У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

“Страхування транспортних засобів”

Засоби транспорту, як і домашнє майно, страхуються добровільно. На страху-вання беруться автотранспортні засоби та водні маломірні судна, які підлягають дер-жавній реєстрації у встановленому порядку.

До автотранспортних засобів відно-сять: легкові, вантажні, вантажо-пасажирські, мікроавтобуси, мотоцикли, моторолери, мото-коляски, мопеди, трактори та міні-трактори.

До водних транспортних засобів відно-сять різноманітні човни, яхти, катамарани і т.ін.

Як показує практика найбільш розвинених країн світу, найпоширенішим видом майно-вого страхування є страхування автотранспор-тних засобів. У США, приміром, на даний вид страхування припадає близько 45% загально-го збору премій за майновим страхуванням. Це пояснюється, з одного боку, стрімким зро-станням чисельності власників автотранс-портних засобів та високим рівнем небезпе-ки цього виду транспорту — з іншого. Статис-тичні дані свідчать, що число загиблих на 1 млрд. пасажиро-кілометрів становить: для автотранспорту —16 чоловік, для повітряно-го — 6,5, для залізничного — 1,2 чол.

Водночас із транспортним засобом мо-жуть бути застраховані (за бажанням стра-хувальника) водій та пасажири, додаткове устаткування до транспортного засобу, ван-таж, який на ньому перевозять.

У автострахуванні до об'єктів страхуван-ня відносять:—

страхування "авто-каско";—

страхування громадянської відпові-дальності;—

страхування від усіх видів ризиків;—

страхування автомобілів на час ремон-ту, парковки та зберігання в гаражах;—

страхування експортно-імпортних ван-тажів;—

страхування вантажів при перевезен-нях внутрішнього сполучення;—

страхування від нещасних випадків під часДТП.

Страхування вантажу від нещасних ви-падків та громадянської відповідальності буде розглянуто пізніше.

Страхування від усіх видів ризиків пе-редбачає найповніше страхове покриття. Воно забезпечує відшкодування збитків, спричине-них втратою або пошкодженням застрахова-ного транспортного засобу, фізичними травма-ми людей та пошкодженням майна третьої сторони.

При страхуванні автомобілів приватних власників, крім перерахованих уже ризиків, додаються ще відшкодування бенефіціару (пра-вонаступнику) в разі смерті страхувальника всієї капітальної суми, при фізичних каліцт-вах — затрати на лікування, а також на по-криття збитків від пошкодження багажу та інших предметів, що знаходились у салоні авто-мобіля.

Страхування "авто-каско" передбачає страховий захист від будь-яких збитків, котрі можуть виникнути внаслідок пошкоджен-ня, повної загибелі або втрати автотранспорт-ного засобу чи окремих його частин за на-стання обумовлених у страховому полісі подій. Цей вид страхування поширюється на всі автотранспортні, водні та наземні види транспортних засобів.

Страхування "авто-каско" може бути по-вним, або частковим.

При повному страхуванні "авто-каско" власник транспортного засобу отримує стра-ховий захист від збитків внаслідок пошкод-ження застрахованого об'єкта у випадку аварії, зіткнення з будь-яким іншим пред-метом, пожежі, самозагорання, перевертання, стихійного лиха, вибуху, протиправних дій і т.п., за вилученням збитків експлуатацій-ного характеру.

При частковому страхуванні "авто-кас-ко" страхове покриття забезпечується лише в разі пожежі, вибуху двигуна, викрадення, пошкодження транспортного засобу під час викрадення, стихійного лиха.

За умовами страхування "авто-каско" страховик не відшкодовує збитків, якщо:—

вони є наслідком навмисних дій стра-хувальника, членів його сім'ї або осіб, у роз-порядженні котрих знаходився транспорт-ний засіб;—

вони є наслідком воєнних дій, грома-дянського збурення, страйків;—

вони конфісковані, арештовані, знищені за розпорядженням влади.—

засіб експлуатувався несправним;—

водій був у стані алкогольного або наркотичного оп'яніння;—

засіб використовувався з метою на-вчання водити (автомобіль);—

встановлено природний знос транспор-тного засобу або його окремих вузлів;

Страхування автомобілів за умов ремон-ту, парковки та зберігання у гаражах

За збереження автомобілів своїх клієнтів відповідальність несуть власники автотранс-портних гаражів та паркових стоянок. У

зв'язку з цим пропонують два види страхо-вого захисту:

1) на час транспортування автомобіля до гаража, майстерні чи стоянки (якщо авто-мобіль не доставляють безпосередньо його власники);

2) на період перебування автомобіля на їхній відповідальності — від всіляких ризиків.

У разі настання страхового випадку стра-ховик відшкодовує затрати на переміщення автомобіля до ремонтної майстерні та достав-ку його страхувальнику після ремонту. При викраденні або пошкодженні автомобіля в гаражі або на стоянці страхове відшкодуван-ня отримує власник гаража або стоянки.

Відшкодування збитків, завданих власни-кові транспортного засобу в результаті ДТП, як правило, здійснюється після ремонту на основі пред'явленої страхувальником на-кладної — рахунку, за якою страховик про-водить оплату виконаних робіт.

У практиці деяких країн страховик на-дає безплатно автомобіль у користування страхувальнику на період ремонту його влас-ного автомобіля.

При страхуванні транспортних засобів найчастіше використовують два види полі-сів: поліс з оголошеною вартістю та відкри-тий поліс.

Поліс з оголошеною вартістю містить чітко обумовлену і фіксовану суму страхо-вого відшкодування, яка має бути сплаченою при настанні страхового випадку, і умовами договору не передбачений перегляд та уточ-нення цієї суми після виникнення збитків.

Відкритий поліс передбачає визначення суми страхового відшкодування після ви-никнення страхової події шляхом оцінки суми збитку.

Прикладом полісу з оголошеною варті-стю є поліс із страхування "авто-каско", а полісу з відкритою вартістю — '"страхуван-ня громадянської відповідальності влас-ників транспортних засобів".

Страхування автомобіля має певні особ-ливості. Правилами страхування автомобі-ля передбачається можливість укладення договору за умови:

1) власної участі страхувальника у відшкодуванні збитків (франшиза), розмір якої обирає сам страхувальник;

61

2) відшкодування без урахування зниж-ки на знос запасних частин, що потребують заміни в разі їх пошкодження (з додатко-вою оплатою). Величина додаткового плате-жу при цьому визначається в розмірі 5% від страхової суми — якщо строк експлуа-тації автомобіля не перевищує 5 років; 10%—

зі строком експлуатації 5 — 8 років; 20%—

від 8 до 12 років; 30% — від 12 років;

3) відшкодування вартості втрати товар-ного вигляду внаслідок страхової події, обу-мовленої в укладеному договорі (теж зі спла-тою додаткового платежу), але за умови, що автомобіль застрахований за дійсною варті-стю. Доплата в даному випадку прив'я-зується до оцінки дійсної вартості і визна-чається в розмірі: 20% — коли термін екс-плуатації не перевищує 5 років; 15% — від 5 до 8 років; 10% — від 8 до 12 років; 5%—

понад 12 років.

Страхування водних транспортних за-собів

Страхування водних транспортних за-собів


Сторінки: 1 2