У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 024

УДК 024.1:027.7

Н. А. КОРЖИК

ЕЛЕКТРОННИЙ АБОНЕМЕНТ ЯК ЗАСІБ БІБЛІОТЕЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ

Розглядається електронний абонемент сучасної бібліотеки як засіб бібліотечно-комунікаційного сервісу, характеризуються основні його процеси.

Ключові слова: абонемент, електронний абонемент, бібліотека, бібліотечне обслуговування, сервіс, засіб.

Рассматривается электронный абонемент современной библиотеки как средство библиотечно-коммуникационного сервиса, характеризуются основные его процессы.

Ключевые слова: абонемент, электронный абонемент, библиотека, библиотечное обслуживание, сервис, средство.

Electronic subscription of modern library as mean of library- communication service is examined, his basic processes are characterized.

Key words: subscription, electronic subscription, library, library service, service, mean.

Вплив високоефективних технологій стає відчутнішим в усіх сферах людської діяльності. Формується принципово нове інформаційно-комунікаційне середовище, в якому бібліотечні інституції мають не тільки зберігати і поширювати знання, естетичне та духовне багатство, а й створювати свої власні інтелектуальні продукти та послуги у відповідь на зростаючі запити й потреби користувачів через поширення номенклатури інформаційного сервісу, інтегрування у світовий глобальний простір.

Бібліотеки виходять на новий рівень комплексної інформатизації. Саме інформатизація є одним з найглобальніших чинників суспільного розвитку, що суттєво впливає на всі сфери людської діяльності, зокрема і на бібліотечну галузь. Одним із найважливіших інформаційно-комунікаційних напрямів діяльності сучасної бібліотеки є бібліотечне обслуговування. Його основа – відділ обслуговування, що забезпечує внутрішню і зовнішню соціально- комунікаційну взаємодію бібліотеки як соціального інституту інформаційного суспільства. У період становлення та розвитку інформаційного суспільства особливої актуальності набувають питання вдосконалення бібліотечно-сервісного забезпечення користувачів бібліотеки з використанням нових інформаційно-комунікаційних засобів. Найслабкішою ланкою сучасної бібліотеки з точки зору використання інформаційно-комунікаційних технологій є підсистема обслуговування користувачів, яка спрямована на вдосконалення інформаційного сервісу бібліотек через ефективне застосування комунікаційних технологій (комп'ютерні технології, автоматизовані інформаційні системи, телекомунікаційні технології та сервіси Інтернету тощо).

Актуальним питанням сьогодення для бібліотечної галузі є розробка практично корисних методичних рекомендацій щодо ефективного використання засобів комунікаційних технологій у відділах обслуговування. Своєчасність і нагальність дослідження цієї теми посилюються також відсутністю вітчизняних і зарубіжних публікацій, присвячених місцю та ролі електронного абонемента бібліотеки в удосконаленні бібліотечно-комунікаційного сервісу.

Мета статті – розглянути електронний абонемент сучасної бібліотеки як засіб бібліотечно-комунікаційного сервісу, охарактеризувати основні його процеси.

Питання впровадження комунікаційних технологій у бібліотечне обслуговування стосуються таких напрямів та аспектів, як:

соціокомунікативні процеси в бібліотечній галузі;

комп'ютеризація бібліотечних процесів, зокрема процесів обслуговування;

технологія створення бібліотечно-інформаційних систем засобами автоматизації, тобто автоматизовані бібліотечно-інформаційні системи (АБІС) та їх підсистеми, модулі систем; автоматизовані робочі місця (АРМ); бази даних (БД);

інтернетизація бібліотечного обслуговування, тобто використання Інтернет-технологій та сервісних програм у діяльністі бібліотек з метою надання вільного доступу користувачам до інформації світової мережі;

проектування впровадження комп'ютерних технологій у бібліотеки, поетапна розробка моделі через з'ясування внутрішніх та зовнішніх зв'язків з оточуючим середовищем;

організаційно-методичні засади вдосконалення бібліотечного обслуговування на базі комп'ютерних та Інтернет-технологій.

Ефективне функціонування вище означених аспектів надає можливість користувачам вільного доступу до інформаційного простору.

На думку Г. Г. Почепцова [5], інформаційний простір слід розглядати як комунікативний простір. Саме в такому контексті можна пояснити багато явищ, наприклад, такий ланцюжок, як комунікаційні – інформаційні – бібліотечні процеси, в якому фігурує єдиний об'єкт – інформація, що у свою чергу функціонує у двосторонньому процесі, де і генератор, і одержувач інформації виконують активні ролі, що формують цю комунікацію. Саме такі наукові положення зумовлюють значимість упровадження Інтернет- комунікацій для вдосконалення бібліотечного обслуговування. Одночасно на комунікацію впливають і внутрішні чинники, в рамках яких можна розглядати і такі типи комунікацій, як культурні, освітні, наукові тощо.

Слід підкреслити, комунікаційні канали – це комп'ютерні і телекомунікаційні засоби передачі бібліотечної інформації, які супроводжують сучасні форми і методи бібліотечного обслуговування; взагалі є дієвим технологічним підґрунтям бібліотечно-інформаційної комунікації.

Використання Інтернету по суті є реалізацією прикладних функцій мережі. Особливий інтерес являють такі галузі застосування Інтернету як бібліотечна і інформаційна діяльність. На думку А. В. Соколова, бібліотеки використовують телекомунікаційні можливості Інтернету здебільшого в таких напрямах своєї роботи, як: 1) обслуговування користувачів у режимі теледоступу, без відвідування читальних залів; 2) бібліотечна кооперація у формі звернення до електронних каталогів інших бібліотек, використання бібліографічних записів з центру каталогізації, передачі фрагментів баз даних, замовлення видань у книжкових магазинах, книгообмін та ін.; 3) розвиток професійних контактів із вітчизняними та зарубіжними колегами завдяки використанню електронної пошти, передплати на тематичні листи розсилки, телеконференцій та ін. Бібліотечні працівники високо оцінюють колосальні ресурси Інтернету, але схильні розглядати їх як доповнення до довідково-бібліографічних фондів, а не як їх заміну [6].

Інтернет-сервіси бібліотеки не розглядають як окремий вид бібліотечного сервісу, а в деяких випадках – і як бібліотечний сервіс узагалі.

Учені підкреслюють важливість розуміння того, що поширення глобальних мереж і сучасних телекомунікаційних засобів, в першу чергу мережі Інтернет, ще більше стимулює процеси автоматизації бібліотек і сучасні технології міжбібліотечної взаємодії (зведені каталоги, МБА, поточне і ретроспективне комплектування). Тому розвиток телекомунікацій для бібліотек нині – це не данина часу, а необхідність, умова подальшого прогресу й вдосконалення. Бібліотечні працівники і керівники повинні знати реальний стан справ у цій галузі, щоб правильно і реалістично сформувати свої плани на найближчий час і перспективу [1, 2, 8].

Абонемент – традиційна форма бібліотечного обслуговування та бібліотечної послуги. Він є обов'язковим атрибутом будь-якої бібліотеки, функціонально спрямованим на надання користувачеві доступу до бібліотечних документів. В умовах упровадження


Сторінки: 1 2 3 4