У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Використання комп’ютерних технологій для діагностики майнових та технічних ризиків

В даний час спостерігається стрімкий розвиток страхової індустрії на підставі її модернізації шляхом створення та впровадження у реальну практику сучасних інформаційних технологій та комп’ютерних програм. Ці процеси вимагають спільних зусиль програмістів та фахівців страхових компаній із достатнім досвідом роботи. Останнім для розробки як нових страхових продуктів, так і удосконалення існуючих, необхідне не тільки вивчення попиту на ті чи інші страхові послуги, а й системні дослідження стану та тенденцій певних видів страхування на підставі обробки й аналізу інформації.

Страхування майнових та технічних ризиків можна віднести до числа достатньо складних страхових продуктів, які задовольняють потреби Страховиків та Страхувальників.

Велика розмаїтість категорій майнових об’єктів припускає наявність опитувальних форм, що відбивають специфіку ризику та враховує те, що страхуванню підлягають, як правило, об’єкти високої вартості.

Для цілей аналізу даних про об’єкт, з урахуванням його специфіки, страхові компанії розроблюють опитувальні форми, заповнення яких надає максимально повну інформацію щодо особливостей як самого об’єкту, так і ризиків, під які він підпадає. Обсяг інформації і різновиди опитувальних форм наштовхнули на думку про створення єдиної комп’ютерної системи, яка б дозволяла комплексно оцінювати ризик, а також прискорила процес узгодження передачі конкретного ризику в перестрахування.

З цією метою міжнародні страхові компанії розробили ряд комп’ютерних програм для андеррайтингу, одну з яких наша компанія придбала і реально використовує. «Програма з розрахунку страхових тарифів при страхуванні технічних ризиків» створена «Мюнхенським перестрахувальним товариством». містить чотири блоки для страхування: будівельних, монтажних ризиків, електронного устаткування, машин від поломок.

В цілому програмою передбачена інформація та розрахунки для страхування понад 200 видів майна, довідкова система, правила страхування, відомості щодо зон стихійних лих по всьому світу тощо.

У розрізі кожного виду страхування передбачено:
- базові тарифи;
- перелік необхідних застережень;
- додаткові запитання залежно від виду й об’єкта страхування.

Основним елементом програми є наявність базовых тарифів, які разраховані на підставі статистичної інформації збитковості, а також системи аналізу ризику та визначення індивідуальних тарифів, який забезпечує комплексне котування ризикі, можливість адаптування розміру покриття до умов страхування відповідного ризику і дає можливість страховій компанії:
- здійснювати навігацію по базі даних;
- шукати конкретну інформацію по ризику, що відповідає обраному критерію (періоду, страховій сумі та інше)
- працювати з пакетом документів : правилами, опитувальними листами, анкетами з урегулювання збитків;
- входити в режим перегляду загальної статистики ризиків по видах, страхових сумах, видах покриття;
- вносити зміни : додаткові домовленості, франшизи, розмір премії;
- коригувати бази даних,
- розміщати, систематизувати, зберігати, змінювати інформацію, готувати дані для задач аналітичного забезпечення.

Впровадження даної системи дозволяє досягти:

- одержання оперативної інформації щодо умов страхування;
- можливості реорганізації управління процесом, зменшення витрат на утримання співробітників;
- скорочення часу обслуговування клієнтів;
- скорочення трудомісткості і термінів формування типових документів
- підвищення рівня збереження інформації;
- систематизацію інформації, упорядкованість доступу до неї персоналу.

Використання такої програми дозволяє визначити заходи контролю в процесі прийняття ризику на страхування. Це дуже важливо у контексті андеррайтерської політики компанії, яка, за нашим переконанням, повинна покладатися на встановлення контролю за прийнятими на страхування технічними ризиками.

Про досягнуті завдяки використанню даної програми позитивні результати свідчить наступне: комплексна розробка програми страхування монтажних ризиків для компанії “МакДональдз” яка покриває понад 49 ресторанів по всій країні.

Підводячи підсумок, можна охарактеризувати дану програму не тільки як зручний засіб для швидкого й ефективного розрахунку базового тарифу, а також як методичний посібник, що дозволяє правильно аналізувати об’єкт страхування на підставі вбудованої системи додаткових запитань і пропонованих застережень страхування. У ряді випадків отримані результати можна використовувати як попереднє підтвердження умов перестрахування ризику в «Мюнхенському перестрахувальному товаристві».

Вітчизняні страхові компанії, за нашим переконанням, мають перспективу сталого розвитку завдяки різним факторам, у тому числі, використовуючи зарубіжний досвід, впроваджуючи у практику інформаційні технології та комп’ютерні програми.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

Практичні аспекти агентської діяльності юридичної особи у сфері страхування - Реферат - 8 Стр.
Спільна діяльність органів державної влади і громадських організацій – успішне впровадження ОМС - Реферат - 9 Стр.
Послуги Аcістансу – запорука негайно наданної кваліфікованої медичної допомоги - Реферат - 13 Стр.
Медичне страхування – база для розвитку ринкових відносин в системі охорони здоров’я - Реферат - 4 Стр.
Страховий брокер - надійний партнер страхувальника - Реферат - 5 Стр.
У США лікування пенсіонерів і безробітних фінансує держава. А в Україні десятий рік доводять, що для впровадження страхової медицини все ще не визріли економічні умови - Реферат - 3 Стр.
Міжнародне перестрахування як необхідний елемент залучення українського страхового ринку в міжнародні ринки страхування і перестрахування - Реферат - 8 Стр.