У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


Реферат на тему:

Страхування матеріальних активів при їх переміщенні

ПЛАН

1. Страхування вантажів.

2. Страхування водних транспортних засобів.

3. Специфіка страхування повітряних об'єктів.

1. Страхування вантажів

Транспортне страхування полягає в страховому за-хисті вантажів у дорозі та самих транспортних засобів. Особливістю страхування вантажів є те, що його суб'єк-тами можуть бути юридичні та фізичні особи, які є вантажовідправниками або вантажоодержувачами. В за-лежності від того, хто з них заключає договір страхування вантажів, визначаються умови їх переміщення, юридичні права й обов'язки сторін. Передбачається можливість страхування вантажів на умовах: відповідальність стра-ховика "за всі ризики" і "без відповідальності за пошкод-ження".

Договір страхування "за всі ризики" означає відшко-дування збитків від пошкодження чи повної загибелі всього або частини майна, що зумовлені будь-якими причинами (за виключенням обумовлених окремо), а також понесені витрати по рятуванню та збереженню застрахованих товарів, по попередженню дальшого їх пошкодження.

Як бачимо, таке страхування вантажів е всеохоплюючим, хоча й з нього є винятки. Зокрема, не відшко-довуються збитки, причиною яких були: військові конфлікти або їх наслідки; страйки; конфіскація або арешт вантажу; наслідки ядерного вибуху чи застосуван-ня атомної енергії або радіоактивних матеріалів; невико-нання однією з сторін правил переміщення та зберігання вантажів; порушення необхідних вимог щодо упаковки вантажів; перевезення їх з пошкодженнями; пожежі при перевезенні чи вибуху вибухонебезпечних матеріалів, що завантажені без дозволу страховика; невідповідність вантажу по масі, комплектації, іншим умовам, що за-фіксовані в договорі, при непошкодженій упаковці; пош-кодження товарів гризунами, комахами, черв'яками; несприятлива дія температури, вологості, повітря в трю-мі; злипання, усихання або інші природні властивості ватажу.

Згідно умов договору страхування "без відповідаль-ності за пошкодження" відшкодовуються збитки, зумов-лені повним знищенням всього чи частини вантажу від пожежі, вибуху, удару блискавки, урагану, інших стихійних лих, аварії чи зіткнення транспортних засобів, посадження судна на мілину. Сюди ж відноситься пошкодження його кригою, підмочення вантажу забортною водою, аварія при вантажно-розвантажувальних роботам, укладці вантажу, прийому судном палива. Страховому відшкодуванню підлягають також збитки внаслідок зникнення транспортних засобів, обґрунтовані витраті по гасінню пожежі, збереженню вантажу та попередженню його дальшого пошкодження.

Крім випадків, зазначених при розгляді умов страхування "з відповідальністю за всі ризики", згідно договору "без відповідальності за пошкодження", не відшкодовуються збитки, зумовлені відпотіванням судна та підмоканням вантажу від атмосферних опадів, випаданням за борт і змиван-ням хвилею, крадіжкою чи недоставкою продукції.

У заяві про заключення договору страхування повинні приводитись обов'язкові дані, що вимагають: точну назву, вагу вантажу або число місць, характер їх упа-ковки; дати і номера коносаментів (інших супроводжувальних документів); вид транспорту (якщо перевезення здійснюється судном, то вказується його назва, тоннаж і рік побудови); спосіб транспортування (в контейнерах на палубі, в трюмах, насипом, тощо); порти (чи станції) відправлення, призначення й перевантаження застрахо-ваних товарів з одного виду транспорту на інший; дату завантаження й відправки вантажу; його вартість (стра-хова оцінка); умови страхування.

Страховик може підписувати договір після огляду вантажу і складання його опису, де вказується: наймену-вання товару, його кількість, марка, ціна, рік випуску (якщо це машина, верстат, тощо), номер технічного паспорту й загальна вартість партії.

Якщо стануться значні зміни в ступені ризику перевезення вантажу, і вони стануть відомі страхувальнику, то він зобов'язаний сповістити про це страхову організа-цію. Йдеться про значну затримку відправлення вантажу, відхилення віт обумовленого в договорі маршруту, зміну транспортних засобів, пунктів вивантаження чи переван-таження.

Одержавши повідомлення про ці нові обставини переміщення вантажів, страховик може переглянути умови страхування, зокрема, вимагати підвищення стра-хових внесків. У разі відмови страхувальника в цьому дія договору страхування вантажу припиняється з моменту виникнення змін в ризику, а частина платежу за час, що залишився до закінчення його строку, повертається.

В залежності від виду транспортування й обсягу стра-хової відповідальності, застосовуються різні ставки. Приймається до уваги також розміщення вантажу при перевезенні його на судні. Страховик може диферен-ціювати ставки, враховуючи технічний стан транспорт-них засобів, відстань і напрям переміщення вантажу, інші чинники.

Якщо захлюпається договір страхування з додатко-вою відповідальністю, то передбачаються індивідуальні тарифні ставки, рівень яких встановлюється в залежності від конкретних властивостей вантажу та змісту додатко-вої відповідальності.

При настанні страхової події виникають відповідні обов'язки сторін, що підписали договір страхування. Так, страхувальник (якщо це можливо) повинен активно сприяти ліквідації наслідків страхового випадку та ряту-ванню пошкодженого вантажу, і на протязі доби після того, як йому стало відомо про страхову подію, спо-вістити про це страхову організацію. В свою чергу вона не пізніше, ніж через три дні повинна зайнятись скла-данням страхового акту і обчисленням величини збитку. Для цього застосовується принцип пропорційної від-повідальності, що означає врахування грошової оцінки втраченого вантажу або ступеня його пошкодження.

2. Страхування водних транспортних засобів

В умовах швидкого розвитку світогосподарських зв'язків зростає обсяг перевезень вантажів та пасажирів морським та річковим транспортом. Тому страхування суден набирає все більшого значення, що зумовлене як підвищеними ризиками використання цих транспортних засобів, так і їх величезною вартістю.

В міжнародній практиці використовуються правила страхування суден, що знайшли відображення в Кодексі торгового мореплавства. Згідно них, встановлюється страхування за декількома типами відповідальності: "З відповідальністю за загибель та пошкодження", тобто повна відповідальність; "без відповідальності за незнач-ну аварію"; "без відповідальності за пошкодження, крім випадків загибелі"; "з відповідальністю за повну заги-бель, включаючи витрати по рятуванню".

Вищеприведені типи відповідальності визначають обсяг суми відшкодування та величину тарифних ставок.

Договір страхування водних транспортних засобів може заключатись на певний строк або на конкретний рейс, в межах яких розповсюджується


Сторінки: 1 2