У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДИПЛОМНА РОБОТА

 

Тема: РОЛЬ УПРАВЛІНСЬКОЇ ІНФОРМАЦІЇ ДЛЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТРУДОВИХ ПРОЦЕСІВ НА ПІДПРИЄМСТВІ СФЕРИ ОБСЛУГОВУВАННЯ (на прикладі відділення реалізації нафтопродуктів по Івано-Франківській області ВАТ «Укрнафта»)

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………….……………………………………..….6

РОЗДІЛ 1. Теоретичні основи функціонування управлінської інформації в організації трудових процесів

Суть поняття «інформація», «інформаційний ресурс»……………….10

1.2 Функціонування інформації в сфері управління…………………..…19

1.3 Управлінські рішення та їх вплив на трудові процеси………………31

РОЗДІЛ 2. Особливості управління трудовими процесами на рівні підприємства сфери обслуговування на прикладі ВАТ «Укрнафта»

2.1 Організаційна структура, завдання та функції ВАТ «Укрнафта»…..44

2.2 Система управлінської інформації та документації дляфункціонування трудових процесів на ВАТ «Укрнафта»…………...48

2.3 Автоматизація управління трудовими процесами на підприємстві ВАТ «Укрнафта» за допомогою створення бази даних документів….…59

ВИСНОВКИ……………………………………………………...………..…….67

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………….……………72

ДОДАТКИ

ВСТУП

Актуальність дослідження. На даний час вже ні в одній області людської діяльності неможливо приймати правильні рішення, засновані виключно на багаторічному досвіді і інтуїції керівників. Це пояснюється тим, що, по-перше, суспільство в цілому стало дуже складним і будь-яка галузь, в якій безпосередньо зайнята та чи інша людина, має різноманітні зв'язки зі всіма галузями людської діяльності. По-друге, темпи розвитку суспільства різко зросли, внаслідок чого виникла гостра необхідність завчасно передбачити шляхи і результати цього розвитку.

Підвищення ефективності і якості документно-інформаційної діяльності вимагає поєднання теоретичних знань спеціалістів з вмінням вирішувати практичні завдання, підвищенням рівня навчальної підготовки, диктує необхідність розширення і зміцнення зв’язків вищих навчальних закладів і відповідними галузями народного господарства.

Робота з інформацією супроводжує і пронизує весь процес прийняття рішень і контролю, а відповідно, являється невід'ємною частиною управління. Необхідною передумовою прийняття правильного управлінського рішення є оптимальний об'єм і якість існуючої інформації. Важливого значення набуває також методика аналізу інформації і синтез, що формує увагу про можливі рішення. Кожен варіант рішення є комплексом інформації про можливі відповіді на які-небудь запитання, зібраний в єдино логічне ціле і має певну цілеспрямованість. Адже інформаційна культура означає передусім наступні вміння та знання: формувати потреби з інформації; володіти загальнодоступними джерелами інформації; досконало користуватися ними; вміло відбирати інформацію; правильно створювати, зберігати використовувати, перетворювати, розповсюджувати інформацію тощо.

Для оцінки ситуації і підготовки управлінського рішення керівник повинен бути забезпечений повною і своєчасною інформацією. Зміст процесу управління полягає у перетворенні інформації зворотного зв'язку на інформацію управлінських рішень. Зворотній зв'язок дає змогу корегувати помилки відхилення, регулювати виробничі і управлінські процеси.

Однією із проблем в управлінській діяльності є рішення в умовах невизначеності або неповних даних про можливі післядії накреслених дій. Керівник стоїть завжди перед дилемою - або зменшити невизначеність, перед тим як приступити до дій, або здійснити ті чи інші операції при відомому рівні невизначеності. По всій ймовірності вирішальну роль тут повинен відіграти фактор часу. При наявності ресурсів часу прийняттю рішення завжди повинен передувати аналіз і пошук даних, що знижують невизначеність результату приймаючих рішень. Заслуговує уваги порядок організації системи інформації, при якому сигнали поступають тоді, коли це необхідно керівнику.

Інформація в сфері управління відіграє важливу роль для організації функціонування трудовиз процесів. В наш час становлення ринкових відносин і посилення конкуренції (як між підприємствами, так і між працівниками) досягнутий досвід високопродуктивної праці найчастіше стає комерційною таємницею, а нерідко і високорентабельним товаром. Це ще більш посилює важливість проблеми раціоналізації трудового процесу, оскільки за рахунок цього чинника можна без великих матеріальних або фінансових витрат досягати на підприємстві будь-якої сфери і напрямку господарювання, зростання продуктивності праці, підвищення якості продукції і загальної ефективності роботи.

Об’єктом дослідження виступають трудові процеси у ВРНП ІФ ВАТ «Укрнафта».

Предметом дослідження є роль управлінської інформації для функціонування трудових процесів.

Метою дослідження є запропонувати оптимальну модель організації управлінської інформації у функціонуванні трудових процесів підприємства на прикладі окремого представника сфери обслуговування, а саме ВРНП ІФ ВАТ «Укрнафта».

Виходячи з об’єкту, предмету та мети дослідження поставлено такі завдання:

дослідити поняття «інформація» та її роль в управлінні;

охарактеризувати стан системи документно-інформаційного забезпечення управління в ВРНП ІФ ВАТ «Укрнафта»;

проаналізувати методи організації управлінської інформації;

розкрити суть процесу управління та прийняття управлінських рішень;

провести дослідження трудових процесів підприємства;

розробити шляхи автоматизації управлінської інформації для трудових процесів ВРНП ІФ ВАТ «Укрнафта»;

Методи дослідження. Для реалізації мети та завдань дослідження використовувався комплекс сучасних загально-наукових та спеціальних методів:

аналітичний,

порівняльного аналізу,

системно-структурний,

функціонального аналізу,

абстрактно-логічний.

Джерельною базою дослідження стали такі законодавчі акти як Основний Закон - Конституція України, закон України «Про електронний документ та електронний документообіг», «Про Національну програму інформатизації», «Про інформацію», « Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах», «Про науково-технічну інформацію» тощо.

Також у процесі роботи використовувались стандарти та інструкції з діловодства, документна база підприємства, документні масиви.

Видання викладачів Школи бізнес-рішень та інформаційних систем при університеті Індіани – Едлі Вейнрайта, Деніела де Геєса, Джефрі Гофера та Вільяма Перкінса – «Управління інформаційною технологією: що потрібно знати менеджерові» детально розглядає еволюцію комп’ютерних та інформаційних систем, їх функції, теоретичне призначення та практичне використання.

Посібник Стефана П.Робінса та Девіда А. де Ченцо «Основи менеджменту» знайомить із базовими концепціями сучасної теорії управління та еволюцією управлінської думки у передових країнах Заходу.

Осовська Г.В. Основи менеджменту: Навчальний посібник, для студентів вищих навчальних закладів

Калина А. В. Економіка праці: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів

Практичне значення дослідження полягає у виявлені оптимальних шляхів створення, передачі та зберіганні інформації, що використовується в управлінні. Адже без достовірної, точної інформації управляти трудовими процесами неможливо. Ефективна взаємодія між керівником та персоналом а отже і ефективність праці, можлива тільки з використанням управлінської інформації

Структура дипломної роботи випливає з її мети та завдань.


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Особливості інформаційно-комунікаційних процесів в організації на прикладі Городенківської районної державної адміністрації. - Дипломна робота - 125 Стр.
Основні особливості та тенденції розвитку сучасних книжкових видань. - Курсова робота - 42 Стр.
Системний підхід до задоволення інформаційних потреб при прийнятті корпоративних управлінських рішень (на прикладі ВАТ«Івано-Франківський Агрохімцентр»)» - Дипломна робота - 104 Стр.
Ділова кореспонденція - Курсова робота - 34 Стр.
Особливості інформаційного ринку Прикарпаття (на прикладі ТРК „3-Студія”) - Дипломна робота - 68 Стр.
Розроблення рекомендацій щодо реалізації вимог до формуляра-зразка в документах Єзупільської селищної ради для покращення стану документного та документаційного забезпечення. - Дипломна робота - 162 Стр.
Концептуальна модель системи інформаційного забезпечення у харчовій промисловості (на прикладі приватного підприємства «Дім Дистрибуції»)» - Дипломна робота - 69 Стр.