—

попередня (авансова) оплата запасів, робіт, послуг;—

погашення одержаних позик;—

інші зменшення активів чи збільшення зобов'язань, що не відповідають ознакам, властивим витратам;—

витрати, які відображаються зменшенням власно-го капіталу згідно з Положеннями (стандартами) бухгал-терського обліку (П(С)БО).

Усі витрати підприємства, згід-но з П(С)БО 16, поділяють на виробничі, операційні та інші витрати діяльності.

Валові витрати з метою оподаткування регулюються Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22. 05. 1997 р. № 283/97-ВР із змінами і доповненнями визначено платників податку, встановлено порядок виз-начення об'єкта оподаткування, ставки податку, термін його сплати, а також передбачено особливості оподатку-вання для операцій окремого типу.

Валові витрати — сума будь-яких витрат платника податку в гро-шовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), які купує або виго-товляє підприємство для наступного використання у своїй госпо-дарській діяльності.

Іншими словами, валові витрати — сума будь-яких витрат, сплачених або нарахованих у звітному періоді, що пов'язані з господарською діяльністю підприємства.

До валових витрат відносять:—

суми будь-яких витрат, сплачених (нарахованих) протягом звітного періоду в зв'язку з підготовкою, орга-нізацією, веденням виробництва, продажем продукції (робіт, послуг) і охороною праці, з урахуванням обме-жень, встановлених пунктами 5.3—5.8 ct. 5 Закону;

Згідно із ct. 11 датою збільшення валових витрат вва-жається дата, що припадає на податковий період, протя-гом якого відбувається яка-небудь із подій, що сталася раніше:—

списання коштів з банківських рахунків платника податку в рахунок оплати за товари (роботи, послуги), а у разі їх придбання за готівку — видача її з каси плат-ника податку;—

оприбуткування платником податку товарів, а для робіт (послуг) — фактичне одержання платником подат-ку результатів робіт (послуг).

У випадку, коли платник податку купує товари (робо-ти, послуги) з використанням кредитних, дебетових кар-ток, чеків, датою збільшення валових витрат вважається дата оформлення відповідного рахунка (товарного чека).

2. Провести необхідні бухгалтерські записи, якщо підприємство реалізувало на умовах подальшої оплати об’єкт основних засобів за 6200,00 грн., первісна вартість якого становила 5000,00 грн., нараховано зносу 1000,00 грн., витрати на збут становили 120,00 грн. (оплата транспортних послуг у т.ч. ПДВ).

Бухгалтерські записи наведемо у таблиці нижче:

 

операції | Зміст операції | Дебет | Кредит | Сума

1 | 3


Сторінки: 1 2