У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК [655

УДК [655.42:658.7](477)

О. М. АФАНАСЕНКО

ЛОГІСТИКА В СИСТЕМІ КНИГОРОЗПОВСЮДЖЕННЯ: ОЦІНКА МОЖЛИВОСТЕЙ І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ

Розглянуто актуальність використання логістичного інструментарію в роботі системи книгорозповсюдження в Україні. Запропоновано напрями впровадження логістики в роботу системи книгорозповсюдження.

Ключові слова: система книгорозповсюдження, книготорговельна галузь, логістика.

Рассмотрена актуальность использования логистического инструментария в работе системы книгораспространения в Украине. Предложены направления внедрения логистики в работу системы книгораспространения.

Ключевые слова: система книгораспространения, книготорговая отрасль, логистика.

The relevance of use oflogistics system instrumentation in the book distribution systemis in Ukraine is considered. The areas of implementation of logistics in the book distribution systemis are offered .

Key words: system of book distribution, book-selling branch, logistics.

Стан системи книгорозповсюдження в Україні наразі потребує вироблення та використання нових інструментів і підходів до формування та реалізації стратегії поведінки на ринку. Результатом ускладнення взаємозв'язків між учасниками ринкових відносин, зовнішнім середовищем і необхідністю точніше реагувати на зміни в книжковій галузі стало посилення уваги до вивчення та впровадження в роботу книготорговельних підприємств різноманітних інструментів і технологій оптимізації їхньої діяльності, зокрема логістики. Виникнення логістики є результатом ускладнення взаємозв'язків між учасниками ринкових відносин і зовнішнім середовищем, а також необхідності точніше реагувати на зміни. Логістика є ринковою наукою, яка нині опинилася в центрі сучасних проблем книготорговельної галузі. Мета даної статті — висвітлити актуальність використання

логістики та визначити напрями її впровадження в систему книгорозпов- сюдження в Україні.

Логістика є сферою наукової та практичної діяльності. Загальні питання теорії і практики логістики розглянуто в деяких працях таких вітчизняних фахівців, як: О. Сумець [1], Р. Ларіна [5], Ю. Пономарьова [7] та ін. Однак відсутні праці, які б визначали специфіку книжкової логістики.

У книжковій сфері логістика як наука «виявляє об'єктивні закономірності руху економічних потоків у цій сфері підприємництва, а також розробляє на основі виявлених закономірностей засоби та методи оптимі- зації руху книжкової продукції і супутніх інформаційних, фінансових, кадрових, сервісних потоків від їх виникнення до використання кінцевими споживачами» [2]. Отже, основою книжкової логістики як науки є забезпечення збуту завдяки зниженню витрат на всьому шляху руху книжкової продукції від видавництва до споживача.

Водночас логістика є і сферою практичної діяльності. Як напрям практичної діяльності в книжковому бізнесі логістика «застосовує виявлені закономірності й методи логістичної оптимізації в діяльності конкретних підприємств, а також у проектах між фірмами і галузевих проектах з метою якнайповнішого задоволення потреб споживачів книжкової продукції» [2].

Становлення нових книготорговельних організацій змусило книготор- говців звернутися до аналізу книготорговельної стратегії, пошуку сучасних технологій управління ресурсами підприємства. Актуальність логістичного підходу в управлінні ресурсами полягає в зміні пріоритетів господарської діяльності. Нині головну роль відіграє не продукт, а процес у формі потоку. Базовою для логістики є категорія потоку. Логістика вивчає рух ресурсів (матеріальних, інформаційних, сервісних тощо) фірми в просторі й часі. Оптимізація та раціоналізація економічних потоків є головною метою логістики. Крім того, ефективність оцінюється як відповідність, ступінь задоволення потреб споживачів товарів і послуг. Рух економічних потоків передбачає декілька стадій, а саме: закупівля ресурсів для виробництва (в книжковій індустрії — це рукописи для видавництв); виробництво товарів і послуг (тиражі готової продукції); доведення готової продукції до споживачів та споживання. Важливо відзначити стадії руху потоку в книжковій справі, де він проходить такі етапи: ідея книги, робота автора над рукописом, підготовка видавництвом рукопису до друку, надання оригінал-макета видавництвом для тиражування, який стає частиною видавничого, а потім оптового та роздрібного асортименту, і придбання книги споживачем до власної бібліотеки. Логістика розглядає всі етапи планування, створення, обігу та споживання як єдиний процес руху товарів. Кожний суб'єкт книжкового ринку є ланкою в системі руху книжкового потоку до споживача.

Звернення до логістики відповідає провідним функціональним напрямам роботи книготорговельних організацій. Раціональна організація процесу

руху товарів — одна з найважливіших функцій торгівлі. Від того, наскільки ефективно організований процес руху товарів, значною мірою залежить рівень торговельного обслуговування населення. Раціональна організація процесу руху товарів передбачає проходження товару через мінімальну кількість ланок. З одного боку, існує товарний потік від виробників через торгівлю до споживача, а з іншого — потік інформації від споживача через торгівлю до виробника. У підсумку необхідно досягати узгодженості обох потоків. У цьому процесі торгівля відіграє вирішальну роль. Ефективне співробітництво з видавництвами (постачальниками) та споживачами є важливою складовою успіху сучасного книготорговельного підприємства. Використання логістики є обов'язковий елемент і в умовах організації книготорговельних мереж. Упровадження принципів логістики дозволяє оптимізувати діяльність підприємства завдяки ефективнішому задоволенню вимог споживачів.

Необхідність широкого застосування логістики в системі книгорозпов- сюдження України пояснюється зростанням конкуренції, зумовленої переходом від ринку продавця до ринку споживача. Водночас, актуальність упровадження принципів логістики в роботу книготорговельних підприємств зумовлена такими причинами: зростанням витрат на реалізацію книжкової продукції; відсутністю ефективної стратегії розвитку системи розподілу книжкової продукції; слабким рівнем розвитку сучасних засобів електронної комунікації; незадовільним станом транспортної інфраструктури та нестабільністю транспортних тарифів; низьким рівнем розвитку складського господарства, що пов'язано з відставанням розвитку дис- триб'юторської та оптової ланок книжкової торгівлі тощо.

Основними напрямами розвитку системи книгорозповсюдження в Україні є підвищення якості обслуговування покупців, розширення асортименту книжкової продукції при одночасному зниженні цін на книги. Крім того, щоб книга стала доступною для


Сторінки: 1 2 3 4