У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти та науки України

Контрольна робота
з дисципліни: „Контроль та ревізія”

Зміст

1. Особливості проведення інвентаризації окремих видів виробничих запасів

До початку інвентаризації всі операції складу чи магазину при-пиняються і всі підсобні приміщення та інші місця зберігання цінно-стей, які мають окремі входи і виходи, пломбуються. Потім комісія вимагає від завідувача складу (магазину) товарний звіт із документа-ми на момент інвентаризації і розписку про здачу всіх документів (її текст наведено на титульних аркушах опису). Звіт і прикладені до нього документи голова інвентаризаційної комісії перевіряє щодо пра-вильності їхнього складання, правильності цін, наявності підписів матеріально відповідальних осіб на всіх документах. Пильній пе-ревірці підлягають документи на внутрішнє переміщення товарів, коли встановлюють наявність дозволу керівника й головного бухгалтера бази (магазину). Звіт і прикладені до нього документи голова інвен-таризаційної комісії візує, тобто ставить штамп або надписує від руки "До інвентаризації на ..." (дата) і підписує, що служить для бухгал-терії основою визначення залишків цінностей до початку інвентари-зації за обліковими даними.

На оптових та розподільчих базах, складах, овочесховищах, мо-розильниках і підприємствах роздрібної торгівлі товари в неушкодженій тарі, з пломбами постачальника (у цілих пронумерованих пач-ках, купах, ящиках, бочках) заносяться за специфікацією або маркі-руванням, що є на тарі чи упаковці. Кожну назву товару, його відмітні ознаки, ґатунок, артикул тощо записують в опис окремо. Інвентари-заційна комісія здійснює перевірку місць товарів на виборку шляхом розкриття й зважування таких місць і робить про це відмітку в описі. Якщо такою вибірковою перевіркою буде встановлено розбіж-ності, то комісія має провести повну їх перевірку з викликом пред-ставника постачальника.

Товар в опис записується з докладною і правильною назвою та повною характеристикою. На вагові товари, що знаходяться в тарі, зазначаються вага брутто і вага нетто. Якщо товар знаходиться в ящиках або бочках, то поряд із фактичною наявністю проставляєть-ся кількість місць (ящиків, бочок тошо).

2. Контроль нарахування і виплати заробітної плати

Перевірку розрахунків з оплати праці слід починати зі встанов-лення відповідності даних аналітичного обліку показникам синте-тичного обліку за Головною книгою й балансом на одну дату, зокре-ма на 1-ше число відповідного місяця (сальдо з рахунка 66 "Розра-хунки з оплати праці" в Головній книзі й балансі звіряють з підсум-ковими сумами до видачі розрахунково-платіжних відомостей).

Якщо виявлено розбіжності між даними синтетичного і аналітич-ного обліку, слід встановити їх причини. Основними причинами розхо-джень можуть бути: підробки в розрахунково-платіжних і платіжних відомостях для приховування розкрадання грошей з каси шляхом змо-ви бухгалтера і касира. Сам спосіб розкрадання полягає в завищенні загальної суми грошей в останній колонці розрахунково-платіжної відо-мості "До видачі на руки". Таку підробку можна виявити підрахунком підсумків у розрахунково-платіжних відомостях як по рядках (гори-зонталі), так і по стовпчиках (вертикалі). Кінцеві підсумки звіряють із сумою, показаною у видатковому касовому ордері й у первинних доку-ментах щодо нарахування заробітної плати (розрахунках).

У такому разі арифметичній перевірці підлягають:

розрахунково-платіжна (платіжна) відомість; видатковий касовий ордер; журнал обліку прибуткових і видаткових касових ордерів; касова книга (звіт касира); табелі обліку робочого часу, довідки й розрахунки для нараху-
вання заробітної плати, наряди на оплату праці тощо.

3. Перевірка утримань із зарплати

Під час перевірки утримань із зарплати доцільно перевірити правильність відрахування на соці-альне страхування, а також утримань із заробітної плати: податку на доходи фізичних осіб, за виконавчими документами, дорученнями-зобо-в'язаннями за придбані товари в кредит; за письмовими дорученнями про переказ страхових внесків за договорами особистого страхування, авансів, виданих у рахунок заробітної плати, на відшкодування збитків, заподіяних підприємству, перерахування в Ощадбанк на рахунки осо-бистих вкладів за заявою працівника підприємства тощо.

Під час документальної ревізії ревізор перевіряє правильність ко-респонденції рахунків, на яких відображаються розрахунки за відра-хуваннями на соціальне страхування. За кредитом рахунка 65 "Роз-рахунки за страхуванням" відображають суми нарахованих страхо-вих внесків з дебету рахунків 66 "Розрахунки з оплати праці", 375 "Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків", ЗО "Каса", 31 "Рахунки в банках" тощо; за дебетом рахунка 65 "Розрахунки за страхуванням" — з кредиту рахунків 31 "Рахунки в банках", 66 "Розрахунки з оплати праці" та ін.

Ревізор здійснює контроль за своєчасним і повним надходжен-ням страхових внесків та інших платежів, а також правильністю витрачання коштів.

Такий контроль здійснюється шляхом перевірки:

бухгалтерських документів про нараховану заробітну плату
та інші виплати, на які нараховуються страхові внески; платіжних доручень на перерахування сум страхових внесків
та інших платежів на відповідний рахунок; касових документів на оплату вартості путівок на лікування
та відпочинок, виданих за рахунок коштів соціального страхування; актів про нещасні випадки, пов'язані з виробництвом, відпо-відності фінансових звітів за коштами соціального страхування.

Список літератури

Усач Б.Ф. Контроль і ревізія. – К.: Знання-Прес, 2002.

Андреев В.Д. Практический аудит. – М.: Экономика, 1994.

Бардаш С.В. Інвентаризація: теорія, практика, комп’ютеризація. – Житомір: ЖІТІ, 1999.

Шпич А.А. Ревизия и контроль в торговле. – М.: Экономика, 1982.

Жила В.Г. Ревізія і аудит. – К.: МАУП, 1998.