У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





1

Зміст

Вступ……………………………………………………………………………….3

1 Історичні витоки та особливості сучасних популярних книжкових видань…....................................................................................................................5

1.1 Історія книги………………………………………………………...................5

1.2 Загальні особливості………………………………………………………....16

2 Огляд сучасних популярних книжкових видань……………………………..32

2.1 Тенденції видання сучасних антологій в Україні………………………….32

2.2 Видання сучасної британської літератури українською мовою…………..38

Висновки………………………………………………………………………….40

Список використаних джерел…………………………………………………...42

Вступ

На сучасному етапі українське суспільство перебуває в пошуках ідеалів, виховних орієнтирів та нових наукових знань, оскільки в цьому запорука відродження і розвитку української нації. Сучасні засоби популяризації наукових знань різноманітні. До них відносяться і кіно, і телебачення, і радіо, і періодичний друк. Особлива роль належить книжковим і журнальним виданням. Найбільш фундаментальним засобом популяризації продовжують залишатися книжкові науково-популярні видання. Адже науково-популярні книжкові видання , які містить відомості про теоретичні і/або експериментальні дослідження, призначені для популяризації і пропаганди основих досягнень науки і техніки, культури та результатів прикладної діяльності серед широких мас читачів в доступній для них формі. Книга - пpодукт духовного життя людини. Hаpодившись, як відповідь на певні соціальні потpеби людства, вона вступає в соціальний пpоцес як складовий його елемент, знаpяддя спілкування, як ідеологічний фактоp класової боpотьби в сфеpі ідеології. Об'єднуючи в собі не лише освітній та пізнавальний, а й світоглядний, естетичний, моpальний і духовний потенціал, книга є значимим фактоpом фоpмування особистості людини, її національної свідомості, а також одним з провідних засобів масової комунікації. Hаpешті книга усвідомилася пеpеважною більшість населення як своєpідний путівник у складному і захоплюючому життєвому моpі, як невичеpпна скаpбниця знань і самоосвіти, найліпший поpадник, наставник і вчитель. Тому дуже важливого значення набуває формування книжкового ринку, який відповідає вимогам сучасного суспільства.

Тематика науково-популярних видань може бути вельми широкою. Вона визначається потребами і завданнями суспільства, інтересами і попитом читачів. З цим пов'язано цільове призначення і функціональні властивості науково-популярних видань.

Найважливішою функцією науково-популярної книги є популяризація і пропаганда наукових знань. Саме це в найзагальнішому визначенні складає цільове призначення даної книги. Дана функція, разом з просвітницькою і ознайомлювальний-освітньою, у всі часи була такою, що веде. Пропагуючи наукові знання, учений передає масам останнє слово в науці і тим самим знайомить їх з цим новим знанням, сприяючи підвищенню їх освітнього рівня і вирішуючи просвітницьку задачу. Наукові знання духовно збагачують читача науково-популярної книги, будить в нім подальший пізнавальний інтерес, сприяють розвитку його творчої ініціативи, нарешті, залучають до знання. Однією з головних цілей науково-популярної книги є формування наукового світогляду читача. Світоглядна функція припускає виклад в науково-популярній книзі природничонаукових знань і законів природи, освітлення досягнень в розробці теоретичних проблем, що відкривають нові перспективи науки і на її основі нові можливості прогресу виробництва. Реалізація функції формування наукового світогляду безпосередньо пов'язана із залученням людини до наукових знань, вихованням у читача сприйнятливості, розуміння суті науки, науково-технічного прогресу. Популярні видання по мистецтву виконують важливу функцію естетичного виховання.

Об’єкт досліджень - сучасні популярні книжкові видання.

Предмет досліджень - основні засоби масової інформації.

Мета - визначити основні особливості та тенденції розвитку сучасних книжкових видань. Для досягнення даної мети необхідно:

- дослідити історичні передумови сучасногокнигодрукування;

- визначити та охарактеризувати особливості сучасних популярних видань:

- виділити основні тенденції видання сучасних антологій та іноземної літератури в Україні.

1 Історичні витоки та особливості сучасних популярних книжкових видань

1.1 Історія книги

У всі часи книга була в авангарді ідеологічних рухів, їх протиріч, світоглядної конфронтації, виявлялася то кафедрою, то трибуною, то трибуналом для суспільних поглядів і настроїв; багато раз виходила на багаття або ешафот то як жертва, то в зовнішності судді і ката. Історія знає немало прикладів, коли книга із знаряддя прогресу, з «світла розуму», добра і краси перетворювалася на джерело реакції, застою, насильства, в проповідника духовної антропофобії і справжнього геноциду.

У якнайдавніші часи людська пам'ять була єдиним засобом збереження і передачі суспільного досвіду, інформації про події і людей. Відомі так звані неписьменні цивілізації, де величезна кількість необхідних відомостей просто заучувалася напам'ять, а на дальні відстані посилалися «живі листи» - гінці.

Якщо переривати історію світової літератури, то опиниться, що всі народи так чи інакше пройшли період «усної книги». Безсмертні поеми «Іліада» і «Одіссея», як відомо, були записані в Афінах на свитах близько 510 р. до н.е. До цього протягом століть поеми розповсюджувалися усно, веди і рапсоди - стародавні співаки, оповідачі - співали їх напам'ять на народних святкуваннях. Але запам'ятовувати багатотисячні рядки було важко, і первісні оповідачі використовували стрічки і вузлики, які допомагали їм.[1]

Учені знаходять в печерах і на скелях зображення, зроблені рукою первісної людини, враження, що відобразили його, від навколишнього світу, життя, природи. Це початки мистецтва, але одночасно і початки писемності, адже саме тут людина вперше виразила в зображенні свою думку.

Але перший етап власне книги - це, звичайно, volumen, сувій листів папірусу, підклеєних один до іншого.

Зрозуміло, тоді книга мала досить вузьке розповсюдження - серед багатих книголюбів і освіченого оточення меценатів, а пізніше в університетах і серед духівництва. У античному місті самим звичайним способом обнародування були публічні читання. Для коротких документів служили воскові дощечки, а для поточних записів починаючи з Ш століття до н.е. використовували пергамен - матеріал грубіший, та зате міцніший і дешевший, ніж папірус.

Наступне перевтілення книги стало можливе саме завдяки дешевизні і міцності пергамента. Що розрізає на листи, зшиті потім в зошит, він дав нову форму - codex; тут вже було розділення на сторінки, характерне для сучасної книги.

Повстання рабів, криза і


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Системний підхід до задоволення інформаційних потреб при прийнятті корпоративних управлінських рішень (на прикладі ВАТ«Івано-Франківський Агрохімцентр»)» - Дипломна робота - 104 Стр.
Ділова кореспонденція - Курсова робота - 34 Стр.
Особливості інформаційного ринку Прикарпаття (на прикладі ТРК „3-Студія”) - Дипломна робота - 68 Стр.
Розроблення рекомендацій щодо реалізації вимог до формуляра-зразка в документах Єзупільської селищної ради для покращення стану документного та документаційного забезпечення. - Дипломна робота - 162 Стр.
Концептуальна модель системи інформаційного забезпечення у харчовій промисловості (на прикладі приватного підприємства «Дім Дистрибуції»)» - Дипломна робота - 69 Стр.
Проходження практики на ДП «3-Студія-Телевиробництво» ТзОВ ТРК «3-Студія» - Курсова робота - 41 Стр.
Створення, розвиток та перспективи Державного казначейства України (на прикладі управління Державного казначейства у Верховинському районі) - Магістерська робота - 137 Стр.