У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Облік, аналіз і аудит прямих витрат на оплату праці

ЗМІСТ

Вступ

Праця робочих є необхідною складовою частиною процесу виробництва, споживання та розподілу створеного продукту. Участь працюючих в частці знов створеному матеріальному та духовному базі висловлюється у вигляді заробітної плати, яка повинна відповідати кількості та якості затраченої ними праці. Заробітна плата - є важливішим засобом підвищення зацікавленості працюючих у результатах своєї праці, її продуктивності, збільшення обсягів виробленої продукції, поліпшення її якості та асортименту. Збільшення ефективності суспільної продуктивності обумовлено, на сам перед, збільшенням виробництва та поліпшенням якості роботи. В умовах переходу нашої економіки на ринковий механізм функціонування важливішими задачами є прискорення науково-технічного прогресу, зниження витрат живої праці, механізація трудомістких робіт, поліпшення використання трудових ресурсів, зменшення збитків робочого часу. Підприємство самостійно, але відповідно до законодавства, установлює штатний розклад, форми і системи оплати праці, преміювання. Урахування праці і заробітної плати - один із найважливіших і складних ділянок роботи, що потребують точних і оперативних даних, у яких відбивається зміна чисельності робітників, витрати робочого часу, категорії робітників, виробничих витрат. Урахування праці і заробітної плати займає одне з центральних місць у всій системі урахування на підприємстві. Заробітна плата є основним джерелом прибутків робітників фірми, підприємства. Трудові прибутки робітника визначаються його особистим трудовим внеском з урахуванням кінцевих результатів діяльності підприємства або фірми. Вони регулюються податками і максимальними розмірами не обмежуються. Мінімальний розмір оплати праці встановлюється законодавством. Необхідно створювати економічно достовірну та обгрунтовану інформацію про виконання нормативів та динаміки показників про працю, стеження за дотриманням співвідношення росту продуктивності праці та заробітної плати, за зменшенням невиробничих витрат скритих та явних збитків робочого часу, стимулювання праці на підприємстві. На основі цієї інформації здійснюється контроль за виконанням робочого часу на підприємстві, впровадження прогресивних методів праці, дотриманням правильного співвідношення між ростом продуктивності праці та заробітної плати. На підприємстві облік чисельності робітників та службовців, їх заробітної плати є документальним, достовірним та однаковим у всіх галузях господарювання. Робітники реалізують право на працю шляхом заключення трудового договору на підприємстві у відповідності з Законом України конкретизуючи права та обов’язки робітників, а також оплата за працю, відрахування у фонди, розрахунок прибуткового податку. У зв’язку з цим на БМУ 4 ВАТ „ДБК -3” (Будівельно-монтажне управління 4 ВАТ „Домобудівний комбінат 3”) організується оперативний та бухгалтерський облік праці та її оплата, облік прямих витрат на оплату праці.

Для того, щоб виконувати задачі, які стоять перед обліком, на підприємстві створені:

- контроль за чисельністю персоналу та використанням робочого часу;

- правильність документального оформлення виробки робочих та службовців;

- своєчасне нарахування заробітної плати та допомог, а також їх видача;

- своєчасне утримання сум податків та перерахування їх до бюджету;

- розподіл заробітної плати по об’єктах калькулювання;

- планування звітів про працю.

На сьогодняшній день складність ситуації, яка склалася з питання розрахунків з працюючими на підприємствах України та належне ведення її обліку, пояснює актуальність вибраної теми. Сукупність зазначених чинників й зумовила вибір теми дослідження.

В спеціальній літературі розгляд питання обліку, аналізу та аудиту прямих витрат на оплату праці проводився у працях таких дослідників як Андреєв В Д. , Арене ЕЛ., Лоббек Дж.К. , . Білуха М.Т, Бутинецъ Ф.Ф., Данилевский ЮЛ., Жила В.Г., Завгородній В.П. , Зубілевич СЛ., Кузьминський А.Н. та інших.

Основна мета дипломної роботи полягає у створенні науково-теоретичної моделі основних питань обліку, аналізу та аудиту прямих витрат на оплату прці, а також у розробленні практичних рекомендацій щодо вдосконалення деяких з них.

Визначена мета дослідження зумовила постановку і розв’язання таких завдань:

1) узагальнити розповсюджені дефініції шляхів оптимізації ведення належного обліку прямих витрат на оплату праці ;

2) проаналізувати взаємозв’язок економічних категорії “оплата праці” з іншими категоріями – “витрати на оплату праці”, “прямі витрати на оплату праці”, “собівартість” послуг;

3) визначити економічний зміст поняття „заробітна плата”, системи, форми та види оплати праці;

4) визначити систему обліку та аудиту прямих витрат на оплату праці на аналізованому підприємстві;

5) проаналізувати питому вагу витрат на оплату праці в собівартості послуг комбінату;

6) проаналізувати специфіку аудиту прямих витрат на оплату праці;

7) внести рекомендації і пропозиції, спрямовані на зменшення прямих витрат на оплату праці на комбінаті.

Об’єктом дослідження є економічний показник „прямі витрати на оплату праці” і його характерні риси.

Предмет дипломної роботи складає система методів бухгалтерського обліку та налізу прямих витрат на оплату праці.

Методологічною основою є наукові методи, що ґрунтуються на вимогах об’єктивного та всебічного аналізу економічного поняття „прямі витрати на оплату праці”. В основу методології дослідження покладено загальнотеоретичні принципи та підходи щодо визначення шляхів зменшення прямих витрат на оплату праці та їх належного обліку.

З цією метою використовується ряд загальнонаукових методів діалектичного пізнання: методи аналізу і синтезу, індукції і дедукції, моделювання, абстрагування, прогнозування тощо.

У процесі розроблення проблеми використовувалися порівняльно-ретроспективний, формально-логічний, системного підходу, системно-функціональний, структурно-функціональний, аналогії, порівняльно-економічний та інші методи дослідження.

Структура дипломної роботи визначена метою і завданнями дослідження та включає в себе вступ, п’ять розділів, висновки та список використаних джерел.

Розділ 1. Сутність та форми оплати праці

1.1. Економічний зміст поняття „заробітна плата”

Основним джерелом доходів найманих працівників є і надалі залишатиметься заробітна плата. Нині саме заробітній платі належить переважаюче значення в мотиваційному механізмі. Заробітну плату як економічну категорію відносять до числа найскладніших. Саме з цієї причини, а також внаслідок однобічного, некомплексного


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25