У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Використана література

Курсова робота

На тему:

,, Костел Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії ,,

Зміст

Вступ ……………………………………………………………………………....3

1.Розділ І Костел Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії……………….....5

1.1 Історичні та сучасні дані … ………………………………………………....5 1.2 Детальнний історичний опис костелу від будівництва до сьогодення…............................................................................................................8

2.Розділ ІІ Люди та організації, що мали безпосередній вплив на костел під час його будівництва та існування……… …………………………………………15

2.1 Чоловічий священичий орден Римо-Католицької Церкви (Театимнці)…………………………………………………...................................15

2.2 Іоан Георг Пінзель……. …………………………………………………...17

2.3 Бернард Меритин………...…………………………………………………19

2.4 Микола Василій Потоцький……………………………………………….20

Висновки ………………………………………………………………………....24

Література ………………………………………………………………………..26

Додатки

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми

У написаній мною науковій роботі на тему:,, Костел Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії ,,описано та детально досліджено історію виникнення костелу, життя митців що створювали його, а також людей що заснували та проживали на території костелу.

Мета дослідження

Метою є дослідження історії виникнення костелу історію його існування,реставрацій ,та його теперішній стан,а також життя та доробки людей що створювали його.

Методи дослідження

Робота по даному дослідженні написана за допомогою аналітичного методу.

Предмет дослідження

Предметом дослід є Костел Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії дослідження його значимості, історії його розвитку, визначення стилю, оцінка його як архітектурної пам’ятки визначення впливу років на його теперішній стан а також таких постатей як:

-Іоан Георг Пінзель

- Бернард Меритин, Петро Полейовський

- Театимнці

- Микола Василій Потоцький

Що мали безпосередній вплив на костел під час його будівництва та існування.

Наукова новизна

Полягає у вивченні історії костелу визначенні його теперішнього стану, та складання історичної довідки на реконструкцію його елементів та реставрацію костелу в цілому.

Практичне значення

Полягає у складанні курсу лекцій дотичних предметів використання науковової роботи для рефератів та черпання інформації для написання інших робіт.

Структура роботи

Робота складається з: змісту, Розділ І Історичні та сучасні дані, Розділ ІІ Люди та організації, що мали безпосередній вплив на костел під час його будівництва та існування, висновків, літератури, та додатків.

Розділ І

Історичні та сучасні дані

1.1 Костел Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії (Городенка)

Основні дані

Країна: Україна

Місце розташування: Городенка, вул. Володимира Великого, 1

Географічні координати: 49°07?43? пн. ш. 25°50?15? сх. д. (G)Координати: 49°07?43? пн. ш. 25°50?15? сх. д. (G)

Орденська приналежність: Конгрегація регулярних кліриків Божественного Провидіння

Тип будівлі: костел і монастирський корпус

Архітектурний стиль: пізнє бароко

Автор проекту: Бернард Меритин

Матеріал: цегла

Будівник: Микола Василій Потоцький

Скульптор: Іоан Георг Пінзель

Архітектор: Бернард Меритин, Петро Полейовський

Заснування: 22 серпня 1743

Початок будівництва: 1745

Завершення будівництва: 2 липня 1759

Стан: в процесі перманентної реставрації

Архітектура

Пам'ятка розташована у східній частині міста, на перетині основних шляхів. Є його головною архітектурною домінантою. Храм являє собою тринавну цегляну базиліку з потинькованими фасадами. Центральна нава вища за бічні. Обабіч квадратного презбітерія влаштовано емпори з вигнутими парапетами, аналогічними до парапетів емпор собору Святого Юра у Львові. Абсида — слабковиражена, прямокутної форми, із заокругленими кутами.

Склепіння презбітерія хрестові, над емпорами — плескаті, центральної нави — коробові з розпалубками. Бічні нави утворено окремими з'єднаними між собою капличками з не вираженим зовні купольним перекриттям. Обабіч центральної нави над арками, які ведуть до бокових нав, влаштовано невеликі балкончики з фігурними вигнутими назовні парапетами, по три з кожного боку, над нартексом — музичні хори з аналогічним фігурним бар'єром.

Головний фасад заокруглений, із двома скісно поставленими до осі споруди бічними триярусними вежами, вкритими бароковими дахами без заломів і ліхтариків. Фасад декоровано коринфським ордером. Над порталом входу — балкон.

Зі сходу до храму прилягає П-подібний у плані корпус келій, з'єднаний із ним окремим переходом. Нахил земельної ділянки спонукав архітектора будувати келії на високих підмурках і терасі. Келії з півночі у два поверхи. Внутрішнє розпланування — коридорного типу, з однобічним розташуванням келій.

Скульптура Будь ласка, допоможіть розширити або вдосконалити цей розділ.

Додаткова інформація про те, що необхідно зробити, може бути на сторінці обговорення.

Живопис Будь ласка, допоможіть розширити або вдосконалити цей розділ.

Додаткова інформація про те, що необхідно зробити, може бути на сторінці обговорення.

Історія коротко

Цемрква (Костел) Непоромчного Зачамття Пречимстої Дімви Марімї (пол. Koњciуі p. w. Niepokalanego Poczкcia N. M. P) та монастимр театимнців[1] у Городенці — пам'ятка архітектури національного значення 18 століття у стилі пізнього бароко.

Споруджена протягом 1745 - 1769 років на замовлення Миколи Потоцького архітектором Меритином у співпраці з «галицьким Мікеланджело» — скульптором Пінзелем. Вважається першою спільною роботою двох митців. До комплексу входять також корпус монастирських келій та колона зі статуєю Пречистої Діви Марії.

Будівництво

Храм та монастирська резиденція Конгрегації регулярних кліриків Божественного Провидіння засновані фундаційним актом Канівського старости Миколи Потоцького від 22 серпня 1743 року. Власне будівельні роботи розпочалися у 1745 році — після виділення фундатором першої квоти в розмірі 20000 злотих — і станом на 1754 рік були вже майже завершені. Проте освячений храм був тільки 2 липня 1769, попередньо у 1763 році змінивши статус із монастирського на парафіяльний.

Радянські часи

В часи СРСР у приміщеннях пам'ятки розташовувалося професійно-технічне училище механізаторів. Начиння храму було по-варварськи знищене. Вівтар роботи Пінзеля (зокрема, 13 із 18 майже триметрових вівтарних скульптур) порізали на дрова[4]. Мистецтвознавцеві Борису Возницькому вдалося врятувати його рештки (зберігаються в музеї Пінзеля, Львів). У вівтарній частині дивом уціліли рештки стінописів.

Цікаві факти

Як і інший збудований Миколою Потоцьким городенківський храм — греко-католицька церква Успіння Пресвятої Діви Марії — костел замість хреста увінчаний хрестоподібними гербами Потоцьких.

1.2 Детальнний історичний опис костелу від будівництва до сьогодення

Завдяки цим двом іменам невелике покутське місто увійшло на сторінки історії українського та зарубіжного мистецтва. Вони, тобто архітектор Бернард Меретин і скульптор Йоган Георг Пінзель, є творцями знаменитої пам'ятки барокової архітектури


Сторінки: 1 2 3 4 5