У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти та науки України

з предмету «Державні фінанси та управління ними»

На тему:

“Завдання, функції та роль бухгалтерських служб фінансових органів в організації обліку виконання бюджету”

ЗМІСТ

ВСТУП

1. Облікова політика в сфері виконання бюджетів.

2. Прагматизм обліку в фінансових органів в організації виконанні бюджетів.

3. Загальна організація та управління виконання відповідного бюджету.

ВИСНОВКИ

ЛІТЕРАТУРА

Вступ

Одним з головних завдань розбудови України є захист її державницьких інтересів. Він проявляється у вмінні держави організувати дієвий контроль за виконанням існуючих законів; досягнути, щоб дотримання законів кожним громадянином стало нормою поведінки.

Сучасне економічне становище України можна назвати кризовим і це вимагає негайного вирішення низки питань: реформування існуючого фінансово-господарського механізму та вдосконалення фінансової і, в тому числі бюджетної системи. Ці процеси вимагають цілеспрямованого управління та контролю.

Зростання злочинності у сфері економіки зумовлено загальною кризою в державі, економічною нестабільністю та неврегульованістю економічних відносин. Економіка перетворилась на об’єкт пильної уваги злочинних кіл. Вони проникли у такі життєво важливі для держави сфери як фінанси і кредит, грошовий обіг, ринок цінних паперів, іноземних інвестицій, приватизаційну та зовнішньоекономічну діяльність.

Недосконалість законодавчої та відомчої нормативної бази у сфері фінансів та бюджетній сфері зокрема створила сприятливі умови для здійснення незаконних операцій з грошовими коштами бюджетів усіх рівнів та державних цільових фондів.

Виникає необхідність найшвидшого оновлення застарілих та освоєння нових елементів системи управління фінансами та його функцій, у тому числі контрольної.

Важливість обліку виконання бюджетів в економіці держави зумовлено його місцем та роллю серед функцій управління фінансами: облік займає центральне місце в системі фінансового адміністрування, будучи, з одного боку засобом зв’язку між фінансовим плануванням та фінансовим обліком (статистикою), а з іншого – передумовою здійснення функцій фінансового аналізу та регулювання.

У час загального занепаду економіки, неефективного та безвідповідального витрачання коштів бюджетів усіх рівнів та коштів централізованих державних цільових фондів актуального значення набуває фінансовий контроль з боку органів державної влади та управління.

Мета курсової роботи випливає з її актуальності і полягає в комплексному узагальненні і практичному аналізі організації бухгалтерського обліку за формуванням і використанням фінансових ресурсів бюджетних установ і організацій та розробці рекомендацій по вдосконаленню облікового процесу у бюджетному процесі.

Предмет і об’єкт дослідження.

Предметом дослідження виступають теоретичні і практичні аспекти організації бухгалтерського обліку в сфері виконання бюджетів.

Об’єктом дослідження є фінансові ресурси бюджетних установ та їх облік.

Методологія та методика дослідження.

Методологічну основу роботи складають теоретичні дослідження вітчизняних економістів – теоретиків і практиків у сфері бухгалтерського обліку, законодавчі та відомчі нормативні акти, що регулюють порядок здійснення фінансово-господарської діяльності бюджетних установ і організацій в Україні та обліку за її здійсненням.

1. Облікова політика в сфері виконання бюджетів.

Становлення та розвиток в Україні ринкових відносин, структурна перебудова економіки, поглиблення демократичних процесів у суспільстві вимагають змін у бюджетній політиці держави, а відповідно у бюджетному обліку як інформаційній базі виконання державного бюджету.

Відповідно до потреб інтеграції економіки України до світової спільноти та досягнення співмірності основних параметрів її розвитку з показниками розвитку інших країн світу було розроблено та затверджено нову структуру бюджетної класифікації. Але для того, щоб ця класифікація стала дійовим інструмен-том фінансового аналізу потрібно було суттєво переглянути та уточ-нити існуючу методологію бухгалтерського обліку і звітності.

Облік і звітність є ключовими елементами управління бюджет-ним процесом. Прийняття управлінських рішень базується на всебіч-ному і глибокому аналізі облікових даних. Обґрунтування цих рішень залежить, насамперед, від повноти і достовірності вихідної інформа-ції, яка формується на базі обліку та звітності. Прийняті рішення бу-дуть дійовими тільки у тому разі, коли вони своєчасні. Це, у свою чергу, висуває вимоги оперативності в отриманні інформації про виконання бюджету. Тому нагальним питанням у діяльності органів Державного казначейства стала розробка та проведення дієвої облікової політики.

Облікова політика фінансових органів – це сукупність визначених у межах чинного законодавства принципів, методів і процедур, що використовуються ними для складання та подання фінансової звітності про виконання бюджетів.

Облікова політика системи органів фінансових органів базується на основних принципах бухгалтерського обліку, яких вони повинні дотримуватися при веденні рахунків і складанні зовнішньої та внутрішньої звітності. Система бюджетного обліку має бути зорієнтована на модель ринкової економіки і відповідати міжнародним принципам обліку і звітності. Таким чином, облікова політика повинна забезпечити у найкращий спосіб відображення результатів, фінансових операцій, які обліковуються, виходячи із обачності її оцінки і впливу на прийняте рішення.

Наявна нині система бухгалтерського обліку виконання державного та міс-цевих бюджетів побудована з урахуванням усіх необхідних змін з дотриманням міжнародних принципів і вимог щодо здійснення бухгалтерського обліку і фінансової звітності. Найголовнішими серед них є такі принципи:*

законність - відповідність правилам та процедурам, що передбачені законодавчими та нормативними актами;*

правильність - сумлінне застосування прийнятих правил та процедур;*

достовірність - правдиве відображення у бухгалтерській звітності фінансових операцій, проведених учасниками бюджетного процесу, з дотриманням вимог відповідних нормативних актів;

*суттєвість - у фінансових звітах має відображатися уся істотна інформація, корисна для прийняття рішень керівником. Інформація є суттєвою, якщо її відсутність або перекручення може вплинути на економічні рішення користувачів звітності;

*безперервність - оцінка активів здійснюється, виходячи з того, що процес виконання бюджетів є постійним;

*повнота бухгалтерського обліку - всі операції по виконанню бюджетів в фінансових органів підлягають реєстрації на рахунках бухгалтерського обліку без будь-яких винятків;

*дата операції - операції по виконанню бюджетів реєструються в бухгалтерському обліку в момент проведення відповідних платежів, що відповідає касовому методу ведення бухгалтерського обліку;

*прийнятність вхідного балансу - залишки за рахунками на


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8