У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Реферат на тему:

Ревізія, як спосіб контролю

Кожна держава, як своєрідна форма організації суспільства, повинна здійснювати певну економічно-спрямовану діяльність, яка направлена на задоволення всіляких потреб державного апарату. Однак, виконуючи свою економічну діяльність, вона не застрахована від певних негативних явищ. Саме для якнайкращого управління економікою країни і передбачений контроль. Контроль виступає однією із функцій держави по управлінню економікою.

Можна виділити багато видів і способів контролю. Зокрема, за суб’єктами він поділяється на: державний, який здійснюється державними органами управління і влади; незалежний – здійснюється аудиторськими органами; внутрішньогосподарський – здійснює власник підприємства; за часом проведення контроль можна поділити на: попередній, поточний, заключний. Формою заключного контролю, якраз, і є ревізія.

Ревізія – це система контрольних дій, за допомогою яких за певний період часу, відповідно до програми ревізії, встановлюється законність цілеспрямованість і економічна ефективність проведених господарських операцій, а також правильність дій посадових осіб при їх здійсненні.

Залежно від відомчої підпорядкованості, ревізія може бути: відомчою – здійснюється органами управління; позавідомчою – здійснюється Контрольно- Ревізійним Управлінням; внутрішньогосподарські – здійснюються працівниками-ревізорами на підприємствах; залежно від принципу реалізації, ревізії є: планові і позапланові.

Планові і позапланові виїзні перевірки здійснюються органами державної влади і управління в особі правоохоронних органів.

Плановою визнається перевірка фінансово-господарської діяльності суб’єкта підприємницької діяльності, яка передбачена у плані роботи контролюючого органу і проводиться за місцем знаходження такого суб’єкта. Планова перевірка проводиться за сукупними показниками фінансово-господарської діяльності суб’єкта підприємницької діяльності за письмовим рішенням керівника контролюючого органу не частіше одного разу на календарний рік.

Позаплановою перевіркою вважається перевірка, яка не передбачена в планах роботи контролюючого органу і проводиться за наявності однієї із таких підстав:

за наслідками зустрічних перевірок, виявлено факти, які свідчать про порушення суб’єктом підприємницької діяльності норм законодавства;

суб’єктом підприємницької діяльності не подано в установлений строк документи обов’язкової звітності;

виявлено недостовірність даних, заявлених у документах обов’язкової звітності;

проводиться реорганізація підприємства.

Позапланові перевірки, з причини реорганізації підприємства, проводяться виключно органами державної податкової служби та органами контрольно-ревізійної служби в межах їх повноважень.

Контролюючими органами, які мають право проводити планові та позапланові перевірки фінансово-господарської діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, є:

органи державної податкової служби – стосовно сплати податків та зборів до бюджетів та державних цільових фондів, неподаткових платежів;

митні органи – стосовно сплати ввізного мита, акцизного збору та податку на додану вартість, які справляються у разі ввезення товарів на митну територію України в момент перетинання митного кордону;

органи державного казначейства, державної контрольно-ревізійної служби та органи державної податкової служби в межах їх компетенції – стосовно бюджетних позик, позик та кредитів, гарантованих коштами бюджету, цільового використання дотацій та субсидій, а також належного виконання державних контрактів, про авансованих за рахунок бюджетних коштів.

Рішення про вилучення документів первинного обліку, зупинення операцій на рахунках в установах банків, інших фінансово-кредитних установах, можуть приймати лише органи державної податкової служби.

У разі виявлення під час документальної перевірки податковим органом факту нецільового використання суб’єктом підприємницької діяльності таких товарів або факту заниження суми податкового зобов’язання, заявленої цим суб’єктом у податковій декларації, податковий орган самостійно визначає суму податкового зобов’язання платника за кожним із податків і застосовує штрафні санкції та пеню в порядку, встановленому законом та відповідними правовими актами.

За результатами перевірок щодо дотримання податкового і валютного законодавства складається акт документальної перевірки із додатками, в якому чітко зазначається суть порушення норм законодавства і вказуються їх статті відповідно порядку, який затверджено наказом Державної Податкової Адміністрації України.

Перевірки щодо контролю за здійсненням розрахункових операцій у сфері готівкового і безготівкового обігу проходять при наявності в них таких складових:

аналіз даних про фінансово-господарську діяльність підприємства;

відбір платників податків і їх господарських одиниць для проведення перевірок;

встановлення реальних обсягів реалізації товарів;

узагальнення результатів перевірок, прийняття рішень про застосування санкцій.

Підрозділи податкової служби, які очолюють перевірки згідно з Національним планом, направляють письмове повідомлення, з відміткою про вручення, платнику податків про її проведення не пізніше ніж за 10 днів до початку планової документальної перевірки. В цей же строк повідомляються і підрозділи податкової міліції.

Право на проведення перевірки платника податків надається на підставі посвідчення, яке оформляється на бланку податкового органу, завіряється печаткою і підписується: на планову перевірку – керівником податкового органу або його заступником, якому підлеглий підрозділ, що проводить перевірку; на позапланову перевірку – лише керівником податкового органу.

У разі, якщо при проведені перевірки встановлено факт відсутності посадових осіб підприємства за юридичною і фактичною адресою або їх переховування, інформація на розшук передається до податкової міліції.

Підрозділи податкової міліції, що проводять перевірку, оформляють її результати довідками з окремих питань програми перевірки, з необхідними додатками за підписом перевіряючих, а у разі виявлення порушень – з наданням пояснень посадових осіб підприємства, що перевіряється з приводу порушень.

Довідки складаються посадовими особами податкового органу. Підрозділ, що проводив перевірку складає акт перевірки із додатками, в якому чітко викладається зміст порушень.

Після розгляду і підписання матеріалів перевірки, посадова особа , яка очолювала перевірку, готує рішення про обов’язок платника податків сплатити донараховану суму податків, застосованих санкцій, протоколи і постанови про притягнення осіб до відповідальності. (див. додатки №1,2,3,4,5)

Керівник органу державної податкової служби за результатами розгляду акту перевірки у встановлені терміни приймає рішення (податкове повідомлення).

Посадові особи органів державної податкової служби зобов’язані дотримуватись Конституції і законів України, інших нормативних актів, прав та охоронюваних законом інтересів громадян, підприємств, установ, організацій, забезпечувати


Сторінки: 1 2