У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Дипломна робота на тему:

«Проект інтер'єру житлового приміщення (індивідуальний будинок)»

 

План

1. Вступ.

2. Планувальне вирішення.

3. Опис обладнання.

4. Матеріали і технології.

5. Економічна частина.

6. Висновки.

7. Література.

8. Додатки.

Вступ

 

Сучасний індивідуальний житловий дозволяє сполучити комфорт упорядженої міської квартири із зачаруванням природного оточення. Це особливий мир штучного середовища перебування, з любов'ю створений руками людини. Зручність проживання в будинку визначають багато факторів, основним з яких є відповідність будинку вимогам власника. Ці вимоги залежать від смаків власника й членів родини, їхніх звичок і похилостей

Від правильної організації функціонально-просторової структури будинку залежить зручність проживання в ньому, тому до проектування варто підходити всебічно. Відмінність індивідуального будинку від міської квартири укладено в наявності двох окремих зон: жилою й господарської, які за умовами гігієни повинні бути розділені між собою. Однак зручність проживання диктує умова, при якому між жилою й господарською зоною повинна бути забезпечена взаємозв'язок. Задоволення цих суперечливих вимог є запорукою грамотного проектування будинку й організації його внутрішнього простору.

Житлову зону умовно ділять на денну й нічну. В одноповерхових будинках цей поділ є досить умовним, але у дворівневому житлі відбувається довільно. Дійсно, звичайно у двоповерховому або мансардному будинку зона нічного перебування розташована на другому поверсі й у денний час її відвідують рідко або взагалі не відвідують. Там, як правило, розміщають спальні, дитячі кімнати й гардеробні. При високому рівні комфорту в нічній зоні обов'язково душові кімнати й туалет. До нічної зони звичайно примикають балкони, що служать для відпочинку у вечірній час. У денній зоні звичайно влаштовують хол, спільну кімнату, кухню й приміщення для прийняття їжі. Тут же дублюють гігієнічні приміщення (ванні й туалети), до житлової зони примикають веранди або тераси, які в теплу пору року служать місцем відпочинку, розваг, занять рукоділлям і навіть місцем для прийому їжі й гостей. Кімнату для гостей можна влаштовувати як у денний, так і в нічній зоні залежно від розмірів будинку і його внутрішнього планування.

Робочі кабінети або бібліотеку можна при бажанні розмістити в кожній із зазначених зон, а при необхідності виділити в окрему робочу зону. У будинках з високим рівнем комфорту робочу зону сполучають із зоною відпочинку, у якій можуть бути розміщені: спортивний зал, більярдна, студія й т.д. Головний простір можна виділити великою площею, включенням у нього гарних сходів, збільшенням дверних прорізів, скляними простінками, через які буде видні зимовий сад.

Планувальне вирішення

Основний прийом планування житлового будинку - зонування, тобто чітке планувальне виділення груп приміщень, що мають однорідні функції і внутрішні взаємозв?язки. При проектуванні для впорядковування зв?язків між приміщеннями застосовують функціональне зонування. Функціональне зонування - це дієвий спосіб планувальної організації житлових будинків, садиб і цілих селищ. Зонування сприяє утворенню найбільш коротких зв?язків і незалежності функціонування зон при цьому.

Функціональне зонування вносить до архітектурно-планувального рішення ясність, чіткість, сприяє уточненню композиційних і конструктивних схем. Зонування може проводитися в одному об’ємі або по будівлях єдиного архітектурного комплексу - садиби. Функціональне зонування житлового будинку здійснюється на основі загальної ідеї організації приміщень.

В житловому будівництві застосовують два види функціонального зонування: горизонтальне і вертикальне. Горизонтальне зонування застосовують в одноповерхових будинках, воно припускає розміщення всіх функціональних зон в горизонтальній площині і організацію розділення (об’єднання) в основному горизонтальними комунікаціями - коридорами, галереями.

Вертикальне зонування характерне для будинків з декількох рівнів, воно вимагає розміщення внутрішніх просторів по рівнях (ярусам) і зв?язку (розділення) їх між собою вертикальними комунікаціями - сходами.

Вертикальне зонування економить площа забудови: в порівнянні з горизонтальним у ряді випадків є ефективнішою формою функціональної організації крупних житлових будинків, а також при дефіциті площі забудови.

Даний будинок спроектовано на невелику сім’ю з двома дітьми. Будинок має півтора поверха. На першому поверсі знаходиться велика вітальня з каміном, кухня-столова з зимовим садом, гараж на одну машину і сан вузол з ванною, туалетом і біде. Також на першому поверсі знаходить маленький коридор прихожа.

На другому поверсі мансардного типу знаходиться спальня господарів і дві дитячі кімнати. Також тут ще є маленький санвузол у якому розташована душова кабіна, туалет і умивальник.

Об’ємно-планувальне рішення

Будинок прямокутник в плані з розмірами по осях 12800 х 13900 мм .

Кількість поверхів у будинку – 2 поверхи .

Загальна висота будинку – 10450 мм .

Висота першого поверху – 3000 мм .

Висота другого поверху – 3500 мм .

На першому поверсі будівлі на відмітці 0.000 мм . розташовані такі приміщення :

1.Вітальня - 51 м .

2.Кухня-столова - 30м .

3.Ванна кімната - 14,7 м .

4.Гараж - 17,5 м .

5.Прихожа - 5, 25м.

На другому поверсі на відмітці 3.000 мм . розташовані такі приміщення :

1.Спальня – 26,95 м .

2.Дитяча – 16,17 м .

3.Дитяча - 17,5м .

4.Сан-вузол – 2,66 м .

Композиційне вирішення

Інтер'єр - відносно замкнуте і організоване у функціонально-естетичному відношенні простору в середині будинку. Інтер'єр - складова частина архітектури. Під інтер'єром розуміється оформлення внутрішніх приміщень в будові, квартирі.

Мистецтво інтер'єру - це способи створення виразного внутрішнього середовища будови. Організація простору будови залежить від їх призначення (житлові, суспільні, виробничі, навчальні та ін.) і підкоряються загальним вимогам, закономірностям (психофізіологічним, соціальним, будівельним).

Проектування інтер'єру здійснюється за допомогою архітектурних і будівельних креслень, найважливіші з яких наступні: план - горизонтальний розріз будови з показом стін і перегородок, обладнання і меблі, плафон - проекція стін із світильниками, розгортки - фасад кожної стіни,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9