У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





„Бухгалтерський облік та його роль в управлінні”

ПЛАН

Вступ.

Облік є найважливішою фунцією управління. Відображаючи реальні процеси виробництва, обігу, розподілу та споживання, облік характеризує фінансово-економічний стан господарювання і є основою для планування його майбутньої діяльності.

Інтергарація України до світової системи не можлива без застосування в системі обліку міжнародних стандартів, які мають природною складовою національного бухгалтерського обліку. Процес реформування бухгалтерського обліку проходить складно, з урахуванням національних особливостей та набутого досвіду розвитку колишньої облікової системи. Сьогодні діє Закон України „Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні” від 16.07.99 р., застосовується новий План рахунків бухгалтерського обліку, розроблені 25 Положень (стандартів) бухгалтерського обліку, внесені зміни в бухгалтерську звітність, невід”ємною частиною бухгалтерської служби підприємства стало поняття „облікова політика”.

Можливості підприємств у визначенні правил ведення бухгалтерського обліку значно розширилися, оскільки нова система обліку надає право підприємству самостійно визначати конкретні методики, форми, техніку і технологію ведення та організації бухгалтерського обліку, виходячи з конкретних умов господарювання.

Підприємства самі вибирають методи оцінки виробничих запасів при їх віднесенні на витрати виробництва, методи і способи обчислення собівартості продукції (робіт, послуг) тощо. І зробити такий вибір потрібно професійно (Закон і П(С)БО багато питань залишають для вирішення бухгалтерами, які повинні керуватися своєю професійною думкою).

Сьогодні, коли в Україні здійснюється планомірний курс на удосконалення бухгалтерського обліку і його системи в цілому, зростає роль спеціалістів бухгалтерської служби, а тому слід постійно покращувати їх підготовку. Такий спеціаліст повинен сприяти ефективному господарюванню, вміти швидко і безпомилково орієнтуватися в різних економічних ситуаціях, розуміти ринкові відносини та їх тенденції.

Кожен, хто вивчає бухгалтерський облік повинен мати уявлення про управлінський облік як механізм управління бізнесом, оріентований на отримання прибутку і досягнення цілей на ринку товарів і послуг, розуміти відмінності та схожість фінансового і управлінського обліку.

Без рекомендацій щодо досконалого обліку витрат на виробництво та калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг), без пошуку найбільш реальних методів і прийомів обліку та калькулювання, без вивчення досвіду і прогресивних думок з цих найважливіших питань, практично не можливо організувати управлінський облік, нагальна потреба в якому продиктована наявністю конкуренції і комерційної таємниці. Особливу увагу слід приділяти специфічним принципам: використанню єдиних планово-облікових одиниць виміру у плануванні та обліку виробництва; оцінці результатів діяльності структурних підрозділів; комплексності використання інформації; періодичності, яка відображає виробничі і комерційні цикли підприємства; бюджетному (кошторисному) і нормативного контролю за витратами. [„Бухгалтерський управлінський облік”, Ф.Ф.Бутинець, Житомир, 2000 р.]

1.Роль обліку в управлінні в умовах переходу до міжнародних стандартів.

Реформування системи бухгалтерського обліку й фінансової звітності, потрібні як внутрішнім, так і зовнішнім користувачам, є складовою частиною доходів, орієнтованих на ведення економічних відносин ринкового спрямування.

Необхідність переходу підприємств у 2000-2001 р.р. на Національні стандарти бухгалтерського обліку зумовлена рамками реалізації стратегічного курсу України на інтеграцію зі світовим економічним простором, який передбачає адаптацію законодавства України до законодавства розвинутих країн і спрямований на розвиток ринкових економічних відносин, впровадження різноманітних форм власності, охоплення приватизацією різних галузей.

Чітка побудова бухгалтерського фінансового обліку відповідно до змін, що відбуваються в його організації й техніці ведення, підвищує роль обліку як основного засобу одержання достовірної інформації для прийняття економічно обгрунтованих рішень і попередження ризику у виробничо-господарській фінансовій діяльності підприємств, у системі оподаткування, у зобов”язаннях довгострокових, поточних і розрахункових операціях, у складанні балансу, фінансової звітності тощо.[„Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах України”, Н.М.Ткаченко, Київ, 2003 р.]

Сьогодні українським підприємствам надається самостійність в розробці власних виробничих програм, планів виробничого і соціального розвитку, у визначені стратегії цінової політики, а отже, суттєво зростає відповідальність керівників за управлінські рішення, які вони приймають. Для прийняття оперативних і ефективних рішень керівникам необхідна вирогідна інформація як про виробничий, так і фінансовий стан підприємства.

В загальному значенні бухгалтерський облік – це інформаційна система, яка вимірює, обробляє і передає фінансові дані. Говорячи, про будь-яку облікову систему, в першу чергу необхідно визначити, що саме вона вимірює. Бухгалтерський облік пов”язаний з визначенням впливу (в грошовому виразі) господарських операцій на конкретні господарські одиниці – підприємства. Об”єктом виміру в бухгалтерському обліку є господарська операція. Визначення бухгалтерського обліку визначено в Законі України „Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні”.

Бухгалтерський облік – це процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

Іншими словами, бухгалтерський облік покликаний забеспечити певних осіб інформацією, необхідною для прийняття управлінських рішень.

Перехід відчизняної економіки від адміністративних методів управління до ринкових умов господарювання докорінним чином змінив запити користувачів бухгалтерської інформації:

Типи економічних систем | Внутрішні користувачі | Зовнішні користувачі

Адміністративна економіка | Адміністративні підприємства | Податкові органи, міністерства, органи статистики та інш.

Ринкова економіка | Управлінський персонал підприємства | Акціонери, кредитори, постачальникі, покупці, інвестори, державні органі.

В умовах переходу до застосування міжнародних стандартів бухгалтерського обліку значно ускладнився процес управління підприємством, у зв”язку з відмінністю між раніше застосованими методами і принципами бухгалтерського обліку від тих, що застосовуються на даний час. Господарська самостійність полягає у вільному виборі організаційної форми підприємства, виду діяльності, партнерів по бізнесу, визначенні ринків збуту продукції (товарів, робвт) тощо.

Фінансова самостійність підприємства полягає в його повному самофінансуванні, виробленні фінансової стратегії, політики ціноутворення тощо.

Виходячі з цього ускладнюються і завдання, що стоять перед системою бухгалтерського обліку. Бухгалтерський облік адміністративної системи не міг задовільнити потреби сучасного „ринкового” підприємства. В цих умовах стало


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7