У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Бакалаврська випускна робота

на тему: «Дизайн-проект житлового будинку дизайнера»

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………...3

РОЗДІЛ 1. АНАЛІЗ ВИХІДНИХ ДАНИХ…………………………...6

1.1.Вихідні дані для створення концепції проекту………………...…..6

1.2.Аналіз українських та зарубіжних аналогів……….……………….8

1.3.Пошукові ескізи проекту………………………………...…………18

РОЗДІЛ 2. ПРОЕКТНІ ПРОПОЗИЦІЇ І КОМПОЗИЦІЙНІ РІШЕННЯ………………………………………………………………20

2.1.Генплан …………………………………………………………..…20

2.2.Об’ємно-планувальне вирішення будинку……………………….21

2.3.Композиційне вирішення будинку………………………………...25

2.4.Ланшафтний дизайн об’єкту……………………………………….28

РОЗДІЛ 3. СТИЛЬОВЕ ТА КОЛОРИСТИЧНЕ ВИРІШЕННЯ ІНТЕР’ЄРІВ…………………………………………………………….30

3.1. Опис обраного стилю………………………………………………30

3.2. Колористичне вирішення інтер’єрів ……………………..............32

РОЗДІЛ 4. ТЕХНОЛОГО-ЕКОНОМІЧНА ЧАСТИНА ……..…..38

ВИСНОВКИ……………………………………………………………54

СПИСОК ЗНОСОК…………………………………………………...57

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ……………………..58

ДОДАТКИ……………………………………………………………...61

ВСТУП

Актуальність бакалаврської роботи

Головне завдання дизайнера, як і архітектора, — створити об’єкт не тільки функціональний і корисний, але й красивий , йде мова за красу — як невід'ємну частину повсякденного життя. Користуючись специфічними зображуваними засобами дизайнер разом з архітектуром формує внутрішній світ людини, зокрема підростаючого покоління, його світогляд, його культуру і мораль, його життєву позицію.

Отож, актуальність бакалаврської роботи полягає у тому, щоб розв’язати поставлене перед нами завдання: створити комфортне для життя та творчості середовище, вирішивши його комплексно, у синтезі з архітектурою. Працюючи над реалізацією поставленого завдання, нам необхідно створити виразний образ житлового будинку дизайнера, реалізувавши при цьому давні мрії його власника про самовираження. Така робота передбачає створення стилю інтер’єру, який з одного боку відображав би уподобання власника – творчої, ініціативної особистості, носія певних культурно-мистецьких цінностей, спосіб її життя та її родини в цілому.

З іншого боку, при створенні стилю інтер’єру застосувати найновіші досягнення в дизайні інтер’єру, як прикладного мистецтва.

Новітні матеріали і технології дають можливість вирішувати такі проектні завдання, знаходити ефектні вирішення.

Мета бакалаврської роботи

Зібрати інформацію, необхідну в щоденній роботі дизайнера, від довідкової інформації до практичної, опрацювати теоретичний матеріал, розвинути та закріпити навички вирішення проектних завдань. Створити дизайн-проект житлового будинку дизайнера, в якому інтер’єр та екстер’єр підкреслювали б, що його власник слідкує за тенденціями моди, прагне відчувати віяння часу, однак, зберігає в ньому найкраще з надбань вітчизняної та світової культури. З іншого боку, це має бути дім, у якому панує затишок, кожна деталь тут має бути орієнтованою на створення комфортного й гармонійного психологічного клімату.

Завдання бакалаврської роботи:

· поглибити знання про сучасні тенденції формування екстер`єру та інтер`єрів;

· поглибити знання про стилі в інтер’єрах;

· вибрати стиль проектованого інтер’єру;

· використати новітні матеріали та технології в процесі проектування

інтер’єру.

При розробці дизайн-проекту житлового будинку дизайнера, його інтер`єру, благоустрою оточуючої території нами повинна бути врахована системність як характеристика цілісності в дизайні.

Ми обов’язково повинні опиратись на принципи створення інтер’єру:

· Принцип архітектурного настрою. Основою цього принципу є гра світла. Тобто вдень бачимо кімнату в одному світлі, а увечері вже в іншому. Хоча в принципі нічого не міняється. При цьому інтер’єр квартири відображає всю гаму емоцій замовника.

· Принцип крапки. На цьому етапі нам необхідно знайти певну точку простору, навколо якої і розповсюджуватиметься загальна тематика всього інтер’єру.

· Принцип незалежного об’єму. На цьому етапі весь об’єм квартири опрацьовується і заповнюється.

· Принцип експерименту. Цей принцип заснований на тому, що дизайнер ніколи не повинен переставати експериментувати при створенні образу квартири. При цьому всі нововведення повинні відповідати відчуттю замовника стилю.

· Принцип ліній руху. На цьому етапі важливо продумати всі лінії руху по квартирі. Це допоможе створити повний комфорт.

· Принцип акцентів. Всі акценти, зроблені в інтер’єрі, завжди виправдані і необхідні. Таким чином дизайнер зможете привернути увагу до кожного незвичайного куточка проектованої квартири

· Принцип Зеро. Нуль - це початок початків, який повинен дизайнер знайти в інтер’єрі. [1, с.8-9]

Враховуючи, що архітектурне проектування включає в себе розробку функціональних особливостей приміщення, де і яке буде обладнання, джерело світла, прийняття технічних рішень з облаштування конструкцій ніш, сходів, перегородок, стель і підлог, про розміщення кондиціонерів, саун, басейнів, камінів, теплих підлог і т.д., ставимо також перед собою завдання налагодити співпрацю з конструкторами, спеціалістами з вентиляції, каналізації та електропостачання.

Межа дослідження

Визначення функціонального планування, композиційно-просторових та художньо-образних характеристик житлового середовища, а також економічних, екологічних, соціальних умов, сприятливих для життєдіяльності людини.

РОЗДІЛ 1. АНАЛІЗ ВИХІДНИХ ДАНИХ

1.1.Вихідні дані для створення концепції проекту

Працюючи над реалізацією поставленого завдання: створити дизайн-проект житлового будинку дизайнера, ми створювали його для сім’ї, яка складається з чотирьох осіб: батьків(середнього віку) та 2-х дітей(студентів). Створювали середовище , де буде враховано запити усіх 4-ох членів родини, де буде багато вільного простору, де домінуватимуть білі площини, де буде багато денного світла. Такі атрибути є обов’язковими для стилю ф’южн. Ідеальною умовою для створення цього інтер’єру є й те, що житло орієнтоване зразу на декілька сторін. При виборі цього стилю домінантою була й така його позитивна і досить істотна риса - економічність. Крім того, враховувалось, що родина полюбляє часто збиратися разом, відчувати як емоційно, так і духовно одне одного, захоплюється подорожами, з яких її члени привозять багато сувенірів. Отже, необхідно було спроектувати інтер’єр, який би сприяв:

· подальшому об’єднанню родини,

· мав зону для творчих процесів,

· був веселим та світлим,

· прийняв зібрану колекцію сувенірів,

· був модним та красивим,-

тобто став би домом - « Веселкою». Отже, формуючи філософію інтер'єру, ми могли не дотримуватись жодних канонів і догм. Бо стиль сучасного життя нашого інтер’єру – ф'южн – виник як результат поєднання різних культур, традицій, часів і навіть технологій. Він зародився в Америці на початку 90-х років минулого століття і став цілком життєздатним напрямком інтер’єрної моди. Доречніше було б назвати цей стиль «сучасною еклектикою», яка дає можливість наповнити інтер’єр будь-якими предметами, змішувати


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15