У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Широка мережа маркетингових посередників є невід'єм¬ним елементом інфраструктури товарного ринку будь-якого регіону

Контрольна з маркетингу

1. Суб’єкти, предмет і продукти посередницької діяльності

Широка мережа маркетингових посередників є невід'єм-ним елементом інфраструктури товарного ринку будь-якого регіону.

Залежно від видів діяльності в структурі маркетингових посередників можна виділити такі, як торговельні, страхові, транспортні, кредитно-фінансові, рекламні і консалтингові фірми.

Сучасний ринок є розгалуженою системою господарських зв'язків між виробниками і споживачами, а також складним ме-ханізмом виявлення й узгодження їх економічних інтересів. Практичне здійснення цих зв'язків з урахуванням інтересів усіх учасників товарного обігу беруть на себе торговельні посеред-ники. Вони сприяють формуванню єдиного ринку товарів і по-слуг, розширюють можливості розвитку на ньому конкуренції.

Посередницька діяльність є поняттям, близьким за значен-ням до комерційної діяльності. Разом з цим їх не слід ототож-нювати. У смисловому значенні «посередник» - це суб'єкт господарювання, який знаходиться між двома іншими і допо-магає обміну у вигляді послуги або товару, інформації тощо.

Під комерцією, або комерційною діяльністю, розумієть-ся отримання максимальної вигоди від торговельної операції з урахуванням внутрішніх і зовнішніх умов, які склалися на да-ний момент для сторін цієї операції. Комерційна діяльність включає:

1) маркетингові дослідження ринку, які передбачають ви-вчення кон'юнктури і динаміки попиту на продукцію, що виго-товляється або купується даним підприємством;

2) аналіз зміни ціни на дану продукцію з урахуванням цін основних конкурентів даної фірми;

3) прогноз доходів потенційних споживачів і розмірів їх потреб у даному товарі;

4) використання реклами як основної зброї в неціновій бо-ротьбі з фірмами-конкурентами;

5) планування товарного асортименту з урахуванням со-ціально-економічних особливостей різних груп споживачів;

6) використання спеціальної системи торговельного об-слуговування, коли товар «знаходить» свого потенційного споживача.

Визначаючи відмінність між комерційною і посередниць-кою діяльністю, необхідно відзначити, що в умовах ринкових відносин будь-який посередник є комерсантом, але далеко не кожен комерсант є посередником. Наприклад, будь-яке під-приємство, яке випускає свою продукцію як товар, тобто для продажу, перш за все, переслідує комерційну мету, але не є по-середником, оскільки не займає серединного положення в ци-клі товарообігу.

Торгово-посередницька діяльність є невід'ємним елемен-том ринкового господарства. Важко знайти підприємця, який би не користувався послугами посередників або сам не висту-пав у ролі посередника при здійсненні комерційних операцій. За даними міжнародних джерел, до 80% світового обігу това-рів і послуг здійснюється за допомогою посередників. Проте це не означає, що посередник у процесі руху товару є невід'єм-ним атрибутом і може бути нав'язаний товаровиробнику ззовні. Доцільність вибору посередника диктується кон'юнктурою товарного ринку, особливостями внутрішнього і зовнішнього середовища фірми-виробника.

Торговий бізнес як опорна складова розвинених економіч-них відносин багато в чому сприяє вирішенню головного зав-дання суспільного виробництва - задоволення різносторонніх потреб людей.

Торгівля - це особлива діяльність людей, що пов'язана із здійсненням актів купівлі-продажу і є сукупністю специфіч-них та господарських операцій, направлених на обслуговуван-ня процесу обміну. Суть торгівлі полягає не в обміні, а в тому, щоб зробити продукт доступним споживачу.

При переході до ринкової економіки роль торгівлі як ос-новної частини товаропровідного ланцюжка, що сполучає ви-робника із споживачем, істотно зростає. До того ж, торговий прибуток часто вищий за виробничий, а тому значна частина підприємців іде в торгівлю і виникає її привабливість як сфе-ри зайнятості.

Функціонування торгівлі на основі економічних методів господарювання припускає посилення ринкової орієнтації торгової політики посередницьких організацій. Така орієнта-ція забезпечує не тільки подальше вдосконалення комерційної діяльності, підвищення рівня комерційної роботи, але й акти-візацію всього комплексу комерційних відносин у торгівлі. Це, в свою чергу, обумовлює необхідність нового підходу до вирі-шення ринкових проблем, застосування більш досконалих ме-тодів комерційної роботи на основі використання принципів і елементів маркетингу.

За допомогою маркетингу раціональніше вирішуються проблеми забезпечення споживачів необхідними матеріаль-ними ресурсами з метою отримання максимального прибутку і гарних економічних результатів на товарному ринку.

Класифікація функцій маркетингу на такі, як дослідження ринку, планування асортименту товарів, організація збуту і розподілу, реклама і стимулювання збуту та їх зміст визнача-ються приналежністю підприємства, організацій, що їх вико-нують, до тієї чи іншої галузі - виробництва, оптової або роз-дрібної торгівлі.

Аналіз функцій маркетингу показує, що в торгівлі залиша-ється без зміни лише дослідницька функція. Решта функцій -трансформуються, набувають управлінського характеру і зна-ходять своє вираження у виконанні торгівлею ряду комерцій-них і виробничих функцій.

1. Так, дослідницька функція, що виконується торговими посередниками в системі маркетингу, виявляється у вивченні ринку і його кон'юнктури.

2. Функція управління асортименту товарів здійснюється шляхом реалізації таких комерційних функцій, як:*

формування і надання заявок і замовлень;*

закупівля товарів;*

формування торгового асортименту;*

вплив на виробників продукції з метою підвищення якос-ті товарів і оптимізації асортименту;*

організація і проведення ярмарків.

3. Функція управління збутом і розподілом частково знахо-дить вираження у виконанні таких комерційних функцій, як:*

реалізація (продаж) товарів;*

встановлення господарських зв'язків;*

надання додаткових послуг;*

транспортування і складування товарів тощо.

4. Функція управління рекламою і стимулювання збуту продукції в системі маркетингу частково виявляється в рекла-муванні торговим підприємством товарів і послуг, що нада-ються.

Кожну з функцій маркетингу можна розглядати як сукуп-ність певних комерційних і ряду виробничих функцій, які є не чим іншим, як елементами маркетингової діяльності.

Торговий маркетинг - це діяльність суб'єктів ринку, що здійснюють якісне просування товарів і послуг до конкретно-го споживача.

Основними цілями маркетингу в торгівлі є:

1) підвищення обсягу попиту і пропозиції, частки підпри-ємства на ринку;

2) вдосконалення процесу закупівлі та реалізації товарів, їх оновлення;

3) розвиток підприємництва та комерції.

Слід зазначити, що успіх в торгівлі може бути досягнутий, якщо вона базуватиметься на виявлених вірогідних потребах і можливостях покупців. У цьому провідна роль


Сторінки: 1 2 3 4