У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Палаццо Веккьо
3



Реферат

Палаццо Веккьо

Зміст

1. Назва палацу

2. Історія палацу

3. Опис палацу

3.1 Внутрішній дворик

3.2 Салон п’ятисот

3.3 Інші зали палацу

Палаццо Веккьо
Palazzo Vecchio

Палаццо Веккьо з башнею Арнольфо

Країна

Місто

Будівельник

Побудований—  | рр.

Палаццо Веккьо (італ. Palazzo Vecchio, Старий палац) — одна з найбільш відомих будов флоренції. Зараз воно служить ратушею.

1. Назва палацу

Це урядова будівля 1299 р., де засідали пріори, називалася Новий палац (Palagio novo). Колишня урядова будівля Барджелло стала Старим палацом. У XV ст правителі комуни оголосили себе синьйорами (signori), а само будівля стала називатися Палаццо делла Синьорія, давши тим самим назву і площі перед палацом. Тим часом будівлю вже встигли перейменувати в Палаццо Дукале (резиденцію герцога): великий герцог Тосканський Козімо I переїхав сюди в 1540 р. зі свого приватного палацу (сьогодні Палаццо Медічи-Ріккарді). Але в 1565 р. він вважав за краще перенести свою резиденцію в Палаццо Пітті, який був для цього розширений, а колишній Новий палац перестав вважатися новим і став Старим палацом (Палаццо Веккьо).

2. Історія палацу

Будівництво урядової будівлі — резиденції уряду флоренції було доручено гільдіями Арнольфо ді Камбіо в 1298 р.

Палаццо Веккьо був споруджений за зразком старішого адміністративного палацу Палаццо Тоскана в місті Вольтерра, але виглядає набагато потужнішим і здається вирубаним з одного шматка скелі. Проект передбачав чіткі форми: у плані це прямокутник, але тонкі карнизи по фасаду зрітельно ділять його на три блоки. Увінчана зубцями галерея як би повторюється на дзвінниці і на башті, висота якої досягає 94 м-коду, доповнюючи враження величавої простоти. У 1667 р. на башті був встановлений годинник роботи аугсбургського майстра Г.Ледерле, які до цих пір ходять.

Вхід

Статуя біля входу

Площа делла Синьорія

 

Балкон

3. Опис палацу

3.1 Внутрішній дворик

Поряд із знаменитим «Давидом» знаходиться вхід в чарівний дворик, оформлений Мікелоццо в 1453 р. в стилі раннього Відродження. З нагоди одруження Франчесько I де Медічи з Іоанной Австрійською Джорджо Вазарі прикрасив стіни видами Відня, Лінца і Граця. Вазарі був придворним архітектором Козімо I і перебудував середньовічний палац з врахуванням побажань герцога. Вже в дворику видно, наскільки пишні парадні приміщення повинні знаходитися усередині цієї монументальної резиденції великих

Внутрішній дворик

|

Внутрішний дворик

Давид

3.2 Салон п'ятисот

Алегоричні картини на стелі і стінах прекрасного Салону п'ятисот, що призначався для проведення засідань Великої Народної Ради після вторинного вигнання Медічи в 1494 р. з флоренції, оповідають про діяння тосканського герцога Козімо I. Роботи по декоруванню залу очолював Вазарі з учнями. Вони знищили всяке нагадування про роки республіканського правління, включаючи створені у той час шедеври «Битва при Ангиарі» Леонардо да Вінчі і «Битві при Кашине» Мікеланджело. Роботи Вазарі були покликані продемонструвати могутність і славу герцога і його держави. Серед мармурових статуй слід зазначити скульптурну групу Мікеланджело «Геній, що зневажає грубу силу», а також копію «Тріумф флоренції над Пізой» (Джамболонья, оригінал в музеї Барджелло).

Фреска Вазарі

Зал п’ятисот

Фреска Вазарі

3.3 Інші Зали палацу

У Залі Льва X знаходиться картина Вазарі «Облога Мілана», де змальовані воїни у всіх мислимих позах, що типово для маньерізма, твори послідовників якого відрізняються напруженістю образів і манірною витонченістю форми.

Зал Стихій прикрашений алегоричними фігурами, що змальовують повітря (на стелі), землю, вогонь і воду, — в образі Венери Пінонародженної.

З лоджетти відкривається живописний вигляд на базіліку Санта-Кроче, Сан Мініато аль Монте і фортеця Форте Бельведері.

У Палаццо Веккьо є Аудієнц-зал із зображенням герба флоренції на золотом кессонірованном стелі, і Зал лілій, який колись був об'єднаний з Аудієнц-залом в одне ціле. Навіть двері тут вражають, особливо мармурові двері, ведуча в Аудієнц-зал. На стелі Залу лілій змальована золота квітка лілії на синьому фоні — герб французьких графів Анжу, що допомагали флорентійським гвельфам в їх боротьбі з гибеллінамі і що сприяли їх остаточній перемозі. На стінах залу — величезна фреска Доменико Гирландайо із зображеннями першого єпископа Флоренциі св. Дзанобія разом зі святими Лоренцо і Стефано і героїв Римської республіки (Брута, Цицерона, Сципіона і ін.), які повинні були надихати правителів міста на захист республіканських ідеалів. Композицію Залу лілій завершує «Юдіфь» Донателло. Через Зал канцелярії, де виставлений бюст Макіавеллі і висить його портрет, можна попасти в Зал Маппамондо, де знаходиться старовинна карта світу.

У колекції музичних інструментів Палаццо Веккьо знаходяться скрипки Страдіварі і Аматі.

Стеля залу Лілій

Кессони на стелі

Аудієнц - зали

Нікколо Макіавелі

Географічна карта Англії в залі

Маппамондо