У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 342

УДК 342.8:[070.15:329.21] (477.54) "1905"

О. К. МАЛЮТІНА

ХАРКІВСЬКІ КАДЕТСЬКІ ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ ПРО ВИБОРЧЕ ПРАВО Й СТАВЛЕННЯ ПАРТІЇ ДО УЧАСТІ У ВИБОРАХ ДО ДЕРЖАВНОЇ ДУМИ

Розглянута проблема виборчого права й ставлення партії конституційних демократів до участі в передвиборчій кампанії в Державну думу за матеріалами харківської кадетської періодики.

Ключові слова: харківські кадетські періодичні видання, виборче право, передвиборча кампанія.

Рассмотрена проблема избирательного права и отношение партии конституционных демократов к участию в предвыборной кампании в Государственную думу на основе анализа материалов харьковской кадетской периодики.

Ключевые слова: харьковские кадетские периодические издания, избирательное право, предвыборная кампания.

The article deals with the problem of suffrage and with the attitude of the Constitutional Democracy Party to participation in the election campaign to the State Duma. The investigation is based on the analysis of the materials of the Kharkov cadet periodicals.

Key words: Kharkov cadet periodicals, suffrage, election campaign.

Відгуком ліберальної громадськості Харкова на Маніфест 17 жовтня 1905 р. було заснування щоденної газети «Мир». Редактором та ідеологом газети став професор М. А. Гредескул. Із 27 листопада до 9 грудня 1905 р. було надруковано 11 номерів газети. Але ліберальний характер видання, висвітлення злободенних питань дійсності, критика дій уряду й місцевої адміністрації спровокували «припинення» випуску газети до особливого розпорядження харківського генерала-губернатора. Газету «Мир» змінила ліберальна «Волна», продовживши тематику попереднього видання. Її редакторами стали професори М. П. Чубинський та М. О. Максимейко, пізніше І. П. Бєлоконський та Ф. А. Павловський. Газета проіснувала один місяць – із 29 грудня 1905 р. до 29 січня 1906 р. – і також була закрита владою «до особливого розпорядження». Ліберали відразу замінили видання газетою «Будущее». Були видрукувані 26 номерів за редакцією І. П. Бєло- конського. Після «тимчасового закриття» «Будущего» вийшло друком видання «Накануне». Газета видавалася напередодні виборів до І Державної думи, тому всі її 16 номерів присвячені висвітленню передвиборчої кампанії та діяльності кадетської партії під час виборів. Однак і це видання влада заборонила, а в період з 14 по 24 червня 1906 р. його змінила газета «Девятый вал». Опублікування серії кадетських видань «Мир», «Волна», «Будущее», «Накануне», «Девятый вал» остаточно припинено 9 липня 1906 р. [6, с. 205].

Актуальність пов'язана з проблемою виборчого права й ставлення партії конституційних демократів до участі в передвиборчій кампанії в Державну думу.

Харківська філія конституційно-демократичної партії, про заснування якої було заявлено в першому номері газеті «Мир», підтримуючи позицію партії, сприймала Маніфест 17 жовтня 1905 р. як конституційний акт, який перетворив Росію на конституційну монархію. Симпатизуючи революційному руху, визнаючи революцію проявом волі народу, викликану небажанням влади своєчасно реагувати на вимоги суспільства, ліберали зосередили зусилля на можливостях, які відкрила перед ними революція, а саме: легальній організації своїх сил, оприлюдненні в засобах масової інформації своєї позиції, підготовці передвиборчої кампанії та активній участі в ній. Однак переконавшись, що дії уряду не відповідають положенням, задекларованим у царському маніфесті, кадети на сторінках своїх видань як опозиційна сила обстоювали необхідність демократичних принципів виборчого права з метою формування законодавчого органу народного представництва й пояснювали виборцям тактику своєї партії в передвиборчій кампанії в Державну думу.

Зауважимо, що до останнього часу ліберальні періодичні видання Харківської губернії практично не вивчалися. Винятком є монографія І. Л. Михайлина, в якій уперше зроблена спроба комплексного аналізу й систематизації величезного масиву харківських видань ХІХ – початку ХХ ст. [6]. Монографія містить розділ, присвячений харківській ліберальній пресі. Автор простежив динаміку зміни кадетських видань, проте тему виборчого права і ставлення конституційних демократів до тодішнього виборчого законодавства окремо не розглядав.

Мета статті – проаналізувати матеріали харківської кадетської періодики з проблеми виборчого права й участі партії і передвиборчій кампанії в Державну думу.

Тема виборчого права висвітлювалася на сторінках харківської кадетської періодики перманентно. Однією з перших була стаття М. Максимейко «Избирательное право по законам 6 августа и 11 декабря» [5]. 6 серпня 1905 р. з ініціативи Міністра внутрішніх справ О. Г. Булигіна опубліковано маніфест про скликання думи – «Заснування Державної думи» та «Положення» про вибори до неї. 11 грудня під час московського збройного повстання надруковано царський указ про виборчі права. Ці документи сформували систему виборчого права, на базі якої мали проводитися вибори до першого російського парламенту. У своїй статті М. Максимейко проаналізував установлені принципи виборчого права, а також висловив думку кадетів з цього питання.

На початку статті автор відзначив, що указ від 11 грудня «є величезним кроком уперед, порівняно із законами 6 серпня стосовно розширення виборчого права» [5]. Дійсно, «булигінська дума» обмежувалась законодо- радчими (консультативними) функціями. Вибори були багатоступінчастими, усі виборці поділялися на три курії: землевласників, селян та міщан. Робітники не мали права голосу. Цей закон різко негативно оцінено ще в першому номері газети «Мир» у програмній статті «Годы борьбы» [1]. Її автор – редактор та ідеолог видання – М. А. Гредескул писав: «Закон 6 серпня являв собою політичне безглуздя, політичне потворство, щось ще не бачене в історії; він стояв не тільки нижче за будь-яку розумну політичну критику, але й зовсім не відповідав навіть політико-сентиментальному слов'янофільському ідеалу» [1].

За указом 11


Сторінки: 1 2 3 4