У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Курсова робота

з цивільного процесуального права на тему:

“Принципи цивільного процесуального права України”

План

Вступ

Розділ 1. Поняття та значення принципів цивільного процесуального права

Розділ 2. Система принципів цивільного процесуального права та їх класифікація

2.1. Загально правові принципи

2.2. Міжгалузеві принципи

2.3. Галузеві принципи

Розділ 3. Принципи стадії судового розгляду справи

Висновки

Список використаних джерел

Зміст

Вступ

Цивільне процесуальне право як і будь-яка інша галузь розглядається через її принципи.

У принципах даної галузі відображені політико-правові ідеї, погляди народу на право як соціальну цінність. Вони наділяють цивільне процесуальне право такими якостями, які найбільш повно мали б можливість задовольнити його ідеї і погляди у визначенні основ організаційної побудови правосуддя у цивільних справах, процесуальної діяльності суду і правового становища учасників процесу.

В принципах виявляються широкі і реальні процесуальні права учасників процесу і надійні гарантії їх реалізації, доступність і простота судочинства, які дають можливість кожній заінтересованій особі і стороні реалізувати своє право на звернення до суду за захистом і на судовий захист, надане Конституцією України.

Відтак в принципах реалізуються також основні положення судового розгляду цивільної справи, які є гарантіями реалізації прав учасників цивільного процесу.

Розділ 1. Поняття та значення принципів цивільного процесуального права

Значення принципів кожної галузі права, в тому числі цивільного процесуального права, обумовлюється тим, що вони відбивають суть, характер та основні риси цієї галузі.

Щодо поняття принципів цивільного процесуального права, то в цивільно-процесуальній літературі їх існує кілька:

принципи цивільного процесуального права – це корені основи цивільного процесу;

це теоретичні положення, які виражають необхідність визначення суспільних відносин державою, обумовлених об’єктивними закономірностями суспільного розвитку;

це основні ідеї, починання, керуючі положення з питань здійснення правосуддя в цивільних справах, що закріплені нормами цивільного процесуального права.

Таким чином, принципи визначаються як коренні основи, керуючі або теоретичні положення.

Термін “принцип” у перекладі з латинської мови означає “основу”, “первоначало”.

Історично принципи визначають раніше галузі права як ідеї, уявлення про суд та правосуддя. Далі вони закріплюються в нормах п-ва. Внаслідок нормативного закріплення вони стають концентрованим відображенням дійсності; об’єднують норми права в органічне ціле, цементують їх у цілях єдності правового регулювання; відбиваються у соціальній правовідомості, в уявленнях про су та правосуддя; визначають перспективи розвитку процесуального права, оскільки вони менше схильні до змін, ніж усе право.

Принципами цивільного процесуального права є основні ідеї, уявлення про суд та правосуддя, які закріплені в цивільному процесуальному праві і внаслідок цього стали його основними положеннями, якісними особливостями, що визначають характер цивільного процесуального права, порядок його здійснення та перспективи подальшого розвитку [8; 31].

Значення принципів цивільного процесуального права полягає в їх впливі на нормотворчу діяльність. При внесенні будь-яких змін в законодавство нормотворчі органи не повинні допускати суперечності нових норм права діючим його принципом [8; 30]. Велике значення мають принципи права і в провозастосувальній діяльності вони визначають основні форми і методи діяльності суду та інших учасників процесу при здійсненні правосуддя і цивільних справах, сутність процесуальної форми цивільного судочинства з розвитком суспільства принципи цивільного процесуального права розвиваються і вдосконалюються з урахуванням потреб політичних і соціально-економічних перетворень, подальшого забезпечення гарантій захисту суб’єктивних прав громадян, їх об’єднань і державних інтересів, а також підвищення ефективності судової діяльності в забезпеченні законності і справедливості.

Виконання завдань цивільного судочинства і його ефективність перебуває в прямій залежності від правильного застосування судами в справі норм матеріального і процесуального права [7; 26].

Принципи сприяють правильному пізнанню і застосуванню норм цивільного процесуального права, виступають основою для законодавчої практики, для підготовки, розроблення і прийняття відповідних їм за змістом правових норм та їх удосконалення.

Принципи характеризуються такими ознаками:

принцип виражає собою певну ідею (погляд), яка складає його зміст;

така ідея має бути закріплена в нормах цивільного процесуального права;

принцип повинен бути безпосередньо пов’язаним з цивільним процесом, визначаючи його основні властивості;

принцип повинен мати загальне значення для всього цивільного процесу;

принцип визначає типові риси цивільного судочинства і може мати винятки, які не є принципом;

принципами не можуть бути звичайні вимоги, які не складають одну з відомих альтернативних вимог;

принципами не можуть бути положення, які дублюють чи прирівнюються до інших принципів, або які з них виходять.

Принципи закріплюються в нормах права. Їх положення, правила відображають суспільно-правові погляди народу як безпосередньо, так і через політичні партії, громадські і державні об’єднання, які беруть участь у соціально-політичному житті держави. Змістом таких суспільно-політичних поглядів будуть відносини, які входять до предмета регулювання даної галузі права.

Таким чином, принципами цивільного процесуального права будуть закріплені в його нормах правові погляди українського народу на завдання і мету правосуддя в цивільних справах, організаційної його побудови і процесуальної діяльності, процесуально-правових повноважень суду та процесуально-правового становища учасників процесу – громадян, підприємств, установ, організацій [22; 28].

Отже, значення принципів цивільного процесуального права полягає в тому, що в них відображені найбільш характерні демократичні риси і загальна спрямованість права та його найважливіших інститутів, у зв’язку з чим вони дають можливість пізнати суть цієї галузі права, її суспільний характер і цілому, а також окремих інститутів.

Розділ 2. Система принципів цивільного процесуального права та їх класифікація

Принципи цивільного процесуального права тісно взаємопов’язані між собою і в сукупності становлять систему.

Кожний з принципів системи відіграє самостійну роль, характеризує галузь у цілому, окрему стадію та окремий процесуальний інститут, але між ними існує зв’язок і взаємодія, які визначаються єдністю мети і завдань цивільного судочинства, дія одного принципу обумовлює дію інших.


Сторінки: 1 2 3 4 5