У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 027

УДК 027.7:37.018.4(477)

1.1. МАКЕЄВА

ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ ДИСТАНЦІЙНОЇ ОСВІТИ В СИСТЕМІ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ СПІВРОБІТНИКІВ БІБЛІОТЕК ВНЗ УКРАЇНИ

Розкриваються відмітні ознаки й переваги дистанційного навчання, методи та форми, а також його практична цінність для бібліотечних фахівців.

Ключові слова: дистанційна освіта, методи та форми навчання, співробітники університетських бібліотек, підвищення кваліфікації.

Раскрываются отличительные черты и достоинства дистанционного обучения, методы и формы, а также его практическая ценность для библиотечных специалистов.

Ключевые слова: дистанционное образование, методы и формы обучения, сотрудники университетских библиотек, повышение квалификации.

The distinctive features and advantages, methods an forms and, also, the practical value of remote learning for librarians living in remote regions are described.

Key words: remote education, methods and forms of the education, employees of the university's libraries, increase of the qualification.

Сучасне інформаційне суспільство, що швидко змінюється та висуває жорсткі вимоги до професійного рівня і часу перенавантаження працівників бібліотек вищих навчальних закладів України, потребує зміни пріоритетів у навчанні.

Об'єктивною основою для радикальних інновацій у системі підвищення кваліфікації співробітників бібліотек ВНЗ України є розвиток освітніх інформаційних технологій на базі сучасних систем мультимедіа і телеко- мунікацій, серед переваг яких – індивідуальні темпи навчання та максимальне врахування індивідуальних особливостей слухачів, що має важливе значення для слухачів різного віку з неоднаковим рівнем знань.

Основою дистанційного навчання є навчання, тобто самостійна пізнавальна діяльність. Учень не тільки здобуває певні знання, але й учиться самостійно їх здобувати, працювати з інформацією, мислити системно, оцінювати ситуацію, формулювати висновки і прогнози.

Про «дистанційність» можна говорити в тому разі, коли вчителя й учня розділяє відстань. На відміну від різних форм заочного навчання, дистанційне навчання забезпечує інтерактивність – ефективний оперативний зворотний зв'язок з викладачем, а також можливість спілкування з партнерами.

Дистанційні технології дозволяють розширити можливості очної освіти, збільшивши взаємну доступність віддалених учасників навчання та тренерів, а також масивів навчальної інформації. Досвід сучасного дистанційного навчання показує його величезні переваги, які обов'язково мають використовувати працівники бібліотечно-інформаційної галузі для власного професійного розвитку і зростання.

Так, ще в березні 1990 р. Європейська Комісія прийняла робочий документ «Дистанційне навчання і професійна підготовка», в якому наголошувалося, що освіта «особливо цікава з погляду рентабельності освіти. Високоякісні освітні технології повинні розроблятися в центрі, а потім поширюватися на місцях» [3].

З метою забезпечення сприятливих умов для дистанційної освіти в 1994 р. Європейська Комісія створила програму «Леонардо да Вінчі» з початковим кошторисом у 4,1 млрд франків. Ця програма покликана розвивати систему «безперервної освіти протягом усього життя». Наступна програма «Сократ» з кошторисом 5,64 млрд франків ставила метою «додати європейський масштаб здобуття знань удома». У Великобританії проект TILT (Teaching with independent Learning Technologies) з кошторисом у 8,9 млрд франків спрямований на створення широкої мережі недержавного дистанційного навчання [3].

Концепція розвитку дистанційної освіти в Україні, затверджена Постановою МОН України від 20.12.2000 р., передбачає, що дистанційна освіта – це форма навчання, рівноцінна з очною, вечірньою, заочною та екстернатом, яка реалізується за технологіями дистанційного навчання. При цьому дистанційне навчання – це індивідуалізований процес передання і засвоєння знань, умінь, навичок і способів пізнавальної діяльності людини, який відбувається за опосередкованої взаємодії віддалених один від одного учасників навчання в спеціалізованому середовищі, що створене на основі сучасних психолого-педагогічних та інформаційно-комунікаційних технологій [4].

Уперше в Україні Інститут післядипломної освіти ДАКККіМ у жовтні 2008 р. запровадив дистанційне навчання з метою підвищення кваліфікації бібліотекарів. Учасниками дистанційного навчання були бібліотекарі обласних бібліотек десяти регіонів України [5].

Функцію дистанційної освіти виконує сайт, який супроводжує відділ наукового аналізу та розвитку бібліотечної справи Національної парламентської бібліотеки. У системі дистанційної освіти можуть використовуватися такі технології або їхні сполучення.

Case-технологія. Курс презентується у формі книжкового навчально- практичного посібника, що містить цілісний опис предмета і необхідну кількість контрольних завдань для самоперевірки. Курс може доповнюватися аудіо- та відеокасетами, що містять додатковий навчальний матеріал.

CD-ROM-технологія. Курс у формі CD-диска з мультимедійним інтерактивним продуктом. Підлягає вивченню за допомогою комп'ютера вдома або на робочому місці. Іноді розглядається як різновид case- технології.

Мережева технологія. Курс вивчається за допомогою мережевого звертання до навчального сервера освітньої установи. Мережеві технології використовують в основному електронні навчальні засоби, а взаємодія з викладачем здійснюється через телекомунікації.

Інтернет-технологія. Нині найпопулярнішим видом асинхронних комунікацій є глобальні телекомунікаційні комп'ютерні мережі. Цілком очевидна користь застосування міжнародних і національних мереж типу Internet, Binet, EUNet[ 2].

Найскладнішою з перелічених мереж є Internet. Практично всі навчальні заклади в розвинених країнах і країнах, що розвиваються, мають доступ до цієї мережі. Internet дозволяє асинхронно передавати електронну пошту від одного користувача до іншого, мати доступ до величезної кількості різноманітних телеконференцій, організовувати свої телеконференції, мати доступ до архівів, зокрема і до навчальних матеріалів як в асинхронному, так і в оперативному режимах, до різних баз даних.

У складі комплекту методичного забезпечення дистанційного навчання основне місце належить електронним підручникам і навчальним посібникам. Основою розробки електронних підручників для дистанційного навчання є модульний принцип. Кожен окремий курс надає цілісне уявлення про певну предметну галузь. Це дозволяє з набору незалежних курсів- модулів формувати навчальну програму, що відповідає індивідуальним або груповим потребам.

Крім електронних підручників, до основних комп'ютерних навчальних програм належать наступні.

Автоматизована навчальна система – програмний


Сторінки: 1 2