У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Страховий захист особистої власності

ПЛАН

1. Обов'язкове страхування майна громадян.

2. Об'єкти та умови добровільного страхування.

3. Розрахунок страхової суми, платежів та розміру страхового відшкодування.

1. Обов'язкове страхування майна громадян

З точки зору важливості майна для задоволення сімейних потреб його можна розділити на дві групи. До першої відноситься пріоритетне майно, тобто життєві блага першої необхідності, без яких не може існувати людина. Саме це зачіпає й суспільні інтереси. До другої групи включаються менш важливі для життя й здоров'я людини матеріальні об'єкти, загибель яких в основному обмежує лише реалізацію особистих інтересів громадян.

Загибель житлового будинку або сільськогосподар-ських тварин в місцевостях, де вони відіграють основну роль в забезпеченні харчування сім'ї, може нанести над-звичайну шкоду благополуччю людей, відновити яке їм без допомоги дуже важко.

Цю допомогу громадянам, в разі загибелі їхнього майна, повинна надавати держава. З метою підвищення їх відповідальності за експлуатацію й зберігання майна першої групи держава вводить до нього принцип обо-в'язкового страхування в певному мінімумі до його повної оцінки (страхової суми). Інша її частина може страхуватись добровільно.

Майно другої групи підлягає лише добровільному страхуванню, умови якого розповсюджуються не на всі об'єкти власності громадян. Державне страхування не розповсюджується на негосподарських домашніх тва-рин — собак, котів, декоративних птахів, звірів. Не стра-хуються також фотографи, креслення, рукописи, гроші, хоч деякі з цих об'єктів можуть страхуватись недер-жавними страховими компаніями.

Зазначені виключення окремих об'єктів з страхуван-ня зумовлені тим, що здебільшого не можна дати їм страхову оцінку, а також встановити факт загибелі та розмір збитку.

В особистій власності громадян обов'язковому стра-хуванню підлягає слідуюче майно: житлові будинки; дачні споруди: господарські будівлі (сараї, гаражі, приміщення для тварин, парники, теплиці, тощо). За-значимо, що застрахованими будуть лише ті з названих об'єктів, які мають фундамент, стіни та дах. Не включа-ються в страхування зруйновані або ветхі споруди, а також ті, власники яких постійно не проживають в дано-му населеному пункті.

Обов'язковому страхуванню підлягають також тва-рини, що належать громадянам на правах особистої влас-ності. До них відносяться: велика рогата худоба віком від 6 місяців; коні та верблюди — від 1 року.

Громадяни, що мають об'єкти, застраховані в обо-в'язковому порядку, у встановлені строки вносять стра-хові платежі. При цьому до поточних платежів додається недоплата по них за попередні роки і пені за весь період прострочки платежа. Страхові платежі поточного року, які не внесені у встановлені строки, стягуються в обо-в'язковому порядку з нарахуванням пені — 0.1% за кожний день прострочки.

У випадку загибелі або пошкодження належного страхувальнику майна страхові платежі, термін виплати яких наступив, можуть бути утримані з суми відшкоду-вання. Якщо страхувальник недоплатив певну частину страхових платежів, то з виплачуваних ним внесків спо-чатку погашаються недоплати минулих років, потім пеня на неї, недоплата по платежу поточного року, пеня на неї, нарешті, непрострочені платежі поточного року.

Окремі господарства громадян, у яких виникли фі-нансові труднощі, можуть повністю або в певній частині звільнятись віл виплати страхових платежів. Це питання вирішується органами державного страхування на основі подання місцевих органів влади.

При обов'язковому страхуванні сільськогосподар-ських тварин в обсяг страхової відповідальності включа-ються факти їх падежу або загибелі внаслідок хвороби, нещасного випадку та стихійного лиха.

В господарствах громадян обов'язкове страхування тварин спирається на тверді норми страхового забезпе-чення в грошових одиницях на одну тварину кожного виду, виходячи з 40% середньої її вартості, обчисленої по державних закупівельних цінах. Приймається до >ваги також середня жива вага застрахованих тварин.

З врахуванням рівня виплат страховою відшкоду-вання встановлюються середні ставки страхових пла-тежів Вони є основою для диференціації ставок по видах тварин, на що впливають економічні особливості районів або груп районів та обсяг страхового відшкодування.

2. Об'єкти та умови добровільного страхування

По добровільному страхуванню можуть бути застра-ховані ті ж об'єкти, що й по обов'язковому. Не прийма-ються на страхування споруди й будівлі, що знаходяться в районах, яким загрожують обвали, повені та інші сти-хійні лиха, і про можливість настання їх оголошено у встановленому порядку. Останнє обмеження не сто-сується обставин, коли страхування заключається на новий строк до закінчення дії попереднього договору.

Добровільне страхування будівель і споруд про-водиться в доповнення до обов'язкового на випадок настання тих же подій. Договір заключається після огля-ду об'єктів на основі усної або письмової заяви страху-вальника. Розмір страхової суми за його бажанням встановлюється в межах різниці між 100% загальної оцінки будівлі чи споруди та її долею для обов'язкового страхування, тобто в межах 60% вартості (оцінки) з врахуванням зносу.

Договори добровільного страхування будівель діють лише в межах року, а після закінчення цього строку необхідне їх перезаключення.

Страхувальник після заключення договору може внести платіж за весь строк страхування готівкою агенту (інспектору), або шляхом безготівкового розрахунку че-рез бухгалтерію організації, де він працює. Якщо платежі сплачуються готівкою, то страхувальнику при цьому видається страхове свідоцтво. Коли використовуються безготівкові розрахунки, страхове свідоцтво видається у встановлений строк після надходження платежу на раху-нок страхової організації.

Договір страхування вступає в законну силу в таких випадках.

По-перше, при виплаті страхового платежу готів-кою — на наступний день після виплати разового внеску.

По-друге, в разі застосування безготівкового перера-хування, якщо страхувальник працює, з дня видачі йому заробітної плати і відповідного перерахування коштів страховій організації. Для колгоспника дія договору страхування починається з дня, встановленого банків-ськими установами для одержання колгоспом коштів на оплату праці в тому місяці, в якому повинен бути здій-снений страховий платіж.

В


Сторінки: 1 2 3