У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Реферат

Історико-культурні пам’ятки Черкаської області

Пам'ятник Боян

Встановлено в 1986 році на честь 700-річчя Черкас. Бронзова скульптура Бояна (вис. 4,5м) символізує образ воїна, трудівника і співця. З-під його ніг б'є струмінь води, який каскадом падає донизу. Скульптура встановлена на гранітному постаменті. Поруч зі скульптурою - три стели, на яких зображено герб міста і прапор з цифрою "700".

Автор скульптор А.В.Кущ, архітектор О.С.Кусало.

Спішившись, Боян сидить на камені, покритому шкірою ведмедя (символ непереможного ворога). Адже Боян був не тільки співцем. Три схрещених списи - державний знак князя Володимира - свідоцво приналежності Бояна до київської дружини. Боян у повному спорядженні, у кольчузі, з мечем, поруч - сідло, шолом, бойові рукавиці.

...Порив вітру підхопив і доніс до нас пісню, яку натхненно співає віщий співець.

Пам'ятник Івану Підкові

Іван Підкова - визначний козацький ватажок (рік народження невідомий, загинув у 1578 році), певний час був Гетьманом на Запоріжжі. Народився на Брацлавщині, за походженням молдаванин. Після того як татари спалили його село і забрали в полон батьків і наречену, вступив до козацьких загонів. За хоробрість і силу запорожці прозвали його Підковою. Очолювані ним козаки завдали поразки татарам під Очаковом, Кафою, Козловим.

У 1577 році І.Підкова із козаками визволив Яси - тодішню столицю Молдови - і був проголошений населенням молдовським господарем. Але згодом змушений був відступити на Брацлавщину, де за наказом польського короля його було схоплено і страчено у Львові. Черкаські козаки привезли його тіло на Черкащину і поховали його в Каневі.

Підкова - славний черкасець, Гетьман Війська Запорізького - був таким сильним, що й підкови гнув однією рукою. І на старовинних гравюрах видно, що це мужньої статури чоловік. Таким ми його бачимо і з роботи львівського скульптора пана Кулика, яку до 700-річчя він подарував черкасцям:

Пам'ятник відкритий у 1986 р. у сквері ім. Богдана Хмельницького. Бронзова скульптура І.Підкови (висотою 2 метри) з булавою в руці встановлена на гранітному постаменті. На постаменті - модель бронзової гармати і дошка з написом: "Іван Підкова - відомий герой спільної боротьби російського, українського, білоруського і молдавського народів проти турецько-татарських поневолювачів, яку він очолив у другій половині 16 ст."

Автори - скульптор П.І.Кулик, архітектор В.І.Блощук.

Пам'ятник Богдану Хмельницькому

Відкритий 30 жовтня 1995 року до 400-річчя від дня народження Гетьмана на розі бульвару Шевченка і вул. Б.Хмельницького, композиційно завершивши однойменну площу біля Палацу культури "Дружба Народів".

Бронзова скульптура Богдана Хмельницького (вис. - 5м.) виготовлена в київських майстернях худфонду України. Встановлена на постаменті із стилізовано оброблених гранітних блоків з написом "Гетьман України Зіновій Богдан Хмельницький. 1595 - 1657". По обидва боки постаменту - стела з гранітних блоків, в яку вмонтовано 8 плит з написами:

"Битва під Жовтими водами 5-6.05.1648"

"Битва під корсунем 15-16.05.1648"

"Перемога під Пилявцями 13.09.1648"

"Урочистий в'їзд в Київ 23.12.1648"

"Перемога під Збаражем і Зборовом 30.06,5.08.1649"

"Битва під Берестечком 18-30.06.1651"

"Перемога під Батогом 22-23.05.1652"

"Взяття Кракова і Варшави 18.03,9.06.1657".

З обох боків на постаменті, виконаному з гранітних блоків, встановлено дві бронзові скульптурні композиції, що символізують перемоги козаків на чолі з Б.Хмельницьким на суші і на морі. Їх основою служать подіуми, оздоблені рослинним орнаментом.

Серед розбурханого моря - козацька чайка з напнутим вітрилом, над щоглою якого - хрест, тут же - козацька зброя, клейноди. Інша композиція включає в себе козацьку гармату з ядрами, бочку з порохом, зброю, два тулумбаси, хоругви.

Автори - скульптори А.С.Шаталов, А.С.Фуженко, архітектори Т.Г.Довженко, В.І.Дмитренко.

Пам'ятник Т.Г.Шевченку

Відкритий в 1964 році до 150-річчя від дня народження поета на розі бульвару Шевченка і вулиці Дашковича, композиційно завершивши однойменну площу біля Обласного музичного драматичного театру.

Бронзова скульптура Т.Г.Шевченка (висотою 3 метри)виготовлена в київських майстернях худфонду України. Встановлена на гранітному постаменті (висотою 4 метри). Нижня частина пам'ятника доповнена висіченою з граніту скульптурною композицією персонажів шевченкових творів - сліпого кобзаря, Катерини і Прометея - борця за народну волю. У верхній частині постаменту викарбувано напис: "Т.Г.Шевченко. 1814 - 1861".

Автори - скульптори М.К.Вронський, О.П.Олійник, архітектор В.Г.Гнєзілов.

Пам'ятний знак на честь загиблих воїнів - учасників війни в Афганістані

Встановлений в 1989 році на розі бульвару Шевченка і вулиці Кірова. У 1979 - 1989 роках в бойових діях на території Афганістану брали участь 3453 уродженці Черкаської області, 98 з них з них загинули, виконуючи свій військовий обов'язок, 429 черкащан нагороджені орденами і медалями.

В основу композиції пам'ятного знака покладено символічне зображення вибуху, воронка від якого утворює заглиблення круглой форми (діаметр - 6 метрів) з гранітними східцями на схилах. З тильної сторони воронки - задернований земляний насип. На схилі з боку насипу - гранітні брили з металевими пластинами, на яких висічені прізвища загиблих воїнів. В центрі воронки встановлено монумент із двох брил червоного граніту (висота 3 метри) з розширеною верхньою частиною. В щілині між брилами - виковані з міді квіти і пробита кулею солдатська фляга, з якої витікає вода у невеликий басейн. На одній мармурова дошка з написом:

"І якщо впадеш ти на чужому полі,

Прийдуть з України верби і тополі,

Стануть над тобою, листям затріпочуть,

Тугою прощання душу залоскочуть"

Автори: архітектор А.Д.Петренко, художник І.Й.Лавріненко

Історичні пам'ятки Черкащини

Шевченківський національний заповідник

Створений у 1925 році. Площа заповідника - 42 гектари. Працівники заповідника оберігають святиню українського народу - усипальницю Тараса Шевченка. Широку популярність і визнання здобув літературно-меморіальний музей поета на Тарасовій горі. В його зібранні нині нараховується 21


Сторінки: 1 2