У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Жінки, які народили п'ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, а також матері інвалідів з дитинства, які виховали діте й до восьмирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років

Поняття страхового стажу

Принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов'язкового   державного   пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду визначає Закон України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (09.07.2003).

Пенсія (лат. pensio – платіж) – регулярна грошова виплата у якості матеріального забезпечення та старості років, інвалідності, за вислугу років, при втраті годувальника.

Система пенсійного забезпечення в Україні складається з трьох рівнів:

§  Перший рівень - солідарна  система  загальнообов'язкового державного пенсійного страхування солідарна система), що базується на засадах солідарності і субсидування та здійснення виплати пенсій і надання соціальних послуг за рахунок коштів Пенсійного фонду;

§  Другий рівень - накопичувальна система загальнообов'язкового державного пенсійного страхування (накопичувальна система пенсійного страхування), що базується на засадах накопичення коштів застрахованих осіб у Накопичувальному фонді та здійснення фінансування витрат на оплату договорів страхування довічних пенсій і одноразових виплат;

§  Третій рівень - система недержавного пенсійного забезпечення, що базується на засадах добровільної участі громадян, роботодавців та їх об'єднань у формуванні пенсійних накопичень з  метою отримання громадянами додаткових пенсійних виплат.

Перший та другий рівні системи пенсійного забезпечення в Україні становлять  систему  загальнообов'язкового  державного пенсійного страхування. Другий та третій рівні системи пенсійного забезпечення в Україні становлять систему накопичувального   пенсійного забезпечення. Громадяни України можуть бути учасниками та отримувати пенсійні виплати одночасно з різних рівнів системи пенсійного забезпечення в Україні.

Непрацездатні громадяни крім пенсійних виплат із системи пенсійного забезпечення мають право отримувати доплати, надбавки та підвищення до зазначених виплат, додаткову пенсію в порядку та за рахунок коштів, визначених законодавством.

У разі якщо сукупність зазначених виплат разом з пенсійними виплатами із системи пенсійного забезпечення та іншими доходами не досягають розміру прожиткового мінімуму, визначеного законом для непрацездатних громадян, такі громадяни мають право на отримання державної соціальної допомоги в порядку, розмірах та за рахунок коштів, визначених законом.

Право на отримання пенсій та соціальних  послуг  із солідарної системи мають:    

1) громадяни України, які застраховані згідно із Законом України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” та досягли пенсійного віку чи визнані інвалідами  в  установленому  законодавством порядку і мають необхідний для призначення відповідного виду пенсії страховий стаж, а в разі смерті цих осіб - члени їхніх сімей та інші особи, передбачені законодавством;    

2) особи, яким була призначена пенсія відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення" (крім соціальних пенсій) або була призначена пенсія (щомісячне довічне грошове утримання) за іншими законодавчими актами, але вони мали право на призначення пенсії за Законом України "Про пенсійне забезпечення" - за умови, якщо вони не отримують пенсію (щомісячне довічне грошове утримання) з інших джерел, а також у випадках, передбачених законодавством, - члени їхніх сімей.

За рахунок коштів  Пенсійного фонду в солідарній системі призначаються такі пенсійні виплати:

1) пенсія за віком;

2) пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства);

3) пенсія у зв'язку з втратою годувальника.

За рахунок коштів Накопичувального фонду, що обліковуються на накопичувальних пенсійних рахунках, здійснюються такі пенсійні виплати:

1) довічна пенсія з установленим періодом;

2) довічна обумовлена пенсія;

3) довічна пенсія подружжя;

4) одноразова виплата.

Особі, яка має одночасно право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою  годувальника, довічну), призначається один із цих видів пенсії за її вибором.

Загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню підлягають громадяни України, іноземці та особи без громадянства якщо вони проживають в Україні (працюють у дипломатичних представництвах за кордоном), працюють та отримують доходи незалежно від форм власності та видів оподаткування, військовослужбовці строкової (альтернативної) служби, особи, які отримують допомогу по догляду за дитиною, особи що здійснюють догляд за дитиною-інвалідом, особи що отримують допомогу по тимчасовій непрацездатності, безробітні в період отримання допомоги по безробіттю.

Страхування в Україні здійснюється страхувальниками, якими визнаються роботодавці та інші особи, які сплачують страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (дипломатичні представництва, військові частини, Фонд   загальнообов'язкового   державного   соціального страхування України на випадок безробіття, Фонд соціального страхування від нещасних  випадків на виробництві та професійного захворювання України, застраховані особи, тощо).

Страхові внести до солідарної системи нараховуються для роботодавців у відповідності до Закону України „Про оплату праці”, для інших страхувальників – у відповідності до нормативно-правових актів України.

Органи Пенсійного фонду ведуть облік усіх застрахованих осіб та персоніфікований облік надходження страхових внесків, відкриваючи на кожну застраховану особу персональну облікову картку.

Розмір пенсії особи у солідарній системі напряму залежить від страхового стажу.

Страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Страховий стаж складається з періодів, протягом яких людина була застрахована в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування і платила внески в Пенсійний фонд. Страховий стаж виміряється в місяцях. При цьому неповний місяць роботи буде зарахований у страховий стаж як повний тільки за умови, якщо сума внесків за нього виявиться не нижчою за мінімальну.

Пенсії за віком в солідарній системі. Особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення чоловіками 60 років, жінками - 55 років та наявності страхового стажу не менше п'яти років.

Розмір пенсії за віком визначається за формулою:

П = Зп х Кс, де:

П - розмір пенсії, у гривнях;

Зп - заробітна плата (дохід) застрахованої особи, визначена відповідно до законодавства, з якої обчислюється пенсія, у гривнях;

Кс -  коефіцієнт  страхового  стажу застрахованої особи.

Мінімальний розмір пенсії за віком за  наявності  у чоловіків 25, а у жінок - 20 років страхового стажу встановлюється в розмірі 20 % середньої заробітної плати в Україні за попередній рік (станом на осінь 2003р. – 400 грн.).

Для визначення розмірів пенсій законодавець використовує коефіцієнт страхового стажу, який не може перевищувати 0,75 (75% від заробітку), а для тих хто працював в особливо шкідливих умовах праці – 0,85 (85%), який визначається за формулою:

См х Вс

Кс = ------------, де:

100% х 12

Кс - коефіцієнт страхового стажу;

См - сума місяців страхового стажу;

Вс - визначена величина оцінки одного року страхового стажу (у відсотках). За період участі тільки в солідарній системі величина оцінки одного року страхового стажу  дорівнює  1%,  а  за  період участі в солідарній і накопичувальній системах пенсійного страхування - 0,8%.

Для особи, яка брала участь у солідарній і накопичу вальній системах, визначається один коефіцієнт страхового стажу як сума коефіцієнта страхового стажу за період участі тільки в солідарній системі та коефіцієнта страхового стажу, визначеного за період участі в солідарній і накопичувальній системах.

Особі, яка набула права на пенсію за віком, але після досягнення пенсійного віку, виявила бажання


Сторінки: 1 2