У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

на тему: «Квітники і розарії»

План:

Вступ

Квітники. Типи і різновиди.

Висновок.

Список використаної літератури.

1

Вступ

Одним з основних засобів декоративного оформлення саду є квітники. Існуюча видова і сортова різноманітність квітів робить безмежними можливості оформлення квітниками ділянки незалежно від його розмірів і інших характеристик.
Квітково-декоративне оформлення є частиною озеленювальних робіт які проводять після закінчення будівельних робіт. Квіткове оформлення має велике значення в композиційному оформленні простору саду.

2

1.Квітники.Типи і різновиди

Квіти - ідеальний і універсальний інструмент в ландшафтному дизайні. Вони додадуть будь-якому саду неповторну чарівність. Вони можуть бути різній конфігурації квадратною, овальною, круглою, прямокутною і т.п. Залежно від вибраного стилю квітники можуть бути регулярними або ландшафтними.
Існує безліч видів квітників, але в ландшафтному озелененні присадибних ділянок найчастіше використовуються наступні:

міксбордер (змішаний бордюр) - квітник витягнутої неправильної форми з безперервним цвітінням, який розрахований на огляд з двох або трьох сторін. Не рідко фоном для міксбордера стають живоплоти, квітучі чагарники або декоративні вічнозелені рослини.
Бордюрних багаторічників утворюють яскраві плями, а уздовж переднього краю оставляются місця для цибулинних і однорічних рослин. Міксбордери широко застосовують при пейзажному плануванні саду;

Клумба - ділянка для вирощування літників, дворічників і квітучих цибулинних рослин, призначених для огляду з усіх боків.
Клумби - це один з найпоширеніших елементів декорування ділянки, заміського будинку, котеджу. Вони бувають найрізноманітніші за формою: витягнуті, прямокутні, у вигляді півкола, овалу, витягнутої або зігнутої лінії, а також необмежених розмірів. Створення квітників , одне з найпривабливіших, декоративних і яскравих дизайнерських рішень.

Квітники бувають регулярного планування і пейзажні. Про перших ми говорили в розділі «Клумби». Слід також відзначити, що існують такі своєрідні квітники, як квітник-город, партер-город (наприклад, сади-городи у Вілландрі), газон - це теж квітник із злаків, який коситься регулярно.

3


До квітників відносять:
Острівна клумба - сучасний варіант трав’янистого бордюру. Вона найчастіше має неправильну форму, на ній вирощують високорослих і низькорослих багаторічників.
Торф’яна клумба - є підведений варіант клумби. Клумба може бути з декількох ярусів, залежно від її розташування, призначення.
Бордюр - вузька смуга з каменя, метала, дерева; бар’єр, що відокремлює мощення від газону або квітника ; низька і вузька(30-60см) смуга з деревних або трав’янистих рослин, що обрамляє край доріжки, клумби або газону.
Міксбордер - квітник неправильної форми, що складається з безлічі рослин різних видів. Міксбордер, останніми роками став популярний, чим трав’янистий бордюр. Композиція і колірна гамма можуть бути будь-якими, а завдяки включенню чагарників і рослин інших груп, сезон цвітіння в порівнянні з трав’янистим бордюром продовжився.
Партер - ландшафтна композиція на горизонтальній площині. Як правило, займає значну площу; повинен добре бути видимим з парадного крильця, з вікон, з підведеної тераси. Може складатися з одного або декількох

4

елементів.
Рабатка - квітник до 2м шириною, витягнутою уподовж дороги. Складається з однієї або декількох культур.
Лужок - частина саду, поросшая травою і дикими квітами.
За допомогою квіткового оформлення можна створити найрізноманітніші форми, яке малює нашу уяву. Пристрій клумб доводиться на момент, коли основні роботи по впорядкуванню виконані.



5


6

Висновок

Таким чином ми можемо зробити висновок. Квітник є дуже важливим елементом на будь-якій території-чи то є житлова зона, чи то міська, парк...

Важко знайти більш кольорове, яскраве, привабливе декоративне рішення, ніж створення квітників. Складно уявити собі різноманіття форм, ліній, фактур які можна створити за допомогою квіткового оформлення. Але саме це оформлення приносить навколишньому середовищу чарівність і гармонію.

7

Список використаної літератури:

1. Сечова „Ландшафтна архітектура”

2. Справочник архітектора „Ландшафтна архітектура”

3. Журнали : „Стиль”, „Особняк”, „Салон”, „Ландшафтна архітектура”.

8